Εβδομάδα χωρίς αφίξεις προσφύγων – μεταναστών

Χωρίς αφίξεις προσφύγων- μεταναστών κινήθηκε η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου (5η εβδομάδα του 2020), κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 5.621 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στη Χίο. Εκ των οποίων οι 4.805 περίπου διαμένουν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Στη Χίο η πλειονότητα του πληθυσμού και συγκεκριμένα το 25% προέρχονται από τη Συρία, ενώ παραπλήσιο ποσοστό (24%) είναι από το Αφγανιστάν. Ακολουθούν πληθυσμοί από τη Σομαλία (18%), την Παλαιστίνη (15%) και το Ιράκ (9%).
Παραμένουν πολύ υψηλά τα ποσοστά σε παιδιά, που αποτελούν το 24% του πληθυσμού, εκ των οποίων το 1/4 περίπου είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Μάλιστα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων παιδιών, περί τα 290, προσαρμόστηκε ο χώρος του κτηρίου της ΒΙΑΛ που ήταν η ανακύκλωση του Δήμου Χίου ώστε να φιλοξενήσει τα παιδιά αυτά.
Από 27 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου, 198 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, μετά τη σχετική έγκριση από τις Αρχές, από τη Χίο προς την ενδοχώρα.
Από αυτούς, 126 (64%) μετακινήθηκαν από τις αρχές με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε Ανοιχτές Δομές Υποδοχής και σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, διαχειριζόμενα από την Υ.Α..

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.