Η Χίος μας στην Γεωργία!

Γεωργία (Sakartvelo), χώρα μακρινή μα συνδεδεμένη  επανειλημμένως με την Ελλάδα από την αρχαιότητα όταν άποικοι Έλληνες  τον 6ο και 5ο π. Χ. αιώνες έφτασαν και δημιούργησαν πόλεις στα παράλια της στις παροιφές του Καυκάσου. Του Καυκάσου που  μην ξεχνάμε …κάπου στις βουνοκορφές του ο Δίας είχε εξορίσει τον Προμηθέα θέτοντας τον στο φρικτό μαρτύριο με τον αετό που του έτρωγε το συκώτι…

Τυφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας

Μακριά από …τον Καύκασο και τον Προμηθέα, πάμε  στη δυτική Γεωργία και στην αρχαία Κολχίδα (Γεωργιανά Κιουτάισι ) κι όταν πριν πολλά -πολλά χρόνια ο Ιάσωνας  με τους Αργοναύτες του έφτασε με στόχο τι άλλο; Το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Γεωργία: γνωστές οι σχέσεις της με το Βυζάντιο, ο εκχριστιανισμός των  Ιβίρων-όπως αποκαλούσαν οι Βυζαντινοί τους Γεωργιανούς- κατοίκων της , γνωστή  η βοήθεια  και στήριξη οικονομική και στρατιωτική της βασίλισσας της Γεωργίας  Ταμάρα και μετέπειτα Αγίας Ταμάρα ( εορτάζει 14 μέρες μετά το Πάσχα, μεγάλη Αγία της Ορθοδόξου Γεωργιανής Εκκλησίας), στους  αυτοκράτορες Κομνηνούς της Τραπεζούντας .

Είναι η δεύτερη φορά που η έντυπη εφημερίδα της Γεωργίας ‘P.S.’  φιλοξενεί άρθρο μου για την μαστίχα της Χίου και η τρίτη φορά άρθρο με θέμα την Χίο.

Το σημερινό άρθρο, το δεύτερο -όπως αναφέρθηκε ήδη -για την μαστίχα της Χίου  περιέχει την ιστορία του μαστιχόδενδρου, τις φάσεις καλλιέργειας του δέντρου, την μοναδικότητα του στην Χίο, τις  εξαιρετικές θεραπευτικές του ιδιότητες  και γενικά η μαστίχα παρουσιάζεται σαν μοναδικό παγκόσμιας εμβέλειας και αποκλειστικότητας προϊόν της Χίου.

 

 

Από την καλλιέργεια της μαστίχας, φωτό διαδικτύου

Εδώ να τονιστεί η ιδιαίτερη αγάπη των Γεωργιανών στην Ελλάδα και οι ομοιότητες στον τρόπο σκέψης και κουλτούρας των δυο λαών. Στον τομέα της Ορθοδοξίας  για παράδειγμα: Μονή Ιβίρων –Άγιο Όρος.

Το άρθρο της έντυπης Γεωργιανής εφημερίδας P.S.

Σημείωση: Το υλικό του άρθρου άντλησα από το άρθρο μου : Ελλάδα – Περιβάλλον/ Μαστίχα: Το δέντρο που κλαίει/Χίος , άρθρο που  για πρώτη φορά είχε δημοσιευτεί πριν λίγα χρόνια στην έντυπη εφημερίδα ‘Χιώτικη Διαφάνεια’. Αυτός και ο λόγος αναφοράς- στο ηλεκτρονικό site της Χ. Δ, diafaneia.eu , στο δημοσίευμα της Γεωργιανής  ‘P.S’. Ευχαριστώ και τις 2 έντυπες εφημερίδες : ‘Χιώτικη Διαφάνεια ‘και  ‘P.S ‘ για την  πολυετή συνεργασία μου μαζί τους.

 

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.