ΗΧΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”

 του Αριστείδη Ζαννίκου

Το ακραία διχαστικό, σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, ακούστηκε ανατριχιαστικά και ηχηρά κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις εκλογές του 2015. Εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική βέβαια (όχι απόλυτη) πλειοψηφία, για να συγκυβερνήσει έως και πρόσφατα με το, ακραία δεξιό, Κόμμα των ΑΝ.ΕΛ.

Μιά, ήπια, εκδοχή αυτού του ανιστόρητου συνθήματος, ήταν το “ή εμείς ή αυτοί”. Και στις δύο εκδοχές του, το “εμείς” αντιστοιχούσε στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ, το “αυτοί” εν μέρει στη Νέα Δημοκρατία πρωτίστως και κυρίως όμως στο ΠΑΣΟΚ.

΄Ηταν ολοφάνερο ότι κύριος στόχος δεν ήταν (ούτε μπορούσε άλλωστε να είναι) το παραδοσιακά συντηρητικό Κόμμα της Χώρας μας αλλά το, ιδεολογικά πιο κοντινό προς την Αριστερά ΠΑΣΟΚ, την “προίκα” του οποίου, καλόβλεπε και εποφθαλμιούσε από παλιά ο Αριστερός χώρος.

Μια πρώτη (ανεπιτυχή όμως) απόπειρα να “τελειώσει” το ΠΑΣΟΚ, έκανε ο “Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου” το καλοκαίρι του 1989 όταν, συμμάχησε, για λίγους μήνες, με τη Νέα Δημοκρατία του Κων/νου Μητσοτάκη οπότε και, με συγκυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη,παρέπεμψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για “διαφθορά”. Η απόπειρα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ απέτυχε τότε μιας και, ο μεν Ανδρέας αθωώθηκε, η δε Κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη της περιόδου 1990-1993, δεν άντεξε στα δύσκολα που ανέκυψαν, υπέκυψε στις εσωτερικές της αντιθέσεις και “φαγωμάρες”με αποτέλεσμα, το 1993, να επανεκλεγούν πανηγυρικά ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθησαν, από το 1996 έως και το 2009, οι Κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή (του λεγόμενου “μικρού”), για να φθάσουμε στην πιο κρίσιμη φάση της πρόσφατης ιστορίας μας όταν, λόγω της διεθνούς κρίσης και της υπερχρέωσης της Ελλάδας, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λόγω και δικών του λανθασμένων επιλογών, αποφάσισε το 2010 να αναλάβει εξ ολοκλήρου μόνο του το ΠΑΣΟΚ, την τεράστια εθνική, κοινωνική, πολιτική και, εν τέλει, ηθική ευθύνη, να τεθεί η Χώρα μας υπό διεθνή ασφυκτικό έλεγχο μέσω του Δ.Ν.Τ. και της περιβόητης Τρόΐκας.

Όσα ακολούθησαν, ήταν φυσικό να προκαλέσουν  απόγνωση, οργή και αγανάκτηση στον Ελληνικό Λαό, κυρίως όμως στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Την αρνητική λαΐκή ψυχολογία που προκάλεσε αυτό το πρωτόγνωρο σοκ εκμεταλλεύτηκε έντεχνα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, δια του Αλέξη Τσίπρα, αφ΄ενός έταξε τα πάντα στους πάντες και αφ΄ετέρου δέχτηκε στις τάξεις του, χωρίς δυσκολία και ενδοιασμό, δυσαρεστημένα ή και ιδιοτελή στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και λιγοστά της Ν. Δημοκρατίας). Έτσι μπόρεσε να προσελκύσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (και σαφώς λιγώτερους της Ν.Δ.), μετατράπηκε σε Κόμμα εξουσίας, συγκυβερνώντας έκτοτε (αρχές 2015) και έως πρόσφατα, με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου!!

Το “πρώτο ημίχρονο” του αγώνα “ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ” ήταν πλέον ολοφάνερο ότι είχε βρει νικητή τον πρώτο και προσωπικά τον Αλέξη.

΄Ομως, όσα ανακόλουθα, αντιφατικά, έως και τραγικά για όλους μας, διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο 2015-2018, και ενώ πλησιάζει να αρχίσει το “δεύτερο ημίχρονο” του άγριου αυτού αγώνα, κάνουν επίκαιρο το γνώριμο σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, το οποίο θα αρχίσει να ακούγεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο δυνατά, τούτη τη φορά όμως και από τους δυό “μονομάχους”.

Πλέον και το ΠΑΣΟΚ νομιμοποιείται πολιτικά να ενστερνισθεί αυτό το σύνθημα δεδομένου ότι θα βρεθεί να συμπιέζεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του νέου, άγριου δικομματισμού (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ), με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει πλέον την πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ δια της σταδιακής και πλήρους απορρόφησής του.

Ο νέος σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αρκούντως πονηρός, ταυτόχρονα όμως είναι και τόσο απλοΐκός ώστε εύκολα γίνεται αντιληπτός από όλους. Ρίχνει “γέφυρες” προσέγγισης προς το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας μόλις τώρα συνεργασία σ’ αυτούς που, μέχρι πρόσφατα, έλεγαν ότι “βρωμάνε” και ότι κατέστρεψαν τη Χώρα.

Κατηγορούν,(οι του ΣΥΡΙΖΑ), τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι, αν δεν “τα βρουν” τώρα μαζί τους, θα είναι σα να ομολογούν ότι σκοπεύουν να συνεργασθούν μετεκλογικά με τη Δεξιά και ότι θα γίνουν “ουρά” του Κυριάκου Μητσοτάκη!!

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και μοιάζει με κακόγουστο αστείο να μέμφονται οι του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ ως πρόθυμο να συνεργασθεί με τη Ν.Δ. (προφανώς γιατί όχι αν οι ανάγκες του τόπου το απαιτήσουν;) όταν, δύο φορές οι ίδιοι και μάλιστα χωρίς αναστολές, συγκυβέρνησαν με τη Δεξιά, τόσο το 1989 όσο και από το 2015 έως χθές με τους ΑΝΕΛ.

Πολιτικά και ηθικά, η ηγεσία, τα στελέχη και οι ανιδιοτελείς και πραγματικοί ιδεολόγοι που παραμένουν πιστοί στο ΠΑΣΟΚ, έχουν όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να προασπίσουν το Κόμμα τους. ΄Ενα Κόμμα το οποίο, παρά τα πολλά θετικά αλλά και τα αρνητικά που το βαραίνουν, εξακολουθεί να αποτελεί “πολιτική σταθερά” για την Πατρίδα μας είναι δε, κοινωνικά, χρήσιμη η ύπαρξή του και, Εθνικά, απολύτως αναγκαία.

 

Υ.Γ. Το κείμενο τούτο γράφεται από έναν απλό πολίτη που δεν φορά κομματικές παρωπίδες μιας και ποτέ δεν εντάχθηκε σε πολιτικό φορέα. Βέβαια, το κυρίαρχο εκλογικό Σώμα είναι που θα κρίνει τελικά την έκβαση του “αγώνα” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ο οποίος (αγώνας), δυστυχώς, διεξάγεται και θα ολοκληρωθεί μέσα σε πλαίσια και υπό όρους που φαίνεται να καθορίζουν-ως συνήθως-ντόπια και ξένα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα και υπό συνθήκες που υπαγορεύουν και επιβάλουν οι Δυτικοί σύμμαχοι και δανειστές μας, αδιαφορώντας και παραβλέποντας ποιό είναι σήμερα το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και του (εύπιστου και εύπλαστου) Ελληνικού Λαού.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.