Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ξενάκη για την 25η Μαρτίου

«Οι λαοί που ξεχνούν την ΙΣΤΟΡΙΑ τους και τους ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ καταδικασμένοι σε αφανισμό»

Με τα λόγια αυτά, ας υποδεχτούμε το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου, ημέρας θρησκευτικής κατάνυξης, μνήμης και απόδοσης τιμών στους αθάνατους αγωνιστές του ΄21. Αρχή σωτηρίας του Ανθρώπου με το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχάγγελου στην Παναγία μας, αρχή λευτεριάς της πατρίδας μας με το σήκωμα του λάβαρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Κοινός παρονομαστής η ΛΥΤΡΩΣΗ.

Οι Έλληνες με την βοήθεια της Ορθόδοξης εκκλησίας κατάφεραν στα 400 ζοφερά χρόνια της σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να μην αφομοιωθούν μέσα στο χωνευτήρι των λαών της τεράστιας Αυτοκρατορίας. Τούτη είναι και η πρώτη τους μεγάλη νίκη απέναντι στους τυράννους. Η Εκκλησία, η μεγάλη κιβωτός του Γένους, υπήρξε θεματοφύλακας της γλώσσας και των παραδόσεών μας, ο πολύτιμος αρωγός στις ανάγκες των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Γενιές και γενιές ποθούσαν τη λευτεριά τους μα δεν τολμούσαν. Την απαραίτητη ορμή και το θάρρος να εκραγούν θα τους τα εμφυσήσουν οι διανοούμενοι της εποχής με τα εθνικοαπελευθερωτικά τους κηρύγματα, ο Κοραής, ο Ρήγας, ο Βούλγαρης, ο Καΐρης και οι φωτισμένες διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Από κοντά και η Φιλική Εταιρεία με την Αόρατη Αρχή της. Τα λόγια του Αλ. Υψηλάντη «Κινηθείτε ω φίλοι μου και θέλετε ιδεί μιαν κραταιάν δύναμιν να υπερασπισθή τα δίκαιά μας» εμψυχώνουν τους Έλληνες.

Η Επανάσταση ξεκίνησε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, αποτυγχάνοντας, για να ριζώσει και να πλατειάσει στην Πελοπόννησο. Εκεί ο Παλαιών Πατρός Γερμανός, ο Ανδρέας Ζαΐμης  και ο Ανδρέας Λιόντος θα κηρύξουν των Αγώνα στις 25 του Μάρτη.

Οι δυνατοί της Ιεράς Συμμαχίας σπεύδουν να την καταδικάσουν. Οι Έλληνες όμως αδιαφορούν, με το σταυρό στο χέρι κοιτάζουν τον κατακτητή με περιφρόνηση και αδείλιαστα  τον τάφο τους. Στην πορεία οι ηρωικές πράξεις τους προκαλούν την Ευρώπη, όχι μόνο να δει ην ελληνική υπόθεση, αλλά και να συνδράμει. Η φλόγα τους συγκινεί και φιλάνθρωπα κινήματα Φιλελληνισμού ξεφυτρώνουν από παντού. Από την Αγγλία του Κάνιγκ έρχονται τα πρώτα δάνεια του ΑΓΩΝΑ, δυσβάσταχτα, αλλά και αχνό φως στην αναγνώριση της ανύπαρκτης ως τότε ύπαρξή μας.

Η επανάσταση του ’21 υπήρξε πανεθνική εξέγερση. Ο Κολοκοτρώνης γράφει «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμεν εις αυτόν τον σκοπό και εκάμαμεν την επανάσταση».

Ο Έλληνας ζήτησε το αδύνατο πέρα από κάθε λογική με πίστη και με πείσμα. «Εμείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμε τη Επανάσταση» θα ξαναπεί ο Κολοκοτρώνης. Η ψυχή των Ομηρικών ηρώων, των Σαλαμινομάχων και των 300 του Λεωνίδα, φώλιασε στην ψυχή των ραγιάδων. Ξυπνούν οι Βυζαντινοί Παλαιολόγοι και οι ακρίτες και δίνουν τη σκυτάλη στους ήρωες του ’21.

Γίνονται μάχες φοβερές 9χρονου ΑΓΩΝΑ. Παντού αντηχεί το κλέφτικο τραγούδι το καριοφίλι και τα μπουρλότα του Κανάρη και του ΜΙΑΟΥΛΗ. Ο Αγώνας ανέδειξε υπεράνθρωπους ήρωες, άνδρες και γυναίκες: Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Διάκος, Μπότσαρης, Κανάρης, Μιαούλης, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους κ.α. γνωστοί και άγνωστοι εξυψώνουν τα ιδανικά της φυλής μας. Η ιστορία καταγράφει ένδοξους τόπους Δερβενάκια, Τριπολιτσά, Γραβιά, Αλαμάνα, Ψαρά, Χίος, Κεφαλόβρυσο Μανιάκι, Αράχωβα κάθε γωνιά ελληνική αιματοποτίζεται ηρωικά.

Και μένουν το Αρκάδι και Κούγκι, οι Μανιάτες, οι Σουλιώτες, οι Σφακιανοί αμόλυντοι αετοί και οι αδούλωτες ψυχές των Μεσολογγιτών.

