Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τη στάση της Κομισιόν στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από Τουρκία

 

Με αφορμή τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τις μεταναστευτικές ροές μέσω των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 120% τον περασμένο μήνα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε νέα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας την ανάγκη άσκησης περαιτέρω πιέσεων από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του φαινομένου και την ίση κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και στην προκλητική και απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας, που απειλεί τη συνέχιση εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, δεδομένης μάλιστα της υπερσυγκέντρωσης υπηκόων τρίτων χωρών στα τουρκικά παράλια.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβανομένων υπόψη των ισχυρών μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται εκ νέου τα ελληνικά νησιά, η Ελίζα Βόζεμπεργκ καλεί την Επιτροπή να αναλάβει επείγουσα δράση και να επισπεύσει τις διαδικασίες κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δέχονται εκ νέου μεγάλες πιέσεις τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω. Τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών στα παραπάνω νησιά ανήλθαν σε 6.000 περίπου, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 120% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2018. Την ίδια ώρα αυξητικές είναι οι τάσεις και στα χερσαία σύνορα του Έβρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, η μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας απέναντι στη συμφωνία της με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και οι επαναλαμβανόμενες  απειλές για άνοιγμα των συνόρων της, δημιουργούν κλίμα πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχουν θέσει τις ελληνικές αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.

Δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών μελών στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει με βάση τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρξει ίση κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών και όχι υπερσυσσώρευση προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα;».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.