ΛΑ.Σ| Να μην περάσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία

Στο εξώδικο-κόλαφος της αυτοαποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα προς τα σχολεία που  θα στηρίξουν τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ),  φωτογραφίζονται οι προθέσεις τους για το προσφυγικό και φυσικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με όπλο τον ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισάνθρωπο λόγο. Παρά την πανελλαδική κατακραυγή, δηλώνουν ότι θέλουν σχολεία «καθαρά» και ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν γι’ αυτό.  Η θρασύτητά τους ξεπερνά εαυτούς αφού φτάνουν σε σημείο να ζητούν την επιτροπεία της διοίκησης των σχολείων για σχετικά θέματα και παρέμβαση στη διδακτική και παιδαγωγική πράξη. Αποπέμπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού που δε σχετίζονται με χρώμα, εθνικότητα, φυλή ή θρήσκευμα.

Μέσα απ’ όλο το γκρίζο και ζοφερό τοπίο και ενώ θα περιμέναμε η Δημοτική Αρχή,  να αρθρώσει λόγο, να δυναμώσει τη λαϊκή αλληλεγγύη, να σταθεί υπέρμαχος όλων των αρχών και ιδεών, του πολιτισμού που χαρακτηρίζει το νησί μας και την προσφυγική καταγωγή των περισσοτέρων μας, αρκείται σε μια δήλωση του δημάρχου, που αρνείται να κατονομάσει τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης και της αναταραχής στα σχολεία της Χίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο μέχρι τώρα επικεφαλής της σιωπούν ένοχα, αφού και αυτοί μαζί με τη δημοτική αρχή  θωπεύουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή,  που ορθώς χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ, επιτροπή μίσους. Άλλωστε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που είναι ο βασικός τους πολιτικός φορέας, χρήζει ερμηνείας της Πυθίας για να καταλάβει κανείς τι λέει.

Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου αρκείται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και κλείνει τα μάτια σε πρωτοκλασάτα στελέχη της, που μετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η Ιερά Μητρόπολη φαίνεται ότι… διαβάζει τας γραφάς ή δε θεωρεί  άξια λόγου τη δική της παρέμβαση, στήριξης του πλησίον.

Ενώ μια σειρά μαζικοί φορείς πήραν θέση υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ενώ καταδίκασαν την Παγχιακή Επιτροπή που υποθάλπει και καθοδηγεί αυτό το μίσος, όλοι αυτοί απουσιάζουν εκκωφαντικά, δίνοντας μαθήματα καλής συμπεριφοράς απέναντι σε όσους ποντάρουν στις εκλογές, στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα. Επιτέλους ας βγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα. Επιτέλους ας καταλάβουν ότι αυτή η σιωπή τους καθιστά συνένοχους στην καλλιέργεια του εθνικισμού και του διχασμού της τοπικής κοινωνίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μένουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας και απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή:

  • Να καταδικάσει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με σκοπό το κέρδος μετατρέπουν τους λαούς σε θύματα των πολέμων τους.
  • Να απαιτήσει να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
  • Να διεκδικήσει δυναμικά από την κυβέρνηση την άμεση προώθηση των προσφύγων στην ενδοχώρα, εκεί να γίνεται η καταγραφή και η χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, για να μεταβεί ο καθένας στη χώρα που επιθυμεί.
  • Να απαιτήσει από την κυβέρνηση για το διάστημα παραμονής τους στο νησί οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι αξιοπρεπείς.
  • Να στηρίξει έμπρακτα και στο βαθμό που της αναλογεί την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ΔΥΕΠ.
  • Να λάβει σαφή  θέση απέναντι στο δηλητήριο του ρατσιστικού μίσους, της ξενοφοβίας και του διχασμού που χύνει η Παγχιακή Επιτροπή.
  • Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να πάρει επίσης θέση, εφόσον μάλιστα εγκαλείται, στο πλευρό των παιδιών των προσφύγων και να συνδράμει στο έργο των εκπαιδευτικών και των δομών υποδοχής, χωρίς χρονοτριβές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.