Κύκνειο άσμα….του Σουλτάνου…

Δεν είναι τυχαία η αρχαία φράση το Κύκνειο άσμα….. όταν λέμε τις δύο λέξεις αυτές εννοούμε κατά κάποιον τρόπο το τελευταίο έργο ενός καλλιτέχνη ή ενός ποιητή ή ενός μουσικού ή ενός συγγραφέα.. αλλά και ίσως το τέλος κάποιας σπουδαίας καριέρας σε οποιοδήποτε επάγγελμα ή ακόμη και σε μια μακροχρόνια πολιτική πορεία ή όταν επέρχεται ο χρόνος συνταξιοδότησης ή θανάτου!

Το κύκνειο άσμα δηλαδή το τραγούδι του κύκνου ενός όμορφου πουλιού είναι ένα δυσάρεστο κρώξιμο κάτι όπως το κρα..κρα..των κορακιών που όταν διαισθανθεί τον επερχόμενο θάνατο του..κελαηδεί με γλυκειά φωνή! Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας δίνει διαφορετική αιτία για το κύκνειο άσμα! Δηλαδή λέει πως οι κύκνοι δεν τραγουδούν όμορφα από λύπη που θα πεθάνουν, αλλά από την μεγάλη χαρά γιατί νοιώθουν ότι όπου να ναι θα πάνε κοντά στον Θεό Απόλλωνα στον οποίο είναι αφιερωμένα αυτά τα θεσπέσια και μαντικά πουλιά! Επειδή δεν έχω ακούσει κανέναν κύκνο ούτε να κράζει ούτε να κελαηδεί…..θα αρκεσθώ μόνο στο τέλος της ζωής… ή της καριέρας ή στην προκειμένη περίπτωση στο επερχόμενο τέλος της πολιτικής ύπαρξης του Σουλτάνου από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας του! Δεν γνωρίζω όμως πιο ακριβώς θα είναι το τελευταίο χαρτί πού θα ρίξει πάνω στην σκακιέρα προτού ακουστεί το κρώξιμο ή το κρα…κρα… ή το γλυκό κελάηδημά!

Πάντως συντρεχουσών των τελευταίων καταστάσεων και γεγονότων που συμβαίνουν στην γειτονιά μας φαίνεται ολοκάθαρα ότι ή η οικονομική κρίσις ή η πανδημία του Κορωνοϊού θα αποτελέσει το τέλος του Σουλτάνου και απ’ ότι δείχνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα του, όπου να ναι επέρχεται το μεγάλο “Κύκνειο άσμα του” … δεν είμαι μάντης ούτε χαιρέκακος και δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άλλος τον διαδεχθεί θα είναι καλύτερος και φιλικά προσκείμενος προς την Ελλάδα! Αυτόν εδώ τον έχουμε συνηθίσει και κατά κάποιον τρόπο ξέρουμε την τρέλα του και τους τσαμπουκάδες που πουλάει παγκοσμίως για οικονομικά συμφέροντα και οφέλη και επίδειξη φαινομενικής δύναμης που δεν φαίνεται εκ των πραγμάτων να έχει! Ένας παλαβιάρης και παραμυθάς με την τρέλα του είναι! Το άμεσο μέλλον θα δείξει το τί μέλλει γενέσθαι! Ο Αλλάχ ίσως μόνο γνωρίζει!

Καλημέρα σας!

Χίος 27 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.