Η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

H Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι ο πλούτος ανήκει και στις δυο πλευρές.

Έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο οικόπεδο 10, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκινάει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στις έρευνες της ExxonMobil που ξεκίνησαν την Παρασκευή.
«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά της Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος” αναφέρεται στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσα από  τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Χακίμ Ακσόι.

Η Άγκυρα απευθύνει δε προειδοποίηση «στις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων» χωρίς να διευκρινίζει για τις συνέπειες.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Το γεγονός ότι η ExxonMobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

»Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

»Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.