Ιταλία: Σε ισχύ τα τεράστια πρόστιμα για τα πλοία που διασώζουν μετανάστες

Τo νέο μέτρο που θα ισχύσει στην Ιταλία προβλέπει υψηλά πρόστιμα για πλοία που διασώζουν μετανάστες χωρίς άδεια.

Στην Ιταλία τίθεται σε ισχύ ένα νέο μέτρο το οποίο σημαίνει πως τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν χωρίς άδεια μετανάστες στη Μεσόγειο είναι αντιμέτωπα με πολύ υψηλά πρόστιμα, έως και 60.000 ευρώ.
Το διάταγμα υπογράφηκε χθες από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Από διάφορες ομάδες υποστήριξης στους μετανάστες έχει χαρακτηριστεί ως «κήρυξη πολέμου στις ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα». Το μέτρο προβλέπει χρηματικά πρόστιμα προς τις ΜΚΟ, ανάλογα με τον αριθμό των μεταναστών που μεταφέρουν.
Η νέα νομοθεσία ενισχύει τις εξουσίες του υπουργείου Εσωτερικών στα ζητήματα μετανάστευσης και στοχεύει στο να σταματήσει τις αποστολές διάσωσης των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.
«Θέλουμε επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά των ΜΚΟ» έχει τονίσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.
Την περασμένη Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ζητήσει την ακύρωση του νομοσχεδίου καθώς «ποινικοποιεί τις επιχειρήσεις διάσωσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ μέσα στο 2019 1.940 μετανάστες έφθασαν μέσα στο 2019 στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, σχεδόν 350 άνθρωποι όμως πνίγηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Από τη στιγμή που το διάταγμα υπογράφηκε από τον πρόεδρο τίθεται ήδη σε ισχύ, εκτός αν η βουλή αποφασίσει να το ακυρώσει μέσα στις επόμενες 60 μέρες, κάτι που πάντως θεωρείται απίθανο να συμβεί.
πηγή:lifo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.