Μηταράκης: Πρώτη μας προτεραιότητα να κλείσει η ΒΙΑΛ

Σειρά συναντήσεων είχε στη Χίο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σχετικά με την προοπτική δημιουργίας νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο αλλά και την προοπτική δημιουργίας νέων κλειστών δικαστικών φυλακών στο νησί.

H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου για μετανάστες στην περιοχή του 15ου χλμ Χίου -Βολισσού.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη που είχε προηγηθεί στον προτεινόμενο χώρο για το νέο κλειστό κέντρο που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό και βουλευτή Χίου, «το κλείσιμο της ΒΙΑΛ είναι πρώτη προτεραιότητα. Πρέπει να κλείσει αυτός ο απαράδεκτος ανοιχτός χώρος, ο οποίος βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να υπάρξει ένας χώρος καινούριος, ο οποίος θα διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και ασφάλεια στην τοπική κοινωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης όπως είχα εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, είναι ο χώρος αυτός, επειδή θα γίνουν και οι απαραίτητες επενδύσεις υποδομών, να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για μεταστέγαση των φυλακών Χίου. Γνωρίζω τη θέση του δήμου αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό του νησιού και να αναστρέψουμε την κατάσταση που σήμερα επικρατεί. Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες επισκέψεις και από τεχνικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο θα μπορεί αυτός ο χώρος στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για τις δικαστικές φυλακές».
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε και το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

Αναγκαία η μεταστέγαση των Δικαστικών Φυλακών Χίου

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δήλωσε:

«Διαπίστωσα έπειτα από την επίσκεψή μου στο κατάστημα των φυλακών Χίου, πως παρόλο που είναι ένα μικρό κατάστημα, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς οι χώροι δεν επαρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλοι χώροι για τις δραστηριότητές τους. Η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου είναι αναγκαία και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό».

Στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως όμως εξήγησε, η στάση και του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση δημοτικής έκτασης για τη δημιουργία της νέας δομής είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος επανέλαβε τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τοπικών φορέων των νησιών για λειτουργία μιας και μόνης μικρής δομής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων – μεταναστών. Υπογράμμισε δε ότι το ζητούμενο είναι και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Επίσης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει το κοινωνικό αίτημα για τη μεταφορά των Δικαστικών Φυλακών Χίου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτός αστικού ιστού, αλλά χωρίς καμιά σύνδεση με «αντισταθμιστικά οφέλη».

Τέλος δεσμεύθηκε για τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην εκπόνηση μελέτης για τις αναγκαίες εργασίες άμεσα με στόχο τη βελτίωση των υποδομών των Δικαστικών Φυλακών Χίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.