Η τουρκική λίρα στη δίνη πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας

Με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας και τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών να κλονίζονται εν μέσω των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, η λίρα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 5,9971 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των έξι λιρών για πρώτη φορά σε διάστημα επταμήνου. Το κύμα ρευστοποιήσεων μετά τις απειλές Τραμπ για αύξηση των δασμών στην Κίνα παρέσυρε στη δίνη του και τα νομίσματα των πιο ευάλωτων αναδυομένων αγορών, μεταξύ των οποίων και η τουρκική λίρα.

Οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσουν ενδεχομένως και σήμερα επί του αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για εκ νέου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε προχθές τις αρχές να επαναλάβουν την εκλογική διαδικασία στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της χώρας.

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών ασκεί πιέσεις στις τουρκικές αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η νομισματική κρίση στο δεύτερο ήμισυ του 2018 είχε οδηγήσει σε ύφεση την τουρκική οικονομία και τον πληθωρισμό στα ύψη. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει απωλέσει πάνω από το 12% της αξίας της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.