Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης

Ως έναν νόμο που καθιστά την Ελλάδα φιλική προς τις επενδύσεις χαρακτήρισε αυτόν για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως ήδη δόθηκαν οι πρώτες δύο άδειες, σε επιχειρήσεις από την Κόρινθο και τη Λάρισα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δοθούν και οι υπόλοιπες που θα «πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκκρεμούν άλλες δώδεκα αιτήσεις για μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με τον μέσο όρο της κάθε επένδυσης να ανέρχεται από 20 έως 30 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «μιλάμε για επενδύσεις περίπου 180 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας», οι οποίες θα αφορούν απλό εργατικό δυναμικό και επιστημονικό.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως ο νόμος είναι σημαντικός, καθώς δίνει το δικαίωμα «στους ασθενείς της χώρας μας στο φάρμακο της κάνναβης, το οποίο αποδεδειγμένα από τη διεθνή -και η ντόπια βιβλιογραφία αναφέρει- ότι είναι πάρα πολύ θεραπευτική».

Επίσης, επισήμανε πως αυτές οι μονάδες είναι ολοκληρωμένες και περιλαμβάνουν τα θερμοκήπια και την εγκατάσταση, δηλαδή τον χώρο επεξεργασίας παρασκευής χαπιών ή λαδιού. Όπως παρατήρησε, από την εξαγωγική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών, μέσω της φορολόγησης, θα προκύψουν και έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι μονάδες αφορούν επιχειρηματίες στη βιομηχανία φαρμάκου, όχι τους απλούς αγρότες, για τους οποίους -όπως ανέφερε- «θα ανοίξει το πλαίσιο» και θα μπορούν να καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη, ο καρπός της οποίας θα «μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονωτικά υλικά και ως συμπλήρωμα διατροφής, όπως συμβαίνει ήδη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.