Διάχυση φωτός – Ελένη Χωρεάνθη

«Διάχυση φωτός»

Καθώς διαλογιζόμουνα

πώς διαχέεται το φως στις αποχρώσεις

των χρωμάτων

πώς διαλέγεται με το σκοτάδι

και σχηματίζουν των σωμάτων τις σκιές

πώς ενοικεί

στα σώματα των αγαλμάτων η σιωπή

και στις μασχάλες των φυτών

κούρνιασε η ψυχή μου στο ακροκλώναρο

και πρόσμενε

το ανθισμένο βλέφαρο της μέρας

Και  είδα τον άνεμο

να μπαινοβγαίνει στην ψυχή μου

την ώρα του εξαίσιου δείπνου

των σωμάτων

μια διαδικασία συνουσίας του φωτός

με το σκοτάδι

Ελένη Χωρεάνθη

Παλαιό Φάληρο, 29  Αυγούστου 2018.

 

Το 1963 και στην μικρή πόλη του Αγρινίου, μια νεαρή κοπέλα η Ελένη Τσικριτέα από την Αγία Βαρβάρα Τριχωνίδας-Αιτωλοακαρνανία- τολμά να κυκλοφορήσει ένα μικρό ασήμαντο βιβλιαράκι με πρωτόλειους στίχους της. Όχι και τόσο ασήμαντο… Κι αυτό γιατί αυτή η πρώτη ποιητική συλλογή της νεαρής Ελένης που την είχε ‘βαπτίσει’ <Λίγα λουλούδια>  τράβηξε την προσοχή και τα ευμενή σχόλια κριτικών όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Μιχάλης Περάνθης κ. α. Και μετά το <Λίγα Λουλούδια>;

Πεζά , δοκίμια, παιδικά-πεζά και ποίηση- , μεταφράσεις, θέατρο, κριτικές μελέτες,ποίηση, με όλα  δηλαδή τα είδη του λόγου ασχολήθηκε η Ελένη Τσικριτέα – Χωρεάνθη στην μακρόχρονη πορεία της στα γράμματα. Παράλληλα την συναντάμε με δημοσιεύματα της  στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Συγγραφέας με πολλές βραβεύσεις η Ελένη  που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Χίο από την πολυετή υπηρεσία της στο νησί ως εκπαιδευτικός Α/βαθμιας εκπ, έχει τιμηθεί ανάμεσα στις άλλες της διακρίσεις και με το Α’ βραβείο Μάρκου Αυγέρη από την ΕΕΛ(μυθιστόρημα: <Μεσολλόγγι, η Πολιτεία του Νερού>)..

Λίγα Λουλούδια, η πρώτη της ποιητική συλλογή το 1963, Η Συνήθεια του Αριθμού  η …17η συλλογή της το 2017/εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος , η παρουσία της Ε.Χ στο χώρο της ποίησης  (ανάμεσα τους και 5 παιδικές), έμφορτη νοημάτων και πράξεων σειρά ποιημάτων από την αρχή της πορείας της ποιήτριας μέχρι τώρα .

Και τώρα; Τι  γράφω  εγώ γι αυτήν την ποιήτρια  βαθειάς εσωτερικής ποιότητας που  ναι μεν δεν ξέρω αν έχει αγγίξει το κατώφλι της μεγάλης φήμης είναι όμως-αναμφισβήτητα- αποκαλυπτική και αντιπροσωπευτική της γενιάς της;Γιαυτό… κλείνω με μια δική της δήλωση σε συνέντευξη της στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό diastixo.gr.

«Η Τέχνη πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, να προάγει την υπόθεση του ανθρώπου».

Ευχαριστώ την λογοτέχνιδα κ. Ελένη Χωρεάνθη που μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει για το site diafaneia.eu και για την στήλη της ποίησης αδημοσίευτο ποίημα της το οποίο θα συμπεριλάβει στη συλλογή ποιημάτων: «Σύνθεση σε ρε ελάσσονα».

(Κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις: Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος).

Ελένη Χωρεάνθη:  τίτλος ποιήματος: Διάχυση Φωτός/από την  προσεχή συλλογή της <Σύνθεση σε ρε ελάσσονα>/εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.