Η Ελλάδα διακρίνεται διεθνώς για την αλληλεγγύη και την καινοτομία της: Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό βραβείο στον κόσμο απονέμεται στη ΜΕΤΑδραση

 

Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, το Ίδρυμα Conrad N. Hilton ανακοίνωσε ότι η ΜΕΤΑδραση επιλέχθηκε να λάβει το Ανθρωπιστικό Βραβείο Conrad N. Hilton για το έτος 2019.

H ΜΕΤΑδραση, μία αμιγώς ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, για τις πρωτοπόρες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δράσεις της, ειδικότερα στον τομέα της διερμηνείας και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών. «Είμαστε περήφανοι και ευχαριστούμε το Ίδρυμα Conrad N. Hilton για τη μεγάλη αυτή τιμή», δήλωσε η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Οργάνωσης Λώρα Παππά.

Η ΜΕΤΑδραση προκρίθηκε μετά από λεπτομερή και εις βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών των δράσεών της από ανεξάρτητη, διεθνή Επιτροπή διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Η διαδικασία επιλογής χαρακτηρίζεται για τη διαφάνεια, την αμεροληψία και την ενδελεχή αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Conrad N. Hilton, στα 53 χρόνια της ιστορίας του βραβείου, επιλέγει μία οργάνωση στην Ευρώπη στον τομέα του προσφυγικού.

«Η ΜΕΤΑδραση είναι ένα εξέχον παράδειγμα ευέλικτης οργάνωσης που πρωτοπορεί σε τομείς όπου η παροχή βασικών υπηρεσιών είναι ελλιπής», αναφέρει ο Peter Laugharn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Conrad N. Hilton.

Η ΜΕΤΑδραση ξεχώρισε γιατί καταφέρνει, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις και να βρίσκει πρακτικές λύσεις για την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη ουσιαστικών αναγκών. Μέχρι σήμερα, έχει στηρίξει περισσότερα από 12.000 ασυνόδευτα παιδιά και έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 1.400.000 ενέργειες διερμηνείας, διευκολύνοντας τη ζωτικής σημασίας επικοινωνία των προσφύγων με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

«Το βραβείο αυτό, που απονέμεται μόλις για δεύτερη φορά σε μία εθνική μη κυβερνητική οργάνωση,  δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά, προωθώντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Ανοίγει νέες προοπτικές για να συνεισφέρουμε κυρίως στην προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, μέσα από την άσκηση πίεσης, με στόχο την κινητοποίηση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάληψη ευθύνης», δηλώνει η κα Παππά.

Με το χρηματικό ποσό του βραβείου, η ΜΕΤΑδραση έχει ήδη ενημερώσει το ίδρυμα Conrad N. Hilton ότι θα προσφέρει υποστήριξη στα επιβαρυμένα από το προσφυγικό δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αξιοποιήσουν περαιτέρω το υπάρχον και καινοτόμο για την Ελλάδα σύστημα τηλε-διερμηνείας της Οργάνωσης. Επιπλέον, θα ενισχύσει τις δράσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και πρωτοβουλίες σύμπραξης ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος, μέρος του ποσού θα διατεθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στα σημεία εισόδου, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση μεταξύ τριών ηπείρων και διαχρονικά αντιμετωπίζει απρόβλεπτες προσφυγικές ροές.

Η κα Παππά ολοκληρώνει: «Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, που παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να αποτελεί παγκοσμίως παράδειγμα αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο. Ευχαριστούμε ολόψυχα και μοιραζόμαστε τη μεγάλη αυτή αναγνώριση των προσπαθειών μας με όλους τους υποστηρικτές και φίλους της ΜΕΤΑδρασης, εντός και εκτός Ελλάδας που, όλα αυτά τα χρόνια, μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.