Εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη εφοδίαζε παράνομα αλλοδαπούς με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα»

Εμπλέκονται πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ψυχολόγος και δύο  δικηγόροι

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον (538) περιπτώσεις

Με την παράνομη χορήγηση βεβαιώσεων – γνωματεύσεων «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο, είχε συγκροτηθεί εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, το οποίο και αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί (538) περιπτώσεις.

Για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από (550) έως (950) ευρώ.

Με τη βεβαίωση – γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, στους οποίους περιλαμβάνονται  ψυχολόγος και δύο δικηγόροι.

Το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους ανωτέρω εμπλεκομένους.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, (2) φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των (4.615) ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.