ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – Οι Πρώτες Κυρίες της Χίου

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές  26ης Μαΐου 2019 και επαναληπτικές στις 2 Ιουνίου ή εναλλακτικά Αυτοδιοικητικές εκλογές που στην Χίο είχαμε την συμμετοχή 7(!) συνδυασμών με…. αισθητή την γυναικεία παρουσία-λόγω ποσόστωσης- αλλά και της δημοφιλίας αρκετών από τις κυρίες που συμμετείχαν.

Το αποτέλεσμα;

Η Χίος δήμαρχο έβγαλε, τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη …. Γυναίκες συμβούλους όμως δεν έβγαλε…

Πατατράκ. Συνολικά τέσσερις και μόνο τέσσερις κυρίες, εξαιρετικές Χίες θα περάσουν τον Σεπτέμβρη την πόρτα του Δημαρχείου Χίου.

Σε αυτές λοιπόν, τις ηρωίδες της εκλογικής διαδικασίας και νικήτριες αφιερωμένο το σημερινό άρθρο που ‘κλείνει’ τον αγώνα των Αυτοδιοικητικών εκλογών εφόσον έχει ήδη ‘ανοίξει’ στην χώρα το παιχνίδι των εθνικών εκλογών.

 

Κλαίρη Γιόμελου-Κωστάλα – Δημοτική Ενότητα Βροντάδου – ΛΑΣ- Μάρκος Σκούφαλος.

Αγγελική Παμπάλου – Δημοτική Ενότητα Ιωνίας -Χίος Μπροστά- Γιάννης Καραβασίλης.

Βιβή Ποταμούση – Δημοτική Ενότητα Αμανής – Πρωτοβουλία για την Χίο – Μανώλης Βουρνούς.

Σταυρούλα Σάτρα – Δημοτική Ενότητα Χίου – Συμμαχία Αξιών – Κώστας Τριαντάφυλλος

(κόρη του γνωστού συνδικαλιστή της Αστυνομίας κ. Σταμάτη Σάτρα η οποία λόγω υποχρεώσεων δεν συμμετέχει στο ρεπορτάζ).

Οι τέσσερις, λοιπόν, κυρίες στο νέο ανδροκρατούμενο- για άλλη μια φορά- Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με ονομαστική σειρά.

Ξεκινάμε από… το τέλος και την Αμανή;

Εδώ είχαμε την εκλογή μιας λαμπερής κυρίας ‘βαρύ πυροβολικό’ της παράταξης της που δικαίωσε τα προγνωστικά, της Βιβής Ποταμούση κόρης της Βαγγελίτσας και του Ηρακλή Ποταμούση από την Αμανή. Φιλόλογος η Βιβή και από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Φιλολόγων με έντονη πολυετή δράση στα κοινά του τόπου που είχε σαν αποτέλεσμα την βράβευση της από την UNESCO για την προσφορά της στον  Εθελοντισμό και τον Πολιτισμό.

κ. Ποταμούση είστε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Χίο μας με πετυχημένη επαγγελματική καριέρα και ταυτόχρονα έντονη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Τι θεωρείτε πιο σημαντικό για μια γυναίκα; Την καριέρα ή την οικογένεια;

 

