«Μπλόκο» της Γερμανίας στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης – Ζητά ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ προς την Ελλάδα καθώς ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων- όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ – ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ενδεικτικό του ότι η απόφαση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.
Στο Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα  καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Όσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του προγράμματος» είπε ο κ. Σεντένο.
Η εξαίρεση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος τους έτους, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν και αναγνώρισε ότι πάντα υπάρχει ευελιξία. Ερωτηθείς σχετικά με τον ΦΠΑ στη νησιά και την παράταση του μέτρου, ο αξιωματούχος απάντησε ότι τα αρμόδια όργανα του Εurogroup δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του προγράμματος. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την «ευελιξία» στην οποία είχε αναφερθεί ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, ο αξιωματούχος είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι δέσμευση του προγράμματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.