Θέση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου της Χίου για την έναρξη και λειτουργία του προγράμματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ)

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου της Χίου (είναι οκταμελής και απαρτίζεται από εκπροσώπους του Δήμου της Χίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Χίου, της Ε.Λ.Μ.Ε. Χίου, του Συλλόγου  Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου και της Ένωσης  Γονέων Χίου) επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία (ζητά από την Κυβέρνηση την οικονομική στήριξη, την πλήρη στελέχωση σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης προσφύγων του νησιού μας) του προγράμματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να  υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και, ταυτόχρονα, απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου.

Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των «ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων» που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών, ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους Προϊσταμένους των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων το 1922.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τις καραβιές χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών ανά την υφήλιο σε περιόδους μεγάλης ύφεσης.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τη χειρότερη αιμορραγία στην  Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες και όχι μόνο αναγκάζονται να ξενιτευτούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ως λαός καλούμαστε για μία ακόμα φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Απορρίπτουμε το «πρόσωπο του τέρατος» που εμφανίζεται με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού. Συστρατευόμαστε με την πλευρά της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων ιδανικών γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο, καλλιεργεί το ήθος και απαντά με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.