– Νομίζω κ. Γαΐλα ότι η ερώτηση σας μπορεί να απαντηθεί, για τα δεδομένα μου, εμπειρικά. Εγώ έχω την ευλογία να στηρίζομαι στην οικογένειά μου. Έχω άλλους τρεις αδελφούς και πέντε ανίψια, για την ώρα. Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια και οι γονείς μου είναι οι καλύτεροι μου φίλοι. Κατανοούν τις ανησυχίες μου, με στηρίζουν και η αλήθεια είναι ότι η στήριξη τους είναι που μου επιτρέπει να ασχοληθώ με τα κοινά με την ένταση που ασχολούμαι. Τί είναι πιο σημαντικό για μια γυναίκα; Θα απαντήσω με ερώτηση: τί είναι πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο; Πιστεύω αυτό που τον γεμίζει και αυτό που τον οδηγούν οι περιστάσεις και τα δεδομένα στη ζωή του. Θέλω να πω, όταν επέστρεψα στην Αμανή το 2011 βρέθηκα αντιμέτωπη με μια φθίνουσα πορεία και μια κατάσταση που φάνταζε μη αναστρέψιμη. Η προσπάθειά μου να βελτιώσω την καθημερινότητα μου, με έθεσε υποψήφια το 2014, αφού οι παρεμβάσεις μου έπεφταν στο κενό. Δεν ήταν επιδίωξη μου να ασχοληθώ με τα κοινά, ούτε θέμα καριέρας. Είχα καριέρα, και αρκετά επιτυχημένη στην εκπαίδευση. Ήταν θέμα ανάγκης, επιβίωσης. Είχα κατανοήσει ότι η Αμανή αργοπεθαίνει και χρειάζεται παρεμβάσεις και τομές για να μπορέσει να επιβιώσει.

Θα ήθελα Βιβή να μου πείτε με ειλικρίνεια , περιμένατε την τρίτη μόλις θέση για την ‘Πρωτοβουλία για την Χίο’ και αυτό το γεγονός θα επηρεάσει στο ότι όλοι μιλούσαν προεκλογικά για ανάληψη εκ μέρους σας θέση αντιδημαρχείας;

– Ειλικρινά πίστευα ότι η Πρωτοβουλία θα πήγαινε 2η Κυριακή και ότι εγώ είχα μπροστά μου ένα πολύ δύσκολο αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσα δεδομένο το αποτέλεσμα το αντίθετο μάλιστα. Πίστευα ότι ο Μανώλης Βουρνούς θα είναι ξανά Δήμαρχος, χωρίς απαραίτητα να έχω κερδίσει την έδρα της Αμανής. Φυσικά αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις και βρήκα συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες ανέλπιστα πολλούς. Η δουλειά που είχαμε κάνει στον τόπο μου αναγνωρίστηκε από τους ανθρώπους με τους οποίους δουλέψαμε πολύ και μαζί. Πιστεύω ότι η επανεκλογή μου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της προσπάθειας που κάναμε όλοι μαζί στην Αμανή και του ότι αποκτήσαμε αναγνωρισιμότητα και ταυτότητα σαν ένας ενεργός τόπος, με εναλλακτικά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Όσον αφορά στην Αντιδημαρχεία, χωρίς να την απεμπολώ, να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια υπηρετούσα τον τόπο μου ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, άμισθη, και ότι είναι περισσότερο προεκλογική εξαγγελία των άλλων υποψηφίων δημάρχων και επιχείρημα αντιπολιτευτικό. Βέβαια όλοι οι Αμανίτες το θεωρούν και δεδομένο και αναγκαίο. Για εμένα δεν έχει να κάνει με την υπηρεσία μου στον τόπο μου, όσο με την επιβεβαίωση προεκλογικών δεσμεύσεων των πολιτικών αντιπάλων της Πρωτοβουλίας. Χαίρομαι που οι Αμανίτες όχι μόνο το υποστηρίζουν αλλά και το απαιτούν αλλά δεν είναι ο στόχος μου. Χωρίς, το τονίζω, να το αρνούμαι. Υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι για οποιαδήποτε συνεργασία και η Πρωτοβουλία είναι αυτή που θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την επιθυμία των Αμανιτών. Βέβαια ο Δήμαρχος έχει ήδη τοποθετηθεί, αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών επί του θέματος ζητώντας από τους δυο υποψήφιους δημάρχους να τιμήσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για την Αμανή.

