Ελληνική Κουζίνα – Μπουμπάρια

Παραδοσιακό πιάτο Μεγάρων.

Πρόταση του Κωνσταντίνου Γαβριήλ Νεράτζη.

Νηστεία, έρχεται και η ‘δύσκολη’ Μ. Εβδομάδα με την αυστηρότητα που την διακρίνει στο θέμα της διατροφής και η στήλη αναζήτησε για να σας προτείνει κάτι το διαφορετικό κάτι που να το φτιάχνουν σε ένα και μόνο μέρος. Έτσι…. φτάσαμε στα Μέγαρα και στον φούρνο του νεαρού επιχειρηματία-φούρναρης που λέγανε οι παλιότεροι- Κωνσταντίνου Γαβριήλ Νεράτζη, ένας από τους γνωστότερους φούρνους της περιοχής.

Πρόταση του; Τι άλλο; Τα θρυλικά Μπουμπάρια, τοπική παραδοσιακή συνταγή των Μεγάρων με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Με μεγάλη ευγένεια και παρά τον φόρτο εργασίας του ο κ. Κ.Ν., παραχώρησε  για τους αναγνώστες της diafaneia.eu  και την ακριτική Χίο την συνταγή για τα μπουμπάρια που εφαρμόζει ο ίδιος στο φούρνο του.

Μπουμπάρια.

Γράφει ο Κώστας Γ. Νεράτζης.

Υλικά:

Για το φύλλο: Μισό κιλό αλεύρι σκληρό και μισό κιλό αλεύρι μαλακό.
Μία κουταλιά του γλυκού αλάτι
Μία ξύδι 5 βαθμούς
Ένα ποτήρι του νερού λάδι.

Για την γέμιση:

1200 γρ. σπανάκι
300 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα

Καθαρίζουμε κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πλένουμε καλά το σπανάκι.
Κατόπιν αφού το στύψουμε καλά, το τοποθετούμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ανακατεύουμε καλά.
Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε φύλλο. Με Την ζύμη μας λοιπόν,  ανοίγουμε 7-8 φύλλα και το κάθε φύλλο όπου τοποθετούμε και την ανάλογη γέμιση  βγάζει περίπου 4 τεμάχια των 150 γρ. το ένα. Τα αραδιάζουμε  σε ταψί με λίγο λάδι και από πάνω βάζουμε κανέλα και ζάχαρη. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Αυτό είναι το διάσημο παραδοσιακό πιάτο των Μεγάρων, τα Μπουμπάρια,  πιάτο που μπορεί να αντικαταστήσει και γεύμα, είναι δε μια πρωτότυπη πρόταση, παραδοσιακού εδέσματος που σερβίρεται όλες τις εποχές του χρόνου.

Ευχαριστώ τον κ. Νεράτζη για την συμμετοχή του στη στήλη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κ. Γ. Νεράτζη στο facebook και στον λογαριασμό του: Κωστας Γαβριηλ Νερατζης.

 

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.