Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο

Από το διάλογο που αναπτύχθηκε, προέκυψε ότι κύριο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η μεγάλη ποσοστιαία συμμετοχή του ΕΣΠΑ, σαν πηγή χρηματοδότησης έργων, δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων, τη στιγμή που όλα τα άλλα έσοδα του Δήμου, μετά βίας περνούν τα 20 εκατομμύρια.

Ο Δήμος Χίου πρωτοπορεί στην ένταξη έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και σε τομεακά προγράμματα Υπουργείων και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό του Β. Αιγαίου, το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το Πράσινο Ταμείο και το ΠΔΕ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τις συνεχώς μειούμενες χρηματοδοτήσεις από την Κυβέρνηση ή την επιβολή υποχρεώσεων στους Δήμους να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, που μειώνει ακόμα περισσότερο τη διαθεσιμότητα πόρων για την επιτέλεση των σκοπών τους. Η επιστροφή χρημάτων μέσω προγραμμάτων, όπως είναι ο «Φιλόδημος» δεν επαρκεί για να καλύψει τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Παρόλες όμως τις δυσκολίες, ο προϋπολογισμός του Δήμου συνεχίζει να παραμένει εστιασμένος στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων και των προνοιακών δομών που λειτουργούν από τον ίδιο ή τα Νομικά του πρόσωπα, όπως και στην εξασφάλιση πόρων στα Νομικά του πρόσωπα για τη στήριξη της πολιτικής του στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνικής πρόνοιας.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί αν και παρέλαβε τα οικονομικά του Δήμου με προβλήματα, που οδήγησαν ακόμα και σε αναγκαστικές στάσεις πληρωμών επειδή τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν, επέτυχε σε περίοδο κρίσης να εξυγιάνει την οικονομική διαχείριση του Δήμου και από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα το Ταμείο να είναι επαρκές για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του Δήμου και να προβαίνει στις γρήγορες εξοφλήσεις των προμηθευτών του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.