Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα στους επόμενους 30 μήνες

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποσχέθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί κατά 20% και η μείωση αυτή θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Πρόσθετη μείωση της τάξης του 10% θα επέλθει και το 2021.

Έτσι, ένας φορολογούμενος ο οποίος σήμερα πληρώνει για τα ακίνητά του 1.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ, το 2020 θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται στα 800 ευρώ και το 2020 στα 720 ευρώ.

Περισσότερο κερδισμένοι με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ θα είναι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας και παράλληλα έχουν χαμηλά εισοδήματα. Εκτός από τη μείωση του φόρου θα κερδίζουν και έξτρα έκπτωση 50%, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προβλέπονται αλλαγές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο – «κλειδί» στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής ελάφρυνσης για τα επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτων ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών και η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τις εμπορικές.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου, κ.ά..

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.