ΛΑ.Σ. Βορείου Αιγαίου: Να κλείσουν όλα τα hotspots & να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος προσωρινής διαμονής, που θα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, που έγινε στις 27 Νοέμβρη στη Χίο, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ επέμεινε στην πρόταση που πάγια καταθέτουμε οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων. Αυτό που με σθένος υποστηρίξαμε την ειδική  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που έγινε στις 16 Οκτώβρη στη Μυτιλήνη, με αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου που είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής ελεγχόμενης προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που θα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Το πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκε από τη πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων.

Καλούμε όλα τα δημοτικά συμβούλια και εμπλεκόμενους φορείς να συνταχθούν με αυτό, γιατί είναι το μόνο δίκαιο και ρεαλιστικό πλαίσιο, που δίνει μια ανάσα στο μεγάλο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους των νησιών αλλά και της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.