Η Χορωδία Χίου στην καρδιά της μουσικής πρωτεύουσας της Ευρώπης

Μια σημαντική αποστολή για τη Χορωδία Χίου έληξε στις 23 Οκτωβρίου.

Μια αποστολή που έφερε τη σφραγίδα του τόπου μας , αφού Μαέστρος, Χορωδοί και εν μέρει οι Μουσικοί, είναι Χιώτες .

Η παρουσία μας στην καρδιά της μουσικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, με τη δύναμη των ήχων και τη βοήθεια των χορηγών μας, φύτεψε στην καρδιά των Αυστριακών το κλαδί του σκίνου και της ελιάς που πήραμε μαζί μας, βραχιόλι στο χέρι μας…

Η Χορωδία ξεκίνησε το πρόγραμμά με τη συμμετοχή της στο διεθνές φεστιβάλ Χορωδιών Vokale Begegnungen στο Γκρατς την 19η Οκτωβρίου 2019. Η Χορωδία Χίου (Χ.Χ) ήταν η μοναδική Ελληνική Χορωδία που έλαβε μέρος στο φεστιβάλ αυτό. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα ο ενθουσιασμός και το επίμονο χειροκρότημα του Αυστριακού κοινού, που για περισσότερο από πέντε λεπτά επευφημούσαν την χορωδία μας.

 

Στις 20 Οκτωβρίου 2019 η Χ.Χ, σε συνεργασία με την Αυστριακή Χορωδία Musica  Con GRAZia παρουσίασε στο Αυστριακό και Ελληνικό κοινό ένα θερμό Ελληνοαυστριακό διάλογο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν ή συμμετοχή των Ελλήνων της Αυστρίας στο εγχείρημά μας, αλλά και τη συμμετοχή τους στο ελληνικό γλέντι που διοργάνωσαν στο τέλος της συναυλίας, όπου Έλληνες και Αυστριακοί ξεφάντωσαν με ένα γλέντι καθαρά Ελληνικό!

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 Η Χ.Χ έδωσε την σημαντικότερη συναυλία της, στην καρδιά της Βιέννης στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος.

Ορχήστρα και χορωδία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, που έφερε το αποτέλεσμα ενός σημαντικού μουσικού γεγονότος.

Το γεγονός αυτό παρακολουθήσαν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής , και πολιτειακής ζωής, της θρησκείας , και της τέχνης, όπως ,ο Πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Αυστίες Ιωάννης Νικολίτσης, ο Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη, Μιχαήλ Βρεττάκης, ο Βουλευτής του κρατιδίου της Βιέννης, Volkmar Harvanegg, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη, Στέλλιος Αντωνίου και η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, Φανή Γραμματικού-Nunner.

Ιδιαίτερα μας τίμησε το γεγονός των αναφορών που έγιναν ( στην Ελληνική και Γερμανική) γλώσσα σχετικά με το έργο της Χ.Χ , στη Μαέστρο και το βιογραφικό της.

Αλλά και για τους Χορωδούς μας οι εμπειρίες ήταν πολλές, μια και το ταξίδι είχε σχεδιαστεί από τη μαέστρο, ώστε να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Έτσι παρακολουθήσαμε την όπερα “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Gounod στην όπερα του Γκράτς, και την πρόβα μίας από τις πιο σημαντικές χορωδίας του κόσμου , της Χορωδίας της Βιέννης  Singverein  Wien που διευθύνεται από τον διεθνούς φήμης μαέστρο Johannes Prinz (καθηγητής διεύθυνσης χορωδίας στο πανεπιστήμιο Μουσικής και παραστατικών τεχνών του Γκρατς) , κοντά στον οποίο φοίτησε η μαέστρος μας, Αγγέλα Τσιμπιρλού.

Ο κύριος Johannes Prinz μας έκανε την τιμή να μας ξεναγήσει στο μέγαρο των φίλων της Μουσικής της Βιένης, Μusikverein Wien.

Το κτήριο αυτό που είναι κόσμημα για την Αυστρία, και στο οποίο γίνεται κάθε χρόνο η επίσημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δημιούργημα του Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία της Αυστρίας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΟΥΜΠΑ.

Οι χορωδοί μας είχαν επίσης την τύχη να ενημερωθούν από τον ιερέα της Αγίας Τριάδος , της Ελληνικής Εκκλησίας της Βιέννης , για την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στον Γεωγραφικό αυτό χώρο, από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τις ήμερες μας.

Φέρνοντας μαζί μας στις αποσκευές της επιστροφής, μια πλούσια μουσική και ιστορική εμπειρία, μια αναβαθμισμένη εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας , και στην βεβαιότητα ότι η Χορωδία Χίου έχει το κατάλληλο υλικό σε χορωδούς , σε σολίστες και σε διεύθυνση να κάνει τη Χίο γνωστή στην Ευρώπη, και για τη Χορωδία της, ξεκινούμε με ενθουσιασμό το καινούργιο υψηλό στόχο μας.

Θα ήταν παράληψη, αν σε αυτή την ευκαιρία επικοινωνίας μας με τους συμπολίτες μας, δεν υπογραμμίζαμε την μεγάλη συμβολή των χορηγών μας στην επιτυχή περάτωση του έργου μας και να τους ευχαριστήσουμε θερμά για αυτό: Την κυρία Αλεξάνδρα Προκοπίου, που χωρίς την συμβολή της δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε την συναυλία μας στη Βιέννη , καθώς και το ίδρυμα αδελφών Αγγελικούση και τον επιχειρηματία Βύρωνα Τομάζο. Επίσης ευχαριστίες οφείλουμε στους μουσικούς μας Τούλα Φραγκάκη, Αλίκη Γιάννου , Σωκράτη Γανιάρη,  Χρυσοβαλάντη Πεχλυβάνη , Γιάννη Χατζή, και τους σολίστες μας Δροσιέλα Καλούδη, Μαρία Παπαχρήστου,  Ελένη Ντούλη, Πέτρο Τζιώτη ,Γιώργο Ράγκο και  Αλέκο Τεττερη.

Από το Δ.Σ της Χορωδίας Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.