Νέστορας Ξυλάς & Παντελής Καλόγερος – Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  &  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Εδώ Χίος

Στην Άλλη πλευρά του Ρουβικώνα

Νέστορας Ξυλάς.  Εκπαιδευτικός

Παντελής Καλόγερος.  Ολυμπιονίκης ΑμεΑ

Υποψήφιοι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

Δημοτικές και εκλογές Περιφέρειας, κι εγώ  διαβάζω τους 7! Συνδυασμούς υποψηφίων T.A του Δήμου Χίου για τυχόν γνωστούς μου.

Με την … εξερεύνηση των συνδυασμών συμπέρανα ότι σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού η Χίος διαθέτει πολύ αξιόλογους ανθρώπους με καλλιέργεια και κουλτούρα που θα τα ζήλευαν σε πολλά άλλα μέρη.. Όμως εγώ στάθηκα σε δύο υποψηφιότητες όχι των Δημοτικών συνδυασμών αλλά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου,  που και οι δύο  έχουν πολλά κοινά σημεία …

  1. Και τους 2 τους συναντάμε στο ψηφοδέλτιο ΛΑΣ για την Χίο μας.
  2. “Άρον τον κρέββατον σου και περιπάτει…”…

Κάπως έτσι είναι η γνωστή φράση της Καινής Διαθήκης, οι δύο όμως Χιώτες υποψήφιοι ,’άρουν’… καροτσάκι… ή μάλλον ‘τσουλάνε’ αναπηρικά καροτσάκια..

Ξεκινάμε;

Νέστορας Ξυλάς – Εκπαιδευτικός

Δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Αναπληρωτής εκπαιδευτικός πληροφορικής) ο Νέστορας Ξυλάς του Γεωργίου από το Βροντάδο, είναι απόφοιτος ΕΜΠ – ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ.

κ. Ξυλά , είστε δάσκαλος Δημοτικού. Πως αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές στις πρώτες τους συναντήσεις  μαζί σας έναν δάσκαλο που ‘τσουλάει’ καρότσι;

-Τα παιδιά κ. Γαΐλα είναι πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητα απέναντι στην αναπηρία. Με ένα αυθόρμητα ανθρώπινο τρόπο. Με ρωτούν διαρκώς αν χρειάζομαι βοήθεια. Προσπαθώ να τροφοδοτώ όσο μπορώ αυτή τους την ευαισθησία και μέσα στο μάθημα ώστε να μετατρέπεται γενικότερα σε ευαισθησία για τη ζωή. Έχω μια σπουδαία ευκαιρία μέσα από την αναπηρία να δώσω «τροφή» για σκέψη στους μαθητές μου.

Το σύστημα έχει σχεδόν καταφέρει  με την προπαγάνδα να περάσει στο κοινό το moto ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι η προϋπόθεση της ανταγωνιστικότητας. Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση και τη συνεχή υποβάθμιση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος , παράδειγμα, χαμηλοί μισθοί, ωρομίσθιοι και ‘μόνιμοι’ αναπληρωτές, μας περιγράφετε την κατάσταση που βιώνετε ο ίδιος  σαν αναπληρωτής;

-Αυτό που το σύστημα προπαγανδίζει είναι αλήθεια. Η μείωση του «εργατικού κόστους» είναι συνταγή – μονόδρομος για να κρατούνται ψηλά τα κέρδη του.

Βιώνω την αγωνία κάθε αναπληρωτή. Ειδικά μετά τα συνεχόμενα ψέματα της κυβέρνησης και της ΝΔ για διορισμούς που κατέληξαν σε νόμο απολύσεων αναπληρωτών και από τους δυο.

