Καθημερινά η ΑΑΔΕ προχωρεί σε 700 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

Περίπου 600 με 700 τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμεύει μέσω κατασχετηρίων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την ημέρα, προκειμένου να εισπράξει ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 3.933.628 φορολογουμένων, οι οποίες ξεπερνούν τα 101,7 δισ. ευρώ.

Από τον Ιούνιο του 2018, με την συνεργασία του «Τειρεσία», δημιουργήθεικε ένα ειδικό μητρώο, όπου με τη λήψη αρχείου με ΑΦΜ οφειλετών εμφανίζονται αυτόματα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη. Αποτέλεσμα η εντολή κατάσχεσης για το οφειλόμενο ποσό να πηγαίνει στοχευμένα εκεί όπου υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός και να μη χάνεται χρόνος.

Η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί των κατά σύστημα οφειλετών που ενώ διαθέτουν καταθέσεις, επιλέγουν να μην πληρώσουν τον Φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ.. Ωστόσο η ΑΑΔΕ δεν περιορίζεται στους μεγάλους οφειλέτες, αλλά βάζει χέρι και στις καταθέσεις μικροοφειλετών.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,το 2017, εστάλησαν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, σε πάνω από 1.500.000 περιπτώσεις.

Για έναν οφειλέτη η εφορία μπορεί να έστελνε ηλεκτρονικό κατασχετήριο στις 4 συστημικές τράπεζες και στο σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών, και αυτό γιατί δεν είχε ενιαία πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών ώστε να γνωρίζει σε ποιες τράπεζες διατηρεί ο οφειλέτης τραπεζικό λογαριασμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.