Μόλις τέσσερεις οι γυναίκες που θα δουλέψετε για την Χίο μας σαν δημοτικοί σύμβουλοι. Σε τι νομίζετε ότι οφείλετε η μη σταυροδότηση των γυναικών υποψηφίων από τις γυναίκες ψηφοφόρους;

– Πιστεύω κ. Γαΐλα ότι οι γυναίκες υποψήφιες είναι θύματα της ποσόστωσης. Ειλικρινά αισθάνθηκα σαν είδος προς εξαφάνιση. Για μένα δεν έχει νόημα να μπει μια γυναίκα σε ένα ψηφοδέλτιο για να καλυφθεί το νομικό προαπαιτούμενο και σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι οι συνυποψήφιοι μου πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι. Αν με ρωτάτε είμαι κατά της ποσόστωσης, μου φαντάζει υποτιμητική .Δεν πιστεύω ότι γυναίκες και άντρες είμαστε διαφορετικοί και χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να συμμετέχουμε εξίσου στα κοινά. Επίσης διαφωνώ με όσους επιχειρηματολογούν σχετικά, θέτοντας θέμα οικογένειας, παιδιών, σπιτιού κτλ. Αυτά έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί ,καλώς ή κακώς. Γιατί είμαστε μόνο τέσσερις ; Γιατί έτσι αποφάσισαν οι Χιώτες ψηφοφόροι. Δεν πιστεύω ότι είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ικανές, άξιες και αξιόπιστες από τους άντρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν πιστεύω ότι η ικανότητα και η αξιοσύνη έχει να κάνει με το φύλο. Θέλω να πιστεύω ότι θα δουλέψουμε όλες και όλοι για το καλό του τόπου μας. Αυτό δεν έχει περάσει στους ψηφοφόρους, δυστυχώς.

Το κρισιμότερο πρόβλημα κ. Ποταμούση της Χίου αυτή την στιγμή;

– Το κρισιμότερο πρόβλημα για εμένα αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεράσουμε την οποία αντιπαράθεση, τον κακό μας εαυτό και το εγώ μας και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αφήνει μια προίκα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ενταγμένα έργα και οφείλουμε να εργαστούμε ώστε να υλοποιηθούν. Ο Δήμος έχει συνέχεια και πρέπει με συνέπεια να ακολουθήσουμε την διαγεγραμμένη πορεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής σε καίριους τομείς , να πάμε στην επόμενη μέρα χωρίς κόμπλεξ και με αίσθημα ευθύνης. Το νησί μας είχε μείνει ουραγός σε υποδομές, στην καινοτομία, στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην πολιτιστική παραγωγή και αλλού. Όλα αυτά απέκτησαν μια αυτονομία και μια διαχείριση, ένα αποτύπωμα που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Έχουμε ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις. Η καινούργια δημοτική αρχή θα βρει μια μεγάλη παρακαταθήκη ενταγμένων έργων αλλά και χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα δράσεων, μελέτες και ένα σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιήσει. Αν με ρωτούσατε πριν τις εκλογές θα σας έλεγα ότι το πρόβλημα μας σαν νησί είναι ότι δεν έχουμε διαμορφώσει ταυτότητα, brand name, να το πω ευρωπαϊκά, και σαν κοινωνία δεν έχουμε αποφασίσει ποιοι θέλουμε να είμαστε και προς ποια κατεύθυνση να κινηθούμε. Για μένα αυτή η κρίση ταυτότητας είναι η τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για εξέλιξη και πρόοδο. Για την οικονομία και τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα ,για κάθε τι που θα έδινε ώθηση και θα κρατούσε τα παιδιά μας εδώ. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις και η επιτυχημένη προσπαθεία κάποιων συνδημοτών μας θα μπορούσε να μας παραδειγματίσει. Δεν θεωρώ ότι το προσφυγικό είναι το μείζον πρόβλημά μας. Σίγουρα είναι πρόβλημα για τους κατοίκους των περιοχών πέριξ του κέντρου της ΒΙΑΛ, σίγουρα χρειάζονται την στήριξη και την προσπάθεια όλων μας, αλλά μιλάμε για ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κεντρική πολιτική σκηνή και την επόμενη Κυβέρνηση.

