Επιχείρηση μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών από τους μετανάστες. Την τελευταία εβδομάδα γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε μικρό χρονικό διάστημα τουλάχιστον 250 άτομα πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσει και άλλο η θερμοκρασία, για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά των μεταναστών από τα hotspot των νησιών (που διαμένουν σε σκηνές και σε περιβάλλον που δεν μπορεί να επιβιώσει άνθρωπος), στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Οι συνθήκες διαβίωσης και η περιορισμένη παροχή ιατρικής βοήθειας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Οι συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά.


Συνολικά, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αναχωρήσει πάνω από 600 αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Σάμο, που αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών από αυτό που πραγματικά το hotspot μπορεί να αντέξει, αλλά και από Λέσβο, τη Χίο και την Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2018 πάνω από 16.500 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τα hotspots των νησιών στην ενδοχώρα έχοντας κριθεί ευάλωτοι δηλαδή ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.  Όσοι κρίνονται ευάλωτοι από τις αρμόδιες επιτροπές, εξαιρούνται της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης. – Τουρκίας και άρα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, οπότε και εφαρμόζεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Όλοι όσοι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα αυτές τις ημέρες θα περάσουν τους χειμερινούς μήνες σε 4 ξενοδοχεία στην Αττική: στον Μαραθώνα 275 άτομα, στον σταθμό Λαρίσης 112 άτομα, στους Αγίους Θεοδώρους 92 άτομα και στο Πόρτο Χέλι 380 άτομα. Τους τελευταίους μήνες νέες δομές άνοιξαν σε όλη τη χώρα προκειμένου να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.