Η Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δήμο Χίου

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-I.R.T.E.A. υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Έργο EUropaS T.E.EN.S. «Europa Simulation –Training Europeans Enhancing Solidarity» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος ERASMUS+ Youth της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας κ Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Προσομοίωσης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 240 μαθητές Λυκείων των Δήμων Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ναυπλιέων, Ηρακλείου, Χίου και Θεσσαλονίκης και συζήτηση στο πλαίσιο Δομημένου Διαλόγου με θέμα «Ευρωεκλογές 2019: η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά».

Η Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δήμο Χίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 10:00 – 16:00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με τη συμμετοχή μαθητών των Σχολείων 1ο ΓΕΛ Χίου, 2ο ΓΕΛ Χίου, 3ο ΓΕΛ Χίου, ΓΕΛ Καλλιμασιάς και 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου.


Στόχος του Έργου είναι η γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επέκταση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με αυτή, τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και τον τρόπο λήψεως αποφάσεων, καθώς και την ενίσχυση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Το EUropa.S. TE.EN.S. αποτελεί ένα «παιχνίδι ρόλων» βασισμένο στη μη τυπική μάθηση, με στόχο την εξοικείωση των
συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού.

Έπειτα από την πραγματοποίηση των δράσεων του Έργου σε όλους τους προαναφερθέντες Δήμους, το Έργο προβλέπει την  πραγματοποίηση ενός Δομημένου Διαλόγου στην Αθήνα με τη συμμετοχή των 5 μαθητών από κάθε Δήμο που ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους στην τοπική Προσομοίωση. Στο Δομημένο Διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών, Ευρωβουλευτές, Ακαδημαϊκοί, καθώς και Θεσμικοί Εκπρόσωποι, οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήματα των μαθητών, αναπτύσσοντας μαζί τους γόνιμο
διάλογο, με άξονα τη θεματολογία της Προσομοίωσης, τα όσα συζητήθηκαν από τους μαθητές στα πλαίσια αυτής, καθώς και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.


Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στους χώρους του οποίου θα φιλοξενηθεί ο
Δομημένος Διάλογος στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και τα αποτελέσματα αυτού, όπως και υλικό που θα προετοιμάσουν οι μαθητές αναμένεται να ενταχθεί στην καμπάνια για τις Ευρωεκλογές του 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.