«Ηνίοχος 2019»: Ξεκινά σήμερα η πολυεθνική αεροπορική άσκηση

Ξεκινά σήμερα, 1η Απριλίου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019», η οποία θα εξελιχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού.

Τα μαχητικά αεροσκάφη θα πετάξουν, πάνω απο τον Έβρο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Υπάρχει ένα σενάριο ανοιχτό που προβλέπει την πτήση αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στο Καστελόριζο, που αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το σύμβολο μιας νέας κατάστασης σε Αιγαίο – Α.Μεσόγειο, στην οποία η Άγκυρα θα είναι ανεπιθύμητη.

Στην αναφορά του το ΓΕΑ, «αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.»

Η άσκηση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Οι τέσσερις φάσεις:

1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 1-έως 12 Απριλίου του 2019
DV DAY: 3 Απριλίου

Οι Αποστολές:

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

  1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
  6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
  7. Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
  8. Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
  9. Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

 Οι Συμμετέχοντες:

Στον Ηνίοχο 2019 πρόκειται να συμμετάσχουν τα κάτωθι από διάφορες χώρες:

  • F-16 BLOCK 30/50/52+/M
  • F-35
  • F-4
  • M-2000
  • EMB-145H AEW&C
  • TORNADO
  • AAR Tankers

Παρατηρητές θα έρθουν από παντού, ενώ ακόμη και η Γαλλία ζήτησε να έχει συμμετοχή!

Η Ιταλία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει στην Ανδραβίδα, αεροσκάφη F-35. Αυτή τη στιγμή η Ιταλία έχει παραλάβει έξι F-35 και οι πληροφορίες λένε ότι θα στείλει στην Ανδραβίδα και τα έξι. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τα F-35 να πετούν σε ελληνικό εναέριο χώρο. Προφανώς το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να δούμε και να συμπεράνουμε θα ΄ναι απολύτως ελεγχόμενο, όχι τόσο από τους Ιταλούς, όσο από τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έξι ιταλικά μαχητικά θα φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ (radar reflectors) τύπου Luneburg, που αυξάνουν τη ραδιοδιατομή (RCS: Radar Cross Section) όχι μόνο κατά τη μετάβαση από και προς την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην άσκηση.

Η εγκατάσταση ανακλαστήρων ραντάρ αποτελεί επιταγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και είναι αυτονόητο ότι σκοπό έχει να διαφυλάξει τις επιδόσεις του μαχητικού σε διαμόρφωση χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Aeronautica Militare επιχειρεί έξι μαχητικά F-35A Lightning II που ανήκουν στη δύναμη της 13ης Μοίρας (13º Gruppo) της 32ης Πτέρυγας (32ο Stormo) “Cap. Pil. Armando Boetto”, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Amendola, στην επαρχία της Foggia, στην κεντρική Ιταλία.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η Aeronautica Militare θα προμηθευτεί 60 μαχητικά F-35A Lightning II και 30 μαχητικά F-35B Lightning II (STOVL: short takeoff and vertical landing – βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.