Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980…Νο 42… Όλα στο φως! Ο ΟυργιοΜιχάλης και οι βελόνες στο χέρι!

___________________________________

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Προτού σκιαγραφίσω την εικόνα του ΟυργιοΜιχάλη θα πρέπει να αναφερθώ στην Χιώτικη κοινωνία!
Η Χίος πασίγνωστη στην υφήλιο για την Μαστίχα , την Εμπορική της Ναυτιλία ,τα ξακουστά μανταρίνια, αλλά προτίστως για τα γράμματα , τις τέχνες, την πολιτική και οικονομική δραστηριότητα με την συμμετοχή της παντού και πάντοτε από Πρωθυπουργούς ήρωες ευργετες και επιστήμονες που διαπρέπουν σ’όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς… έχει και πολλές ιδιαιτερότητες.
Υπάρχει η ντοπιολαλιά και το δικό της λεξιλόγιο με λέξεις άγνωστες σε πολλές γωνιές του κόσμου που έχουν διφορούμενη έννοια θετική αλλά και αρνητική με εντελώς διαφορετικό νόημα!
Μία από αυτές είναι η λέξη ούργιος ή ούρριος ή ούριος . Υπάρχει στο λεξικό η λέξη ούρειος ή όρειος που θα πει ο διαμένων στα βουνά δηλαδή ο βουνύσιος ίσως εδώ σηματοδοτεί κάποια εκδοχή!
Στα χιώτικα το ούργιος η αγαλιάς ή χαζός ή βλάκας ή λωλός ..λολός ή παλαβός ή ξύκης ή λειψός ή με την καλή έννοια ευνοϊκός ή βολικός άρα εύπιστος και αγαθός αγαλιάς!
Ο ΟυργιοΜιχάλης ήταν μια μορφή απ’όλα και θα βγάλετε μόνοι σας το συμπέρασμα!
Τον γνώριζα από πολλά χρόνια πριν και τον είχα κόψει περίπου το τί καπνό φουμάριζε αλλά όταν για πρώτη φορά στην αρχή της δεκαετίας του 1970 μας ήρθε στην κλινική Ζαφείρη με μια βελόνα ραψίματος στην παλαμιαία θέση του μετακάρπιου μέσα στα νεύρα τις αρτηρίες τις φλέβες και τους τένοντες κατάλαβα . Τυφλός βελόνα γύρευε μέσα στον αχυρώνα και ένας κουφός του απάντησε την άκουσα που βρόντα . Ήρθε με ακτινογραφία στο χέρι με την βελόνα περασμένη μέσα στα νευρα κ.λ.π. όργανα.
Άντε τώρα βρέστην …που στην ακτινογραφία φαίνεται που βρίσκεται, αλλά όταν την ψάχνεις μέσα στα νεύρα μοιάζει όπως αυτά.
Για όσους δεν γνωρίζουν από ανατομία από αυτό το σημείο περνούν ότι έχει σχέση με την κίνηση τα αισθητήρια όργανα την αιμάτωση το κυκλοφοριακό κ.λ.π.
Μαζί του ήταν η μάνα του η κυρά Δέσποινα που απ’ ότι κατάλαβα και έμαθα μετά για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε εργαστεί στην πρώην Κλινική Ματθαίου Χριστοφορίδη ως νυκτερινή φύλακας ως επί το πλείστον…η δουλειά της ήταν ράφτρα και έραβε και ξήλωνε στο σπίτι της!
Μετά από αρκετή προσπάθεια ο Ζαφείρης λεπτολόγος και μίζερος έβγαλε την βελόνα του έβαλε δύο ράμματα και αντιτετανικό ορό και του είπε να έρθει για αλλαγή μετά δύο τρείς μέρες.
Τον ΟυργιοΜιχάλη τον είχε πάρει στο Δήμο στην καθαριότητα ο φίλος μας Δήμαρχος Δημήτρης Τσαμπλάκος καθ’υπόδειξη του Ζαφείρη!
