Εδώ Φλώρινα. Γεννήθηκαν τρίδυμα ελαφάκια

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ένα σημαντικό γεγονός συνέβη στη Φλώρινα αρχές του Μάη κι αυτό είναι η γέννηση τριών πανέμορφων ελαφιών που αν και γεγονός πολύ σημαντικό για την Ελληνική πανίδα κι όσους αγαπούν τη φύση  εν τούτοις πέρασε εντελώς  απαρατήρητο.

Η Φλώρινα είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας και  οι φυσικές ομορφιές που διαθέτει η περιοχή σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα πυκνά από οξιές δάση, τα ιστορικά μνημεία, τις δύο γραφικές λίμνες των Πρεσπών και τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, καθιστούν το νομό μοναδικό σε ομορφιά. Η Φλώρινα εκτός από το άφθονο πράσινο και τις φυσικές ομορφιές της, διαθέτει επίσης αρκετά αξιοθέατα κι ανάμεσα τους ο ζωολογικός κήπος, με διάφορα είδη από την βόρεια Ελλάδα, αλλά και άγρια ζώα (θηλαστικά και πτηνά), καθώς και το εκτροφείο θηραμάτων, όπου εκτρέφονται ελάφια, λαγοί, αγριογούρουνα, ζαρκάδια κ.α.

Στη Φλώρινα και το πασίγνωστο γραφικό χωριό Νυμφαίο, που είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, και το οποίο έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος. Εδώ ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, και πυκνά δάση καθώς  και το Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας «Αρκτούρος».

………………………..…………….

Η εφημερίδα Καθημερινή, στη στήλη – ΕΛΛΑΔΑ έγραφε στις 29.09.2005:

Ελάφια Φινλανδίας στο Νυμφαίο.

Ελάφια εκτός από… αρκούδες θα βλέπουν στο εξής οι επισκέπτες της ιστορικής παραδοσιακής κοινότητας του Νυμφαίου Φλώρινας. Τα πρώτα πέντε πανέμορφα ελάφια τρέχουν ήδη ελεύθερα στο Πάρκο Άγριας Φύσης και Υπαίθριας Αναψυχής, όπου μόλις χθες απελευθερώθηκαν για να πλουτίσουν την πανίδα της περιοχής.

Πρόκειται για τέσσερα θηλυκά και ένα αρσενικό που ήλθαν από τη Φινλανδία μέσω ενός ειδικού εκτροφείου των Τρικάλων για να συμβιώσουν σε υψόμετρο 1.350 μ. με μια σπάνια ποικιλομορφία αυτογενούς πανίδας και χλωρίδας. Είναι ηλικίας δύο ετών και βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής. Υπολογίζεται ότι τα πρώτα ελαφάκια θα γεννηθούν περί τα μέσα Ιουλίου 2006, ενώ στόχος της κοινότητας είναι μετά τέσσερα χρόνια να απελευθερώσει τα νεαρά ελάφια στην Άγρια Φύση, ώστε να συμβάλει στην αναπαραγωγή του είδους που έχει αφανιστεί στην Ελλάδα.

………………………………………………………………….

Τα χρόνια πέρασαν και να που τώρα στην άγρια Φύση της Φλώρινας μία νεαρή ελαφίνα γέννησε τρία μικρά πανέμορφα ελαφάκια που το βράδυ τα κρύβει  να κοιμηθούν σε μη ορατά από αδιάκριτα μάτια  αθέατα σημεία.Κι αυτό έως ότου μεγαλώσουν και θα μπορούν μόνα τους να παίρνουν τις προφυλάξεις τους.

Κοιτάξτε τα πως κοιτάνε το φακό! Σαν Star του σινεμά. Η ομορφιά τους μοναδική. Κρίμα που  την ώρα της φωτογράφησης η μητέρα τους έλειπε.

…………………………………………………….

Το ελάφι στην Ελληνική πανίδα.

Ο πληθυσμός του ελαφιού (Cervus elaphus) έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που το είδος να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και να χαρακτηρίζεται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, αναφέρεται ότι σήμερα, ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός ελαφιού, 20-30 ατόμων, ζει στα δάση της Ροδόπης.

Στην Πάρνηθα ζει σε ελεύθερη κατάσταση ένας πληθυσμός μερικών εκατοντάδων ατόμων, που προήλθε από άτομα που εισήχθησαν από τη Δανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία τον περασμένο αιώνα.
Στην Ήπειρο επιβιώνει ένας οριακός πληθυσμός, περίπου 10 ατόμων, στην παραποτάμια περιοχή των ποταμών Άραχθου και Καλαρίτικου, στην ευρύτερη περιοχή Ραφταναίων – Πραμάντων του νομού Ιωαννίνων, από προηγούμενη εισαγωγή του Υπουργείου Γεωργίας, με άτομα από το εκτροφείο Κουρί Κοζάνης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

………………………………………

Από την περίοδο των άγραφων χρόνων και της μυθολογίας μας συναντάμε το ελάφι στην γη των Ελλήνων –ποιος δεν έχει δει την θεά Αρτέμιδα με ελάφια σε παραστάσεις αγγείων;-Ευχή όλων να συνεχιστεί η παρουσία τους στη γη μας.

Εμείς σήμερα είχαμε γεννητούρια στην Φλώρινα.  Η φωτογραφία των τριών νεογέννητων ελαφιών η αφορμή αυτού του μικρού αφιερώματος στο ελάφι της Ελληνικής πανίδας.

Εδώ να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αναφέρεται το ελάφι της Ρόδου με τις χαρακτηριστικές μικρές βούλες στο σώμα του καθώς κι ότι  το άρθρο δεν κάνει αναφορά στα ελάφια της Μακεδονίας.

Καλορίζικα τα τρία αδελφάκια- μικρά ελαφάκια μας. Να μας ζήσουν.

Φωτογραφία των ‘τρίδυμων’ μικρών ελαφιών: από το χρονολόγιο του Φλωρινιώτη χρήστη  κ.Κώστα Μπόμποτα. Τον ευχαριστώ θερμά.

Ελάφια της Πάρνηθας: Διαδίκτυο.

 

 

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.