Την ομοψυχία του Αγώνα έπληξε κάποτε το ύπουλο φίδι της διχόνοιας, κατάρας προγονικής και τότε ο Μακρυγιάννης θα φωνάξει: «Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί. Να την φυλάξομεν και όλοι μαζί. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ»

Ευνοϊκές συγκυρίες, μες των Αγώνα η Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827 και ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Η Ανεξαρτησία της Ελλάδος αρχίζει να ξεπροβάλλει. Η διπλωματική ευστροφία του Καποδίστρια θα συμβάλλει με τη σειρά της στην κατοχύρωσή της.  3 ΦΛΕΒΑΡΗ του 1830 θα έχουμε την επίσημη αναγνώριση της πολιτικής ύπαρξης και Ανεξαρτησίας μας. Ο Αγώνας των Ελλήνων μακροχρόνιος και άνισος μετά από βαρύτατες θυσίες οδήγησε στη δημιουργία ενός μικρού κράτους στην άκρη της Βαλκανικής, που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους. Όμως γύρω από αυτό το μικρό κρατίδιο θα συσπειρωθεί σιγά-σιγά σύσσωμος ο ελληνισμός για να πραγματοποιήσει τη νέα του ιστορική πορεία.

Η ολοκλήρωση του ΧΑΡΤΗ της σημερινής Ελλάδας, θα συνεχιστεί για χρόνια μετά, υπό το όραμα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ που άλλαζε συνεχώς, διευρύνοντας μας και κάνοντας μας δυνατούς.

Το ’21 υπήρξε η αποθέωση του παράτολμου. Το ολιγάριθμο γένος των Ελλήνων έδειξε το μέγα θαύμα στην Ανθρωπότητα, όταν την 25η Μαρτίου κατέθεσε τη ζωή του ως ενέχυρο της ελευθερίας. Μπροστά σε τούτο το θαύμα υποκλίνεσαι ευλαβικά και ευγνωμονείς:

              Διαβάτη στάσου προσοχή:

              δω χάμω κείτονται νεκροί

              Διαβάτη στάσου προσοχή

              και με άξιο νου μελέτα τους

             τι αν χαίρεσαι το ωραίο φως

             κι αν όλο θάρρος περπατάς

             κι αν σε αγαπάνε κι αγαπάς

             κι ότι καλό έχεις στη ζωή

             στο χάρισαν τούτοι οι νεκροί.

 

Σήμερα που επαναπαυθήκαμε στη λευτεριά μας, τα ματωμένα χώματα ας ξυπνήσουν μέσα μας την αίσθηση του ιερού χρέους προς τούτη τη Γη. Τα τελευταία χρόνια η χώρα διέρχεται μια οικονομική κρίση που στην ουσία της όλοι γνωρίζουμε πως είναι προπάντων πνευματική και ηθική.

Σε αυτήν ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης αφού σαν άλλες ΕΣΤΙΑΔΕΣ αφήσαμε να σβήσει η ΙΕΡΗ ΦΛΟΓΑ. Σε μια εποχή που οι πολιτιστικές και ηθικές αξίες διακυβεύονται, η ελληνική γλώσσα αλλοιώνεται, η ιστορία απαξιώνεται, τα κηρύγματα του Χριστού περιφρονούνται, τα όρια των ελευθεριών παραβιάζονται, μα κυρίως που οι νέοι μας θρηνούν τα νιάτα τους διαλέγοντας τους δρόμους της Ξενιτιάς, πρέπει να επαναστατήσουμε Ξανά! Να ξεκλειδώσουμε τα σεντούκια μας με τους παιάνες, τους θούριους και τις ωδές να ανοίξουμε τα συρτάρια μας με τα πνευματικά εμβατήρια, να ξεσκονίσουμε τα ιερά κειμήλια, να φυλλομετρήσουμε την Ιστορία και να αντλήσουμε δύναμη από το ηρωικό παρελθόν.

Τα μεγάλα κατορθώματα πρέπει να γίνονται φώτα για νέες αυγές και αφορμή για στοχασμό: τι είχαμε, τι χάσαμε, τι μας πρέπει. Σήμερα που πληρώνουμε σαν λαός όχι τα δανεικά, αλλά τα ιδανικά που ξεπουλήσαμε ας ανασυνταχτούμε για μια νέα συνετή και φρόνιμη πορεία, τη χρωστάμε σε όσους θυσιάστηκαν και σε όσους δε γεννήθηκαν ακόμα σε τούτη τη φλούδα γης.

Να, οι ήρωες απλώνουν τα χέρια και μας δίνουν τα όπλα τους. Ας το πούμε και μεις μαζί με το Γέρο του Μοριά « Σε μας μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια πολιτείας, την ομόνοιαν, τη θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν» και ας το φωνάξουμε για να ακούσουμε μαζί με τον Αδ. Κοραή το «Δράξασθε παιδείας» Μάθημα Εθνικής Αναγέννησης η 25η Μάρτη, εφαλτήριο Αντίστασης ενάντια στα ατομικά και εθνικά μας ελαττώματα. Η 25η Μαρτίου είναι για όλους μας προτεινόμενος τρόπος ζωής.

Σε πείσμα όλων όσον αμφισβητούν ένα νέα θαύμα, να δούμε την Ελλάδα μας να ξαναβγάζει τα φτερά τα πρωτινά της, τα ΜΕΓΑΛΑ και  την ΑΜΠΕΛΟ να απλώνεται σε όλη την ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ. Ας ξεκινήσουμε από ΑΥΡΙΟ όλοι μαζί! Το χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Τιμή στους αθάνατους νεκρούς του ’21 που μυρίζουν ακόμη λιβανιά, στους γεωργούς του απέραντου γαλάζιου.

Τιμή στους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ που δεν κατέγραψε η ΙΣΤΟΡΙΑ, σε σας που τα δώσατε όλα χωρίς να πάρετε τίποτα!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.