Και Δεσπότης και αγρότης και μεγάλος Ποιμενάρχης

Αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Χριστιανοσύνη που βάλλεται από τους φανατικούς οπαδούς του Ισλάμ πρωτοστατούντος του Σουλτάνου με την ανακήρυξη σε Τζαμί της Αγίας Σοφιάς μνημείου απείρου κάλλους και ομορφιάς ένα από τα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μνημεία της UNESCO, δράττωμαι της ευκαιρίας να γράψω και να προβάλλω έναν ξεχωριστό Ιεράρχη που επιτελεί θεάρεστο έργο στην νότια Ελλάδα , δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην έδρα της Μητρόπολης ,το όνομα μόνο Αλέξανδρος αρκεί!
Έχω γράψει κατά καιρούς πολλά άρθρα για παπάδες και Δεσποτάδες ανάλογα με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους προς το ποίμνιο και τους πιστούς πολίτες της περιοχής που ποιμαντεύουν ή για την ενορία τους που είναι οι λειτουργοί του υψίστου.
Αρκετοί ανά την επικράτεια είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και λέω άνθρωποι γιατί αυτό που μετράει σήμερα και όχι μόνο ,αλλά ανέκαθεν είναι ο τρόπος και ο λόγος, τα έργα και οι πράξεις… αλλά προτίστως το παράδειγμα προς μίμηση όταν γίνονται Μπροστάρηδες για το καλό του τόπου τους , του λαού και γενικώς του κοινωνικού συνόλου.
Βλέποντας στο διαδίκτυο τον γηραιό πλέον Ποιμενάρχη 84 χρονών να οδηγεί το τρακτέρ και να βγάζει πατάτες όπως και όλες τις γεωργικές καλλιέργειες παντός είδους από ελιές από κήπους κ.λ.π. για τα συσσίτια οικοτροφείων, οίκων ευγηρίας, ορφανοτροφείων και πλήθος απόρων οικογενειών και αναξιοπαθούντων συμπολίτων του συγκλονίστηκαν τα συναισθήματα μου!
Πρόσφατα είχα γράψει για έναν παπά και ζευγάς και δεινός ψαροντουφεκάς .. αλλά και σήμερα ακόμη στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα άκουσα τα ποιο σημαντικά και ευμενή σχόλια για τον παπά Γιώργη τον Πυροσβέστη που ήταν προχθές και πάλι στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο της φωτιάς !
Οι λέξεις και οι τίτλοι όπως π.χ. Δεσπότης … Μητροπολίτης ή Ιεράρχης ή Ποιμενάρχης μπορεί να αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο αλλά κατά την δική μου άποψη είναι όλοι πολύ διαφορετικοί και έχουν και την ανάλογη ερμηνεία και επεξήγηση!
Δεν θα κάνω ανάλυση… Όποιος κατάλαβε κατάλαβε τί θέλω να πω!
Ειδικότερα οι Δεσποτάδες είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής που ποιμαντεύουν και έχουν πολλά δικαιώματα εκ του νομικού πλαισίου που διέπει τα της διοικήσεως της Μητρόπολης τους!
Πολλοί εξ αυτών πράττουν θεάρεστο έργο στην περιοχή τους!
Άλλοι μπορεί να είναι δεινοί ρήτορες με τεράστιο μορφωτικό επίπεδο και Πανεπιστημιακές σπουδές και περγαμηνές της ιεροσύνης αλλά απρόσιτοι και απόμακροι από τον λαό και το ποίμνιο τους !
Άλλοι πάλι μπορεί να μην δέχονται σε ακρόαση και συζήτηση ακόμη και επιστήμονες εάν δεν έχουν κλείσει πριν από ένα μήνα ραντεβού ασχέτως αν το θέμα ή το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και επείγον !
Άλλοι πάλι δεν δέχονται να βαφτίσουν παιδιά ανύπαντρων ζευγαριών ή και νόθων παιδιών.
Και υπάρχουν ακόμη πολλά και ποικίλα περιστατικά που ενώ έχουν την ευκαιρία να δώσουν τις καλύτερες λύσεις για το καλό της ανθρωπιάς και της Χριστιανικής θρησκείας εν τούτοις προκαλούν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα είς βάρος της Χριστιανοσύνης που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες πλήττονται όλα τα όσια και ιερά μας!
Είναι πλέον καιρός και ειδικότερα την σημερινή συγκυρία των γεγονότων με την ανακοίνωση του Σουλτάνου να μετατραπεί η Αγία Σοφιά πάλι σε τζαμί η Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία να ανοίξει τις αγκαλιές της σ’ όλους τους ανθρώπους της Χριστιανοσύνης και με νέο πνεύμα της εποχής να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί με την απλότητα και τον παραδειγματισμό όπως βλέπουμε καθημερινά από πολλούς παπάδες και ιεράρχες Ποιμενάρχες και όχι διοικητές Δεσποτάδες!
Η απλότητα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερο με το παράδειγμα να γίνουν είτε από ανάγκη είτε από
μεράκι και εργατικότητα οι Μπροστάρηδες της προσφοράς στην κοινωνία….. και όπως αναφέρει ο τίτλος….και αγρότης και μεγάλος Ποιμενάρχης και παπάς και ζευγάς και δεινός ψαροντουφεκάς έφ’ όσον μπορούν!
Αυτά είναι τα συναισθήματα που νοιώθω την μέρα που ξημερώνει 15 Ιουλίου εορτή των Αγίων Κυρίκου και Ιουλίας ή Ιουλίττης!

Καλό ξημέρωμα με αγάπη και Αισιοδοξία!
Χίος 15 Ιουλίου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.