Ν. Μαριάς| Ξανά για το εθνικό ταμείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Οι βιβλικές καταστροφές στην περιοχή των Χανίων λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και η συνακόλουθη αναζήτηση πόρων για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και περιουσίες επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρότασή μας για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και τη συνακόλουθη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ τα οποία σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ.
Και παρά τις ανά καιρούς αποκαλύψεις μας για τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες λόγω μη αξιοποίησης 750 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να αρθρώσουν για τη σημαντική αυτή αποκάλυψη.
Επισημαίνουμε ότι από 29/7/2017 η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει το 5% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για εκτέλεση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και για αποζημίωση πληγέντων και μάλιστα αναδρομικά από το 2014. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95% και είναι άμεσα διαθέσιμο για την Ελλάδα. Έτσι η κυβέρνηση καλείτο να συμβάλει με εθνικούς πόρους 37,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κονδύλι των 750 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 1,3 δις ευρώ μέσω της αξιοποίησης όλων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτόν από το καλοκαίρι του 2017 με δηλώσεις μας έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και της κλιματικής αλλαγής που θα συγκέντρωνε τους παραπάνω πόρους και στη βάση ενός σύγχρονου Σχεδίου θα προχωρούσε στην εκτέλεση των απαραίτητων δράσεων, θέσεις τις οποίες επαναλάβαμε και με ειδικό μας άρθρο στις 8 Αυγούστου 2018..
Τα ζητήματα αυτά βεβαίως έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ‘Ετσι στις 25 Οκτωβρίου 2017 με αφορμή τη συζήτηση για τις πυρκαγιές σε Πορτογαλία-Ισπανία είχα επισημάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου λόγω των φυσικών καταστροφών που είχαν υποστεί ζητώντας ταυτόχρονα οι τυχόν καταβαλλόμενοι εθνικοί πόροι να μην μετρούν στο έλλειμμα κατ΄ εξαίρεση των όσων καθορίζει το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιπλέον στην εν λόγω συνεδρίαση ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης είχε αναλύσει τις νέες δυνατότητες που παρέχει πλέον η νομοθεσία της ΕΕ για διάθεση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΤΠΑ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Μάλιστα κατά τη συζήτηση, στην οποία σημειωτέον ήμουν και ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε, προέκυψε ότι ήδη Πορτογαλία και Ισπανία λόγω των φονικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2017 είχαν ήδη μάθει το μάθημά τους και είχαν προχωρήσει σε αλλαγή των σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων προβλέποντας μέτρα αντιπυρικής προστασίας αλλά και διαδικασίες γενναίας αποζημίωσης και χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που είχαν υποστεί ζημιές.
Επιπλέον στις 29/11/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας είχα ζητήσει την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων και από το ΕΤΠΑ.
Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψα σε τηλεοπτική μου παρέμβαση (Νέα Τηλεόραση 2/8/2018), ότι η Επίτροπος κα Κρέτσου μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις απόψεις μου επισημαίνοντας δύο φορές με έμφαση ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας τα παραπάνω 1,3 δις ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να απορροφήσει. Κλείνοντας την τότε παρέμβασή της η κα Κρέτσου είχε επισημάνει ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει 1,3 δις ευρώ τα οποία μάλιστα δεν είχαν μέχρι τότε καν δαπανηθεί και τα οποία ήταν διαθέσιμα για δράσεις τόσο για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και για μέτρα πρόληψης κινδύνων και τα οποία βεβαίως για να ενεργοποιηθούν απαιτούσαν την υποβολή σχετικών σχεδίων εκ μέρους κυβέρνησης και περιφερειών.
Όμως όπως λέει και ο λαός μας «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα«. Μόνο που αυτή την κυβερνητική εγκληματική αμέλεια μη αξιοποίησης από το καλοκαίρι του 2017 του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν έκτοτε πάρα πολλοί αδικοχαμένοι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές..
Κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ποιος τελικά θα αναλάβει την τεράστια αυτή πολιτική ευθύνη για την εγκληματική αυτή ολιγωρία;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.