Μήνυμα Μηταράκη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα

 

Ολόκληρη η επιστολή που έστειλε ο ΥΦΥΠ Νότης Μηταράκης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στο οποίο δεν κατάφερε να παραστεί λόγω Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών Υποχρεώσεων και στο οποίο παραθέτει τις θέσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

Κ. Δήμαρχε, κ Πρόεδρε, κ & κ Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Δυστυχώς λόγω Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών Υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω καταρχήν να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αντιμετωπίσει με γενναιότητα και αποφασιστικότητα την παρούσα μεταναστευτική κρίση.

Γνωρίζουμε, από τα επίσημα δεδομένα, πως το μεγαλύτερο ποσοστό νέων αφίξεων αφορά σε οικονομικούς μετανάστες και όχι σε πρόσφυγες. Δρομολογούνται λοιπόν, στο νομοθετικό πλαίσιο, σημαντικές αλλαγές για την ουσιαστική επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ώστε να επιστρέφουν στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης τους, άμεσα, όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα ενισχύουμε την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και συνεχίζουμε την αποσυμφόρηση των νησιών μας

Η ισχυροποίηση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και προς την κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαίες τόσο η αύξηση των περιπολιών, που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται, όσο και η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex.

Εννοείται πως η παραμονή όσων τελικά φτάνουν στη χώρα μας δεν μπορεί πλέον να γίνεται σε πρόχειρες και ακατάλληλες δομές όπως η ΒΙΑΛ που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την τοπική κοινωνία. Οι μαζικές μετακινήσεις από τα επιβαρυμένα νησιά μας στην ενδοχώρα συνεχίζονται και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για αναλογική κατανομή μεταναστών στις Περιφέρειες της χώρας, πάντα με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Η βασική μου θέση την οποία στήριξα και προεκλογικά παραμένει η ίδια: «Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά». Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και προς την κατεύθυνση αυτή, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Σε κάθε περίπτωση βασική μας επιδίωξη παραμένει η ταχύτατη επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, έχοντας θέσει σαν εθνικό στόχο, η αύξηση των επιστροφών να φτάσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπλέον, η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό δεν αποτελεί ένα εθνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει η Ε.Ε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Ο Πρωθυπουργός ήδη ανέδειξε το θέμα στη 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα συνεχίσουμε με συνεχείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έπειτα από τη δημοσίευση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να σπεύδουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ για έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα, διεκδικώντας «μονοπώλιο» στον ανθρωπισμό. Ανθρωπισμό, όμως, που ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τώρα, αφού πρώτα εφάρμοσε απάνθρωπη πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού όταν ήταν κυβέρνηση. Υποφέρει, λοιπόν, από επιλεκτική αμνησία ο ΣΥΡΙΖΑ  γιατί ξεχνά ποιος δημιούργησε τη Μόρια.

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με πολιτική συνοχή και συνεργασία στη στοχευμένη διαχείριση του πολυδιάστατου ζητήματος του μεταναστευτικού, με συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη. Οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις το μόνο που δημιουργούν είναι ένα άγονο έδαφος για πραγματικές λύσεις και πρόοδο.

Στη Χίο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βιώσαμε πολύ έντονα την εγκατάλειψη από την Πολιτεία και πρέπει να δοθεί ξανά πνοή στο νησί.

Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες, σεβόμαστε και ακούμε τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, τηρούμε το Διεθνές και το Ενωσιακό Δίκαιο και προστατεύουμε όσους δικαιούνται πραγματικά προστασία.

 

Με θερμούς χαιρετισμούς,

 

Νότης Μηταράκης

Βουλευτής Χίου

 

Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.