Εντός 2020 τα αναδρομικά Κατρούγκαλου – Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ

Τα αναδρομικά που προκύπτουν από την κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου θα αποδοθούν μέσα στο 2020 και αυτό θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την απόφαση του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου του 2019, ανέφερε σε συνέντευξη του στο CNN Greece, o υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης.

Για τα παλιά αναδρομικά ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η κυβέρνηση μέσω της πιλοτικής δίκης ζήτησε από το ΣτΕ να υπάρξει μια οριστική δικαστική απόφαση για το τι οφείλει να πληρώσει το δημόσιο στους συνταξιούχους.

«Όταν θα υπάρξει η τελική απόφαση, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον τρόπο που θα επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στηρίζει τους νέους επαγγελματίες και διευκολύνει όλους τους μη μισθωτούς που θα μπορούν βάσει της οικονομικής κατάστασης να επιλέξουν μία από τις έξι κατηγορίες εισφορών που θα δημιουργηθούν.

Για τις συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος κατέρρευσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό το νομοσχέδιο θα φέρει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, θα άρει το πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από τα 1.300 ευρώ, θα μειώσει τις εισφορές των μισθωτών και θα καθιερώσει ένα σύστημα ελεύθερων εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στο νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας πως η κύρια σύνταξη διατηρείται δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, με βασικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ενώ πλέον η επικουρική διαφοροποιείται και θωρακίζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που, μέχρι τώρα, την καθιστούσαν επισφαλή- το δημοσιονομικό και το δημογραφικό κίνδυνο.

Αναλύοντας το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, ο υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα της αποταμίευσης μέρους των εισφορών του σε ατομικό λογαριασμό του, ο οποίος με τα χρόνια προσαυξάνεται, αναλογικά με την επενδυτική στρατηγική την οποία ο ίδιος ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει.

Για την προεδρική εκλογή τόνισε πως χρειάζεται ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα εκλεγεί από τις πρώτες ψηφοφορίες, ένα πρόσωπο που να συσπειρώνει και να ενώνει τους Έλληνες, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.