ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : « Να δοθεί η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους και περιφέρειες να χρηματοδοτούν δομές και δράσεις πολιτικής προστασίας»

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για να δοθεί η δυνατότητα στους νησιωτικούς δήμους και τις περιφέρειες να αναπτύσσουν και να χρηματοδοτούν δομές και δράσεις πολιτικής προστασίας, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

«Αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ασχολείται μόνο με τις κομματικές σκοπιμότητες και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους δήμους με στόχο να τους διαλύσει», τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Αναφέρει ότι η ανάγκη ενίσχυσης τοπικών δομών πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιο έντονη στους νησιωτικούς δήμους, αφού η γεωγραφική ασυνέχεια καθιστά αδύνατη την αποστολή βοήθειας τις πρώτες ώρες και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εναπόκειται στις κρατικές δομές και το προσωπικό τους σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται και στο ζήτημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι με βάση το καταστατικό της, η λειτουργίας της εκπνέει στο τέλος του 2018, κάτι που σημαίνει ότι η Ρόδος θα είναι ανοχύρωτη και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού θα αδυνατεί να απασχολεί προσωπικό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι με 91 νεκρούς και αρκετούς ακόμα αγνοούμενους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί τους κινδύνους από την αδυναμία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στους νησιωτικούς δήμους και απευθύνει 5 ερωτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών:

1.Εάν γνωρίζει τις δυσκολίες, σε θεσμικό επίπεδο, που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να χρηματοδοτήσει δράσεις πολιτικής προστασίας.

2.Εάν αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας δομών πολιτικής προστασίας σε νησιωτικούς δήμους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

3. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 100  του Ν. 3852/2010 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4257/2014 .

4. Εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, τους νησιωτικούς δήμους αλλά και τις νησιωτικές περιφέρειες για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να αναπτύσσουν και να χρηματοδοτούν δομές πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

5.Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει την απευθείας χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με θεσμοθετημένο ποσοστό, των δήμων προκειμένου να διαθέτουν αυτούς τους πόρους για δράσεις πολιτικής προστασίας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.