Επιστολή στον Πρωθυπουργό στάλθηκε από Χίο, Σάμο και Λέσβο για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Οι Δήμαρχοι Χίου, Σάμου και Λέσβου, οι Επιμελητηριακοί φορείς Χίου, Σάμου και Λέσβου και ο ΟΕΒΒΕ απέστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας αποτεέι ένα μέτρο ύψιστης σημασίας, όπως πολλάκις έχει τονιστεί.

Τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από διάφορα μείζονα προβλήματα. Ζούμε την εποχή της αποεπένδυσης, της αναγκαστικής μετανάστευσης του πιο ελπιδοφόρου και ζωντανού έμψυχου δυναμικού της κοινωνίας μας λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας, του τουριστικού μαρασμού, των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των αναταράξεων που δημιουργούν οι κρίσεις στα εθνικά μας θέματα.

Σε ένα τέτοιο «ασφυκτικό περιβάλλον», η επιβολή πρόσθετης φορολόγησης αντί επενδυτικών κινήτρων και άλλων μέτρων ανακούφισης των νησιωτών, θα προκαλέσει μη διαχειρίσιμες συνέπειες. Μέτρα, που πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν θεσπιστεί σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο για να βοηθήσουν τις κοινωνίες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νησιωτικότητας, ανεξάρτητα εάν βιώνουν καταστάσεις κρίσης ή όχι.

Οι δείκτες εδώ και δεκαετίες μας δείχνουν ότι ακολουθήσαμε ένα λανθασμένο ή έστω ελλιπές μοντέλο νησιωτικής πολιτικής, που οδήγησε τις νησιωτικές οικονομίες να υστερούν σε κατά κεφαλή παραγωγή ενώ άλλοι δείκτες όπως αυτοί που περιγράφουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά είναι απογοητευτικοί. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας αλλά και καινοτομίες. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα παραπάνω οδηγούν σε έντονες αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, τις οποίες το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν μπορεί να εξαλείψει, απλά μετριάζει.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε λοιπόν να πλησιάζει το τέλος του 2018 και να μην υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι τόσο η προσωπικής σας δέσμευση περί μη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όσο είστε Πρωθυπουργός όσο και οι δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησής σας κ.Βίτσα και του Ευρωβουλευτή της παράταξής σας κ.Κούλογλου κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στα νησιά μας αποτελούν εγγύηση περί διατήρησης των μειωμένων αυτών συντελεστών.

Όμως, επαναλαμβάνουμε ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο η παράταση του αλλά η πλήρης και οριστική διατήρηση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Για τους παραπάνω λόγους, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να ξεκαθαρίσει το ζωτικής σημασίας θέμα αυτό για τα νησιά μας».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.