Το άγχος για διορισμό κάθε χρόνο, το ότι λόγω της αναπηρίας υποχρεούμαι να δηλώνω μόνο μια περιοχή διορισμού που είναι ο τόπος που ζω ρισκάροντας την απόλυσή μου. Την ακρίβεια των συχνών μετακινήσεων με το πλοίο προς το κεντρική Ελλάδα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο νησί. Την αγωνία πρόσβασης σε πεπαλαιωμένα σχολικά κτίρια, που λύνεται μονάχα από την καλή θέληση και κατανόηση των συναδέλφων μου.

Τη δυσκολία λόγω αυτής της κατάστασης στον προγραμματισμό της ζωής της δικής μου και της οικογένειάς μου. Αυτά και πολλά ακόμη υπάρχουν στη ζωή των αναπληρωτών (ενοίκια, ακρίβεια, νέες μητέρες κλπ), που αλωνίζουν τη χώρα.

κ. Ξυλά, είστε συνδικαλιστής, Γραμματέας του Δ.Σ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου  (Π.Ο ΑμεΑΒΑ) και Γραμματέας του Δ.Σ του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά πλάκας Χίου.

Χώρα ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η Ελλάδα μας και  για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα τα επιδόματα ΑμεΑ. Οι αντιδράσεις των Σωματείων σας; Και έχουν ‘φωνή’ δυνατότητες τα υπάρχοντα Σωματεία να συμβάλουν στην επίλυση ζωτικών θεμάτων ΑμεΑ;

Η χώρα μας κ. Γαΐλα με το ΣΥΡΙΖΑ απογείωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή. Τη μετέτρεψε σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Η αλήθεια είναι ότι από πολύ νωρίς μόνο το ΚΚΕ επισημαίνει τους κινδύνους με όλα τα άλλα κόμματα να παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως «περιστέρι ειρήνης».

Όσο αφορά στα ΚΕΠΑ, από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία πήραν θέση ενάντια στη ίδρυση των ΚΕΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα «κόφτες» και «σφαγεία». Στο όνομα του «εξορθολογισμού» των δαπανών, των «μαϊμού» αναπήρων, που ήταν το «τυράκι» των περικοπών, η κυβέρνηση και οι «εταίροι» της μείωσαν δραστικά το ΑΕΠ από το 1% περίπου που προορίζονταν σε παροχές ΑμεΑ, κόβοντας αδιακρίτως ποσοστά αναπηρίας και κατακτήσεις κάθε είδους. Μεγάλες είναι οι ευθύνες όμως και της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ (τριτοβάθμιος φορέας) που ως επίσημος κυβερνητικός εταίρος με όλες τις κυβερνήσεις έκανε λόγο για «εξαιρέσεις» των αναπήρων από τα αντιλαϊκά μέτρα, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό, μπαίνοντας στη λογική παζαριών. Η ζωή απέδειξε ότι τα Σωματεία μας είχαν δίκιο. Ότι δεν υπάρχουν «ευαισθησίες» και φιλολαϊκές «συνταγές» μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.

Μέσα από τα Σωματεία ασκείται πίεση για τη βελτίωση της καθημερινότητα        όπως και με τον αγώνα για άμεση στελέχωση Νοσοκομείων στα νησιά, των ΚΕΦΙΑΠ, των κέντρων υγείας, της δημιουργία επιτροπών ΚΕΠΑ (στη Χίο έγινε ύστερα από πολύχρονο αγώνα, στη Λήμνο εκκρεμεί ακόμα), ώστε να μην αναγκάζονται τα ΑμεΑ να ταξιδεύουν κι από πάνω για να εξεταστούν από τους «κόφτες» των ΚΕΠΑ. Παλεύουμε για τα μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση, στην καταγραφή των ΑμεΑ, στην Ειδική Αγωγή, που μπαίνουν στη μέγγενη του «κόστους – οφέλους» της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά δεν θεωρούνται κερδοφόρες επενδύσεις γι’ αυτό και μένουν «στα αζήτητα». Αυτά υλοποιούν κυβερνήσεις και τοπικές αρχές. Βεβαίως απέχουμε ακόμη από Σωματεία μαζικά που θα βάζουν στο κέντρο της δράσης τους το σύνολο της πολιτικής που ασκείται, για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί και οι αγώνες μας.

