Και ο άγιος φοβέρα θέλει! .. Ανάγκα και θεοί πείθονται!

Δύο παροιμίες αναλύουν τα σημερινά δεδομένα και γεγονότα που ήρθαν στην δημοσιότητα !

Και αναφέρω τις ερμηνείες :
Η φράση προέρχεται από τον Σιμωνίδη ( ανάγκα δ’ουδέ θεοί μάχονται ) ” Στην ανάγκη ακόμα και οι θεοί υποχωρούν “
Η φράση χρησιμοποιείται και σήμερα για να δηλώσει πως : όταν σε μια δυσκολη κατάσταση υπάρχει μόνο μία διέξοδος… και οι πιο ανυποχώρητοι αναγκάζονται να την ακολουθήσουν .
Όσο για το και ο άγιος φοβέρα θέλει είναι παροιμία που την χρησιμοποιούμε όταν πετυχαίνουμε τους σκοπούς μας φοβερίζοντας τους άλλους αλλά με σθένος και αυτοπεποίθηση !
Η λαϊκή παράδοση λέει ότι ήταν ένας βοσκός στο βουνό και έπιασε βροχή και για να μην βραχεί πήγε σε ένα ξωκλήσι να προφυλαχτεί από την βροχή .
Έβαλε την γκλίτσα οριζόντια στους δύο ώμους του πίσω από το λαιμό και προσπάθησε να μπει στο εκκλησάκι, “ολίγον χαζός” τα άκρα της γκλίτσας κτυπούσαν στα κασελίκια της πόρτας… έτσι όπως ήταν χαζός φαντάστηκε ότι ο άγιος δεν τον άφηνε να μπει επειδή δεν πήγαινε στην εκκλησία !
Κατέβασε την γκλίτσα από τους ώμους και την τοποθέτησε απειλητικά προς την πόρτα…. μετά από αυτή την κίνηση ο βοσκός με κατεβασμένη την γκλίτσα μπόρεσε να περάσει μέσα και όταν γύρισε στο χωριό είπε στους χωριανούς του το περιστατικό δηλώνοντας : ” Τι τα θέτε , κι οι άγιοι φοβέρα θέλουνε”!
Που θέλω να καταλήξω :
Μετά την παρουσία και τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής  Ζosep Borell για τα σύνορα της Ελλάδας ότι είναι και σύνορα της Ευρώπης κτύπησε το καμπανάκι στον Σουλτάνο .
Η σθεναρή αντίδραση και προειδοποίηση στους γείτονες μας του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου Αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων ότι όποιος τολμήσει να πατήσει το πόδι του στο Ελληνικό έδαφος θα τον κάψουμε και μετά θα τον ρωτήσουμε ποιός είναι πιστεύω ότι κτύπησε την καμπάνα στ αυτιά του Σουλτάνου .
Οι ναυτικές επιχειρήσεις στο νότιο Αιγαίο και μετά την παρουσίαση των αεροπορικών και ναυτικών πολεμικών καθώς και των υποβρυχίων μας που έδωσαν την χαριστική βολή στον στόχο με πραγματικά πυρά και την πλήρη επιτυχία ταρακούνησαν τις επιθυμίες και τις βλέψεις του Σουλτάνου έναντι της πολεμικής μηχανής της Ελλάδας .
Και βλέπουμε σήμερα μετά από έξι μήνες απειλών και προκλήσεων τα διπλωματικά στελέχη των δύο χωρών έφεραν σε επικοινωνία τους δύο ηγέτες με τηλεφωνική επικοινωνία για να πέσουν οι τόνοι και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών !
Υπάρχει βέβαια και η Τουριστική περίοδος που είναι αναγκαία και για τις δύο χώρες !
Και καταλήγω με τις παροιμίες του τίτλου που έρχονται να δηλώσουν την πραγματικότητα και την προσγείωση στην Γη μετά τα όνειρα θερινής νυκτός για την δημιουργία της πάλε ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας !
Που τότε όπως λέει μια άλλη παροιμία ίσχυε…με πολλές και διαφορετικές παραδόσεις και ερμηνείες ” το σφάξε με αγά μου να αγιάσω “.
Δεν θα αναλύσω την παροιμία γιατί θα προκαλέσω θρησκευτική αναμπουμπούλα στους φανατικούς και θρησκόληπτους που πιστεύουν ότι τα δεκαεξάχρονα παιδιά του 17ου και 18ου αιώνα που έγιναν μάρτυρες και άγιοι λέγοντας την φράση μπροστά στον Αγά !
Εύχομαι μετά την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν να υπάρξει ησυχία και ηρεμία στην περιοχή !
Καλή φώτιση και καλά Μυαλά !
Χίος 26 Ιουνίου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.