Μεταναστευτικό: Ζητείται λύση!

Το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το μήνα Ιούνιο 2020 το θέμα αυτό σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά την ανεργία.

Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης ως σήμερα, το μεταναστευτικό πέρασε κυριολεκτικά και μεταφορικά από «σαράντα κύματα». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πολιτική ανοικτών συνόρων και εθελοτυφλώντας μπροστά στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους στα ακριτικά νησιά μας, προτάσσοντας την ιδεοληψία έναντι της πραγματικότητας και του εθνικού συμφέροντος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί σήμερα να αλλάξει τα δεδομένα στο απαράδεκτο καθεστώς που παρέλαβε. Η απροκάλυπτη υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο αλλά και το πρόβλημα της πανδημίας «όπλισαν» τις ελληνικές αρχές με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων αναδεικνύοντας μια σειρά από παραμέτρους του προβλήματος:

  • Τον μονίμως παρανομούντα σε διεθνές επίπεδο γείτονα, την Τουρκία
  • Τη στάση των εταίρων μας στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα ποιοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και ποιοι όχι
  • Το σκοτεινό ρόλο συμπαθούντων και ΜΚΟ και τον πακτωλό χρηματικών ποσών που αδιαφανώς διακινείται γύρω από το μεταναστευτικό κύκλωμα
  • Την κατάρρευση της επονείδιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με τον παράλογο γεωγραφικό περιορισμό και την απαγόρευση μετακίνησης των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διατείνεται ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 60 δομές σε όλη τη χώρα, παράλληλα όμως, σχεδιάζει την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ήδη επιβαρυμένα και πληγέντα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας ακριτικά νησιά. Ταυτόχρονα και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους διότι δεν υπάρχει συνεννόηση και δε διαφαίνεται να υπάρχει οργανωμένος προγραμματισμός για το μέλλον. Το γεγονός ότι σχεδιάζονται υπερκέντρα  για….όσους θα έρθουν (!), είναι λάθος μήνυμα για τους διακινητές και τα κυκλώματα. Δεν γίνεται να διαλαλούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και την ίδια στιγμή να δεσμεύουμε ποσά και να κάνουμε σχεδιασμούς κέντρων υποδοχής για το μέλλον!

Για να μιλήσουμε και για τα καθ’ ημάς στη Χίο:

  • Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει μέριμνα για όσους έχουν πάρει άσυλο και έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να διευκολυνθούν να φύγουν και όχι να γίνονται συνεχώς ενοικιάσεις χώρων για παραμονή τους στο νησί.
  •  Να κλείσει η ΒΙΑΛ και να αποσυμφορηθεί το νησί μας. Οι καθημερινές πυρκαγιές που απειλούν το Χαλκειός και τα Καμπόχωρα, οι καταπατήσεις εκτάσεων που ανήκουν στους κατοίκους και το τελευταίο φαινόμενο της εγκατάστασης ξύλινων κατοικιών μεταναστών εκτός της ΒΙΑΛ με παράνομη συνδρομή τρίτων, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
  • Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χίου να απασχολεί το προσωπικό του σε πολύ μεγάλο βαθμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη ΒΙΑΛ και στον περιβάλλοντα χώρο, όταν υπάρχουν τόσα άλλα χρονίζοντα προβλήματα στο νησί.

Η πρότασή μου, που έχει επαναδιατυπωθεί κατά καιρούς και από άλλα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, είναι, να ακολουθηθεί το αυστραλιανό μοντέλο στη διαχείριση των ροών. Η προσωρινή, δηλαδή, εγκατάσταση τυχόν μελλοντικών ροών προσφύγων σε νησιά χωρίς κατοίκους σήμερα, όπου όμως υπάρχουν υποδομές από τους ανθρώπους που έμεναν εκεί στο παρελθόν.

Υπάρχουν τέτοια νησιά στο Αιγαίο που οι ιθύνοντες γνωρίζουν. Άλλωστε κατά καιρούς έχουν κατονομαστεί ορισμένα από αυτά. Φυσικά, δεν εννοούμε οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στο ύπαιθρο, ούτε να αφεθούν στην τύχη τους, γιατί η χώρα μας αν και παθούσα, πάντα βρίσκεται στο στόχαστρο δριμείας κριτικής των κακοπροαίρετων.

Θεωρώ όμως ότι με αυτό τον τρόπο:

  • οι εν λόγω περιοχές θα αποκτήσουν ζωή,
  • θα σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης εκ μέρους της Ελλάδας,
  • θα αποφευχθούν οι ατελείωτες διαμάχες και αντιπαραθέσεις των μεταναστών με τους κατοίκους των νησιών και
  • θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κατάστασης που δημιουργήθηκε στα ακριτικά νησιά λόγω του μεταναστευτικού και θα μπορέσουν οι κάτοικοι να οργανώσουν τη ζωή τους με προοπτική ανάπτυξης.

 

Αιμιλιανός  Κ. Ευαγγελινός

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.