Είστε υπεύθυνος της ιστοσελίδας της ΤΕ ΝΕ Χίου, αρθρογραφείτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Και μελετάτε πολύ. Μου αναφέρετε δυο τίτλους βιβλίων που δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη;

-Η ευθύνη της ιστοσελίδας της Τομεακής Επιτροπής για την ακρίβεια είναι στην πολιτική ευθύνη της Τομεακής. Το τεχνικό κομμάτι είναι σημαντικό αν και δεν αφορά αποκλειστικά εμένα. Μου αρέσει το διάβασμα, προσπαθώ να εξασφαλίζω χρόνο ώστε να διαβάζω.

Πολύ δύσκολη η ερώτηση για το παιδικό βιβλίο. Θα σας έλεγα για ποια ηλικία… Δυο από τα πολλά ίσως είναι το «Άνθρωπος Αυτός ο Γίγας» για πιο μεγάλα παιδιά και για μικρότερα, αυτό που διαβάζω στην κόρη μου: Η σειρά «Η λιχουδοχώρα» και η «Λιχουδοχώρα αλλάζει».

Η άποψη σας για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με την Λαϊκή Συσπείρωση ,  Σταύρο Τάσσο στον συνδυασμό του οποίου είσαστε υποψήφιος;

-Ο σύντροφος Σταύρος Τάσσος είναι ένας εξαίρετος Μαρξιστής επιστήμονας, ακούραστος και δοκιμασμένος αγωνιστής. Όπως και ο ίδιος λέει για την επιστημονική αλήθεια που τόσο αγαπά, παραφράζοντας το Ρίτσο, «Εμείς δεν μελετάμε αδερφέ μου για να ξεχωρίσουμε απ’ τον κόσμο, εμείς μελετάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Νομίζω αυτό τον χαρακτηρίζει.

…………………………….

Παντελής Καλόγερος

Πτυχιούχος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα(Λογιστική). Ολυμπιονίκης ΑμεΑ. Υπάλληλος Δήμου Χίου.

Ολυμπιονίκης ΑμεΑ λοιπόν κ. Καλόγερε στο άθλημα του δίσκου, άθλημα από την αρχαιότητα.. Αν δεν είχατε την αναπηρία σας ποιο άθλημα θα επιλέγατε;

-Πάντα κ. Γαΐλα,  μου άρεσε ο αθλητισμός πριν το ατύχημα και -εκτός από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ- έκανα κωπηλασία και κολύμβηση . Μετά το ατύχημα έψαχνα διάφορα αθλήματα, ασχολήθηκα με την κολύμβηση και ήμουν πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία μου , το πινγκ πονγκ και φυσικά με την δισκοβολία.  Η μεγάλη μου αγάπη είναι η κολύμβηση (και γενικά τα αθλήματα που έχουν σχέση με το υγρό στοιχειό ) και η ερωμένη μου είναι η δισκοβολία .

Εργάζεσθε στο Δήμο. Αντικείμενο;

-Είμαι στην Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας , Παιδείας  και Πολιτισμού . Τμήμα Παιδείας  Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού με παράλληλα καθήκοντα σας Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου.

Αλήθεια, η προσβασιμότητα σας στην δουλειά είναι εύκολη;

-Στην αρχήν θα έλεγα κ. Γαΐλα,  ότι δεν ήταν απλά δύσκολη αλλά εχθρική για ανθρώπους με αναπηρία  . Και όπως στις αθλητικές εγκαταστάσεις έτσι και στην δουλειά μου με διαρκή πίεση και αγώνα δημιουργήθηκε πρόσβαση στο κεντρικό κτήριο του δήμου και μερική πρόσβαση στο ΚΕΠ του Δήμου Χίου. Τα άλλα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου είναι εχθρικά σε ανθρώπους με αναπηρία  είτε χρειαστεί να εργαστούν είτε να εξυπηρετηθούν σαν δημότες.

