Λύση εδώ και τώρα με τον μειωμένο ΦΠΑ!

Το ζήτημα με  τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, όπως βεβαίως και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα πρέπει επιτέλους να βρει την οριστική λύση του χωρίς ειδικούς όρους ή αστερίσκους.  Άλλωστε σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ (για τα νησιά της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Δανίας, ακόμη και της Γερμανίας) η υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ  αποτελεί κεντρικό και θεμελιώδες μέτρο.  Υπάρχουν προβλέψεις στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία αλλά και εφαρμοσμένες ευρωπαϊκές πρακτικές που επιτρέπουν την συνταγματική κατοχύρωσή του και την αδιάλειπτη εφαρμογή του. Πόσο μάλλον για την Ελλάδα, την κατεξοχήν νησιωτική χώρα  της ΕΕ!

Από τη φύση τους, τα νησιά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής τους και όσων αυτή συνεπάγεται: αυξημένα μεταφορικά κόστη, ενεργειακή εξάρτηση, δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων, υπονόμευση στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η νησιωτικότητα, με την έννοια μιας περιοχής που οφείλει να αντιμετωπίζεται με ειδικό τρόπο, προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην πράξη υλοποιείται με μέτρα που εξασφαλίζουν τις ίσες ευκαιρίες ανάπτυξής των νησιών με τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν αποτελεί παραχώρηση ή ένδειξη ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με τις περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Είναι πρωτίστως βασική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης. Πρόκειται για ακριτικά νησιά που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας από την πολιτεία. Η εγγύτητά τους με τις τουρκικές ακτές θα έπρεπε από μόνη της να τα καθιστά βασική προτεραιότητα στην άσκηση πολιτικής από την κεντρική κυβέρνηση.  Οι άνθρωποι που επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν σε αυτά, προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στην Ελλάδα!

Θα πρέπει επίσης να αποσυνδεθεί οριστικά από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και να ισχύσει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αναλογικότητας, όπως ακριβώς ισχύει για νησιά άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Το ολέθριο λάθος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ με την ακατανόητη και επικίνδυνη σύνδεση ΦΠΑ και μεταναστευτικών ροών για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, που περίπου θεωρεί ως αυτονόητη την αποθήκευση ψυχών στα ακριτικά μας νησιά, θα πρέπει επειγόντως να επανατεθεί σε σωστή και λογική βάση: Αυτή της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

Ζητούμε μόνιμο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ και μάλιστα σε χαμηλότερους συντελεστές από αυτούς που ισχύουν σήμερα! Δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση! Είναι η επιβίωσή μας και η συνέχιση της ζωής μας στα ακριτικά νησιά. Ας σκύψει η πολιτεία με ειλικρινές ενδιαφέρον στο πρόβλημά μας δίνοντας οριστική, ξεκάθαρη και συμφέρουσα λύση.

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Απαιτούμε λύση τώρα!

 

 

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.