Ισ. Αμέντας| Το Επιμελητήριο Χίου να ενημερώσει άμεσα τους επιχειρηματίες-μέλη του

Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί στο καταναλωτικό κοινό μετά την ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σύμφωνα με την οποία τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας (δηλαδή ληγμένα) εντοπίστηκαν στα καταστήματα τροφίμων στη Χίο.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, ότι στα πλαίσια ελέγχων, το τελευταίο εξάμηνο εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν για καταστροφή 5.070,63 κιλά τροφίμων.

Η δέσμευση έγινε λόγω υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης (ληγμένα) και για αλλοιωμένες ή κατεστραμμένες συσκευασίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης σε δήλωσή του ανέφερε σχετικά:

«Δεν είναι μόνο τα έργα υποδομών που χρειάζεται ο τόπος μας!! Είναι και η περιφρούρηση της υγείας των συμπολιτών μας, των ανθρώπων μας, στον τόπο που ζούμε! Έχοντας λοιπόν αυτό το ιερό χρέος, κάνουμε το αυτονόητο με τους υπηρεσιακούς μας, τους οποίους και ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας και την αποτελεσματικότητα τους! Συνεχίζουμε αθόρυβα, δυνατά και σταθερά, με μετρήσιμο έργο, σε όλα τα μέτωπα, γιατί και θέλουμε, και μπορούμε! Για την Χίο μας, για τους ανθρώπους μας!».


Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε Χίου, Ισ. Αμέντας ο οποίος φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, την Τετάρτη το πρωί στην καθημερινή εκπομπή του Κων/νου Κυδώνη «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου», το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα με τα ληγμένα ή ακατάλληλα/κατεστραμμένα προϊόντα, έχει ενταθεί διότι οι καταναλωτές ψάχνουν πλέον το φθηνό προϊόν, χωρίς να κοιτούν τις ετικέτες.

«Οι έλεγχοι αυτοί δεν γίνονται μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στα καταστήματα λιανικής και σε αποθήκες που υπάρχουν. Ο καταναλωτής είναι ένα «κακός» καταναλωτής, δεν κοιτάει τις ετικέτες των προϊόντων για τα αλλεργιογόνα συστατικά κ.τ.λ., μόνο ένα 2% του πληθυσμού τα παρακολουθεί αυτά. Ο καταναλωτής επιλέγει πλέον με βάση τη τσέπη του και όχι με βάση την ποιότητα των προϊόντων», ανέφερε ο κ. Αμέντας.

Ακόμη, ο κ. Αμέντας τόνισε ότι το Επιμελητήριο θα πρέπει να ενημερώσει τους επαγγελματίες – μέλη του, διότι πλέον οι απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Δηλαδή ένας επαγγελματίας δεν γίνεται να δικαιολογείται, λέγοντας «δεν το γνώριζα».


Καλό θα ήταν, όπως είπε, να υπάρξει μια ενημέρωση ή εκπαίδευση σχετικά με την διαχείριση των τροφίμων, σε όλο το προσωπικό κάθε επιχείρησης και σε όλους τους επαγγελματίες.

Υπάρχει στη Χίο η Ένωση Καταναλωτών, η οποία σπανίως εκδίδει ανακοινώσεις ή κάνει ενημερώσεις για χρήσιμα θέματα για τον καταναλωτή, ανέφερε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε Χίου .

Εν κατακλείδι, οι καταναλωτές είναι απαραίτητο να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξεως και τις ετικέτες των προϊόντων, να καταγγέλλουν κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων και να ασχολούνται οι ίδιοι με το φαγητό των παιδιών τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.