Είστε ο πιο κατάλληλος εφόσον εργάζεστε και  στο Δήμο να μας πείτε δυο λόγια για τα προβλήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ της Χίου σε υπηρεσίες και γενικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην κυκλοφορία τους στην πόλη.

-Η πρόσβαση στην Χίο όπως και σε όλη την Ελλάδα είναι σε εμβρυακό στάδιο . Νομίζουν οι κάθε λογής άρχοντες ότι φτιάχνοντας μια ράμπα σε ένα πεζοδρόμιο έφεραν και το πολιτισμό όμως δεν είναι έτσι. Πρόσβαση είναι οι σωστές ράμπες οι θέσεις παρκινγκ για ανθρώπους με αναπηρία .

Πρόσβαση δεν υπάρχει στην εκπαίδευση , τα σχολεία είναι εχθρικά στους ανθρώπους με αναπηρία, το ειδικό σχολειό στην Χίο στεγάζεται σε όροφο και τα παιδιά ‘αυλίζονται’ σε μπαλκόνι , παγκόσμια πρωτοτυπία ! Οι Δημόσιες Υπηρεσίες απροσπέλαστες πλην δυο υπηρεσιών . Μην αναφερθώ σε μαγαζιά κάθε είδους, είναι απαράδεκτα . Και όπως είπα και ποιο πάνω δεν φτάνει μόνο η ράμπα είναι μια σειρά άλλων εργασιών  είναι οι τουαλέτες, είναι οι ανελκυστήρες και τέλος η παιδεία και η αποδοχή μας διαφορετικότητας . Δεν μας κάνει χάρη κανένας είναι δικαίωμα μας και πρέπει να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε για να τα κατακτήσουμε. Και ο μόνος τρόπος αγώνα είναι να βγούμε από τα σπίτια μας και να απαιτήσουμε να μας δώσουν πίσω την ζωή που μας έχουν στερήσει.

Συνεχίζετε τον αθλητισμό. Θα συμμετάσχετε σε κάποια άλλη αθλητική μεγάλη διοργάνωση σύντομα;

-Σταμάτησα τον αθλητισμό – πρωταθλητισμό μετά την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 . Από τότε βέβαια συνεχίζω να αθλούμαι . Στόχος μου κάποια στιγμή να τρέξω στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας.

Διάβασα στον λογαριασμό σας στο facebook (pantelis Kalogeros) συγκινητικό κείμενό σας για την μητέρα σας. Τι εκπροσωπεί για εσάς η οικογένεια σας;

-Η  οικογένεια μου  κ. Γαΐλα,  για μένα είναι το σημείο αναφοράς το καταφύγιο μου . Είμαστε από πάντα δεμένοι σαν οικογένεια αλλά μετά το ατύχημα το δέσιμο ήταν ποιο δυνατό ουσιαστικό και ειλικρινές . Οι γονείς μου με γέννησαν κυριολεκτικά δυο φορές και για ότι έχω καταφέρει το οφείλω σε εκείνους . Τα συναισθήματα που νοιώθω για την οικογένεια αλλά και τους προγονούς μου παππούδες γιαγιάδες είναι μοναδικά αυτοί είναι η πυξίδα μου στην ζωή.

Γιατί πολιτεύεστε κ. Καλόγερε και γενικά τι σας προσφέρει η ενασχόληση σας με την πολιτική;   

-Υπήρχε και φυσικά στις μέρες υπάρχει μεγάλη και ποιο έντονη  απογοήτευση στο λαό που είναι απόλυτα φυσιολογική . Αν όλοι εμείς που βιώνουμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις  ψάξουμε  και σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά θα βρούμε την αιτία των δεινών που περνάμε και έτσι θα βρούμε την δύναμη να αντισταθούμε . Ας κάνουμε λοιπόν μια αρχή στηρίζοντας τα ταξικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μια ερώτηση καθαρά προσωπική κ. Καλόγερε. Αν δεν είσαστε καθηλωμένος στο ‘καρότσι’ , τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε και τώρα δεν μπορείτε;

-Να ανέβαινα σε σημεία του χωριού μου -της Λαγκάδας- που έπαιζα μικρός . Να μπορούσα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια της γης.

