Η ώρα των αγωγών για 13ο και 14ο μισθό

Η νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ καλεί με γνωμοδότηση της, όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να καταθέσουν αγωγές προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που απορρέουν από την κατάργηση των δώρων (13ος και 14ος μισθός).

Στην συνέχεια, το όργανο επισημαίνει ότι η σχετική κατάθεση πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019, υπολογίζοντας το χρόνο που θα απαιτηθεί για να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Μέσα από τις αγωγές θα  διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.

Σημειώνετε ότι για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους διεκδικούν αναδρομικά που «αγγίζουν» έως και τα 3.000 ευρώ, βάσει της απόφασης του ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας.

Κρίσιμη ημερομηνία αποτελεί η 1η Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα αποφασίσει επί της υποθέσεως, λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό των δικαστών του ΣΤ’ Τμήματος.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

«Μετά την επίσπευση της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της υπόθεσης για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500 + 250 + 250 €), ζητήσαμε από τη Νομική σύμβουλο, σχετική Γνωμοδότηση.

Επειδή πέραν της συνταγματικότητας θα κριθεί επιπλέον και η αναδρομικότητα των απαιτήσεων, σας κοινοποιούμε τη σχετική Γνωμοδότηση προκειμένου να την αξιοποιήσετε για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπείτε.

Εξυπακούεται ότι η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων μας και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομικών».

Όπως καταγράφει ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1000 ευρώ δηλαδή, 500+250+250)που έγινε με τον Νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Το αν η απόφαση για τους εν ενεργεία εργαζόμενους στο Δημόσιο θα ισχύει αναδρομικά θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει, ότι η κυβέρνηση οφείλει να επανανομοθετήσει άμεσα τα δώρα και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως έκανε πρόσφατα με τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς.

Τέλος, η απόφαση για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους θα επηρεάσει και τους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν από την απόφαση του ΣτΕ, 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικήσουν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια, καθώς μετά προβλέπεται παραγραφή.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.