Η ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της προστασίας και ενίσχυσης της φυσιογνωμίας του Κάμπου

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου Χίου, για το ζήτημα της προστασίας και ενίσχυσης της φυσιογνωμίας του Κάμπου της Χίου σε συνδυασμό με την ανάγκη για ανάπτυξη, της ιδιαίτερης αυτής περιοχής.

Η κα. Καλογήρου υποστήριξε ότι η περιοχή του Κάμπου χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παρέμβασης που θα σχεδιαστεί τοπικά και θα εφαρμοστεί και υλοποιηθεί επίσης σταδιακά, και παρουσίασε τις προτάσεις της.

Ακολουθεί η ομιλία της Περιφερειάρχη:

«Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική η σημερινή μας συνάντηση. Έχω τη βεβαιότητα  ότι οι εισηγήσεις που θα ακουστούν, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις θα πλουτίσουν τη σκέψη μας και θα αναιρέσουν την εξωτερική αντίφαση μεταξύ προστασίας και ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην περιοχή του Κάμπου της Χίου που είναι μια περι-αστική περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιστορικά, πολιτιστικά, χωροταξικά, αγροτικά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά.

Η θέση της περιοχής αυτής σε σχέση με τον κυρίαρχο αστικό πόλο της πόλης της Χίου και η ταυτότητά της όπως διαχρονικά έχει διαμορφωθεί, καθορίζει μια εικόνα για την περιοχή που είναι μεν ισχυρή, ταυτόχρονα όμως είναι και αρκετά επηρεασμένη από τις πολεοδομικές πιέσεις της πόλης, από την αλλαγή της παραγωγικής βάσης και τη σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου των εσπεριδοειδών στην παραγωγική διαδικασία.

Η περιοχή χρειάζεται μια σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παρέμβασης που θα σχεδιαστεί τοπικά και θα εφαρμοστεί και υλοποιηθεί επίσης σταδιακά.

Θέτω, θέτουμε ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη δημόσια συζήτηση, στη δημόσια κριτική και συζήτηση φυσικά, τις εξής 7 προτάσεις που πιστεύουμε ότι εκτείνονται και καλύπτουν το εύρος των σημερινών αναγκών.

  1. Τον σχεδιασμό ενός πλαισίου τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα εφαρμοστεί με την εξασφάλιση πόρων από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης.

 

  1. Την εφαρμογή μιας πολιτικής χωρικού σχεδιασμού που θα επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο της περιοχής.

 

  1. Την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων διαχείρισης υδάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υφαλμύρινσης και επάρκειας νερού.

 

  1. Τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων ανάπλασης μικρής κλίμακας (οδοποιία, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια).

 

  1. Τη στήριξη του τοπικού πληθυσμού με νομοθέτηση ειδικού θεσμικού πλαισίου (πχ για θέματα φορολογίας) καθώς και σε επίπεδο κοινωνικών κυρίως υποδομών με σύγχρονες επιλογές όπως ενεργειακή αναβάθμιση, λειτουργία ανοιχτών σχολείων, κέντρων νεότητας κλπ.

 

  1. Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων ιδιαίτερα των ευέλικτων όπως το leader για την ανάπλαση των ελευθέρων χώρων και αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων (π.χ. κτίρια που ανήκουν στο Νοσοκομείο).

 

  1. Τη δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή και στελέχους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αν χρειαστεί, που θα παρέχει διαρκή υποστήριξη στην αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Σε αυτή την προσπάθεια όλοι είμαστε ένα μέρος ενός συνολικού οικοδομήματος. Την κυρίαρχη, όπως είναι γνωστό, ευθύνη εκ του Νόμου έχει ο Δήμος Χίου.

Το πνεύμα συνεργασίας, το πνεύμα ενότητας είναι μια προϋπόθεση ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, που πρέπει να είναι και είναι για όλους μας η πρώτιστη μέριμνα».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.