Την άλλη μέρα πρωί πρωί ήρθε η κυρά Δέσποινα και είπε του Ζαφείρη… γιατρέ μου την βελόνα την έβαλε μόνος του στο χέρι για να μην πάει στην δουλειά !
Πέρασε αρκετός καιρός και νάσου πάλι ο ΟυργιοΜιχάλης τώρα με δύο βελόνες στο χέρι!
Οι χειρουργοί πιστεύω ότι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι να αφαιρεθούν δύο βελόνες περίπου στην ίδια περιοχή αλλά σε απόσταση 1,5 έως 2 εκατοστά μεταξύ τους .
Σήμερα βέβαια υπάρχει ο υπέρηχος που βοηθά την κατάσταση τότε δεν υπήρχε , μόνο ακτινογραφία .
Και πάλι με πολύ κόπο και προσπάθεια βγήκαν πάλι οι βελόνες που αυτή τη φορά μας είπε ότι γλύστρισε μέσα στο σπίτι και ήταν πεσμένες κάτω οι βελόνες και μπήκαν στο χέρι του !
Ξανά πάλι η κυρά Δέσποινα την άλλη μέρα… γιατρέ μου εμένα το σπίτι μου είναι πεντακάθαρο.. πάλι μόνος του τις έβαλε γιατί είναι ακαμάτης και τεμπέλης !
Να τον φοβερίσεις γιατί δεν θέλω να ταλαιπωρείστε όλοι σας τόσες ώρες και να μην παίρνετε και χρήματα . Σώπα καημένη που θα πάρω από σένα λεφτά .
Πέρασε κανένας χρόνος ακόμη ο Τσαμπλάκος δήμαρχος μέχρι το 1975 που έγιναν οι πρώτες Δημοτικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση και νάτος πάλι ο ΟυργιοΜιχάλης τώρα με τρεις βελόνες στο χέρι.
Η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη και τον κατεβάσαμε κάτω στο Ακτινολογικό μηχάνημα και με ακτινοσκόπιση επί πολύ ώρα μέχρι που ζεστάθηκε τόσο πολύ η λάμπα τότε ήταν λαδιού και κάηκε ! Ευτυχώς είχαμε προλάβει και τις είχαμε βγάλει τις βελόνες και τον ανεβάσαμε πάνω στο πρόχειρο χειρουργείο και τελειώσαμε την συρραφή χωρίς να έχει προκληθεί ζημιά στα νεύρα και όλα τα όργανα του χεριού!
Αφού του κάναμε και πάλι αντιτετανικό ορό με αυστηρό ύφος ο Ζαφείρης πολύ εκνευρισμένος σηκώνει το χέρι του και του αστράφτει μια ανάποδη που είδε τον ουρανό σφοντύλι και του λέει εάν θα ξανάρθεις με βελόνες θα σε κάνω μαύρο στο ξύλο! Αυτό ήταν!
Το ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο !
Δεν τόλμησε ποτέ ξανά να πλησιάσει βελόνες απ’αυτά που μας έλεγε η μάνα του η κυρά Δέσποινα!
Από την εξιστόρηση των γεγονότων βγάλτε συμπέρασμα και δώστε του όπιο κοσμητικό επίθετο σας βολεύει καλύτερα, απ’όσα προαναφέρθηκαν στην εισαγωγή περί της λέξεως Ούργιος ή βλάκας και τρέχα γύρευε !
Εκτός τα προβεβλημένα σπάνια και σπουδαία προτερήματα του Χιώτικου λαού υπάρχουν και τα κατακάθια της βλακείας και της ουργιοσύνης και παραφροσύνης.
Αυτός ήταν ο ΟυργιοΜιχάλης τα χρόνια εκείνα αλλά φαίνεται ότι και σήμερα ακόμη υπάρχουν αρκετοί!

Καλή φώτιση και καλά Μυαλά!
Χίος 28 Ιουνίου 2020

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.