Κώστας Τρομπούκης: «Οποιαδήποτε συσχέτισή του μεταναστευτικού και του ΦΠΑ εκτός από αστοχίες κρύβει και μεγάλους κινδύνους»

Με δήλωση – παρέμβασή του, το πολίτικο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τρομπούκης, αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία του μειωμένου ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές της Χώρας και παράλληλα επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβει η απερίσκεπτη σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στα νησιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του:

«Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Β. Αιγαίου, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία όχι μόνο παρέτεινε το ίδιο προβληματικό καθεστώς με την ανά εξάμηνο εξέταση του ΦΠΑ, αλλά πλέον το συνέδεε ευθέως με τον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν σ’ αυτά. Η Κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο. Να ηττηθεί κατά κράτος σε δύο μέτωπα και να πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική ζωή των πιο ευαίσθητων περιοχών της επικράτειας.

Έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι η ύπαρξη φορολογικών κινήτρων, για περιοχές όπως η Χίος, είναι αναγκαία. Είναι αντιστάθμισμα του υψηλού μεταφορικού κόστους κι ένα κίνητρο για να μην εγκαταλείπουν οι νησιώτες τον τόπο τους. Η Νέα Δημοκρατία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή σειρά τροπολογιών που διασφάλιζαν την ύπαρξη του μειωμένου συντελεστή σε μόνιμη βάση και χωρίς καμία σύνδεσή του με τον αριθμό των προσφύγων που υπάρχουν στα νησιά. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να τις υποστηρίξει.

Μεταναστευτικό και ΦΠΑ είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οποιαδήποτε συσχέτισή τους εκτός από άστοχη κρύβει και μεγάλους κινδύνους. Δίνει δε στο εξωτερικό λανθασμένα μηνύματα, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει το καθεστώς του ΦΠΑ στην πρότερη κατάσταση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Οι πολίτες θα έχουν ξανά μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζει τις ακριτικές μας περιοχές με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τους αξίζει, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.