……………………………..

 Νέστορα Ξυλά και Παντελή Καλόγερε τελευταία κοινή ερώτηση και στους δύο.

Η Ζωή… τραβάει την ανηφόρα…. Ωραίοι οι στίχοι του ποιητή μόνο πού… η Ζωή όλων μας τα τελευταία χρόνια ‘τσουλάει’ μέσα στην μαυρίλα… Την πρόταση σας να βγούμε … από το τούνελ.

Νέστορας Ξυλάς

-Λέμε ισχυρό ΚΚΕ παντού γιατί η πολιτική που ασκείται είναι κοινή. Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ – το πιο δυνατό όχι στην ΕΕ του κεφαλαίου, των πολέμων, των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά, των ματωμένων πλεονασμάτων μέχρι το 2060, της ανόδου της της ακροδεξιάς και της ανοχής στο φασισμό. Ο κόσμος έχει μεγάλη πείρα από την ίδια του τη ζωή από σοσιαλδημοκράτες, δεξιούς, αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, που όλοι τους προσκυνούν την ΕΕ. Η ΕΕ που «θα άλλαζε», δεν αλλάζει, γίνεται μόνο χειρότερη γιατί ήταν πάντα μια ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων. Δεν έχασε ποτέ το δρόμο της όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αθωώνοντάς την.

Κανείς  δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις «νέες» προεκλογικές θεατρικές παραστάσεις «παροχολογίας» του ΣΥΡΙΖΑ, που επιστρέφει (;) το ένα από τα 100 που έκλεψε από το λαό. Ακόμα και όσοι δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ αποδέχονται ότι προειδοποίησε έγκαιρα το λαό, για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οργάνωσε τον αγώνα του, έβαλε εμπόδια, είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που θα σταθεί και μετά τις εκλογές δίπλα του χωρίς συναλλαγές και παιχνίδια. Περισσότεροι κομμουνιστές στο Ευρωκοινοβούλιο που θα είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του λαού, για την οργάνωσή του, όταν όλοι «κουκουλώνουν» ό, τι του ετοιμάζουν.

Περισσότεροι αγωνιστές και κομμουνιστές σε Περιφέρεια και Δήμο, που ποτέ δεν θα πουν ότι «δεν είναι αρμόδιοι» στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Έχουν αποδείξει  ότι θα μπουν μπροστά με το λαό για τη διεκδίκηση και την αντιμετώπισή τους κόντρα στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Για να ανοίξει ο δρόμος για το πραγματικά νέο και σύγχρονο: Την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Παντελής Καλόγερος

Γιατί υποψήφιος με την Λαϊκή  Συσπείρωση κ. Καλόγερε;
-Για τους αγώνες, για την ιστορία τους και γιατί μπορείς να τούς κοιτάξεις στα μάτια!
Γιατί είναι άνθρωποι με μπέσα είναι ταπεινοί. Εκείνοι οι σπάνιοι άνθρωποι που τα καλά που κάνουν δεν τα διατυμπανίζουν. Εκείνοι οι άνθρωποι που μπορεί να προδόθηκαν, μπορεί να έζησαν την αχαριστία και την ξιπασιά στο πετσί τους, όμως επέλεξαν να μην κάνουν κακό.
Οι άνθρωποι που έχουν μια έμφυτη ευγένεια στην ψυχή τους.


{Ευχαριστώ για την συνέντευξη  και τους δύο υποψηφίους Ν. Ξυλά και Π. Καλόγερο
στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον Σταύρο Τάσσο} .

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.