Σημείωση: Λίγο πριν την δημοσιοποίηση της συνέντευξης η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τους υποψηφίους της των εθνικών εκλογών για την Χίο όπου και συναντάμε την κ. Βιβή Ποταμούση συνυποψήφια με την Ισαβέλλα Μπουρνιά. Να ευχηθούμε Καλή Επιτυχία.

……………………….

Νότος…. Ιωνία/ Νένητα

 

Αγγελική Παμπάλου. Η νεαρή όμορφη νηπιαγωγός που τα τελευταία χρόνια ασχολείται εθελοντικά με τον πολιτιστικό σύλλογο των Νενήτων του χωριού της.

Αγγελική σπουδάσατε εκπαιδευτικός. Σαφώς και θα αγαπάτε το επάγγελμα. Η επιθυμία σας είναι και να το ασκήσετε;

-Το 2011 κ. Γαΐλα  τελείωσα τις σπουδές μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών .Εκείνη τη χρονιά εργάστηκα για πρώτη φορά ως νηπιαγωγός στο Δήμο Κορυδαλλού. Την επομένη χρονιά ήρθα στο νησί μου όπου συνέχισα να εργάζομαι ως νηπιαγωγός  .Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σαν παιδαγωγός στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μεριμνάς και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού « Κιβωτός του Κόσμου»¨.  Λατρεύω τη δουλεία μου και αναγνωρίζω τη μοναδικότητα που έχει. Η παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την μετέπειτα ζωή μας .Έτσι συνεχώς προσπαθώ να μαθαίνω και να εξελίσσομαι για να μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Έκανα μια εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, παρακολουθώ σεμινάριο εκπαίδευσης ενηλίκων και επόμενος σταθμός μου το μεταπτυχιακό.

Γιατί αποφασίσατε να πολιτευτείτε και ο λόγος που επιλέξατε τον συνδυασμό του Γιάννη Καραβασίλη ‘Χίος Μπροστά’;

-Αρχικά οφείλω να πω ότι είχα κάποιες ανησυχίες για το αν και κατά πόσο πρέπει να ασχοληθώ περισσότερο με τα κοινά αφού ήμουν τέσσερα χρόνια είδη Γενικός Γραμματέας στο Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού μου. Είχαν έρθει και άλλες προτάσεις που δεν με εξέφραζαν και ήταν εύκολο για έμενα να τις απορρίψω. Όταν έκανα την πρώτη επαφή με την ομάδα  του Χίος Μπροστά σκέφτηκα ότι εδώ ανήκω. Λέω ομάδα γιατί έτσι ακριβώς είναι. Πήρα στα χέρια μου το πρόγραμμα ,ξεκίνησα να το μελετάω και να ξεκινάω να γνωρίζω τα μέλη. Δεν υπήρχαν πουθενά ως κίνητρο η προσωπικές φιλοδοξίες και το κυριότερο καμία δέσμευση απέναντι σε κανέναν. Μοναδικό κίνητρο το καλό του τόπου μας, της πατρίδας μας. Πιστεύω ότι μπορεί η ομάδα μου να διεκδικήσει αυτά που ορίζουμε ως αυτονόητα, έντιμα και ισότιμα, και να κάνει πρώτα από όλα τη Χίο ελκυστική στον Χιώτη. Συνεχώς λέω , να γίνει ο καθένας από εμάς η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο οπότε η συμμετοχή ήταν μονόδρομος.

Μετά τις σπουδές σας αντίθετα από άλλους νέους επιστρέψατε στο νησί σας γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα βρίσκατε μπροστά σας για την επαγγελματική σας αποκατάσταση. Αυτό δείχνει ότι εκτός του ότι αγαπάτε πολύ τη Χίο μας  είσαστε αγωνιστικός, δυναμικός χαρακτήρας. Μπορείτε να μου πείτε με τον δυναμισμό που σας χαρακτηρίζει αν είχατε την δυνατότητα να αλλάξετε άρδην κάτι που σας πονάει στο νησί μας τι είναι αυτό;

-Για εμένα κ. Γαΐλα το σημαντικότερο πάνω από κάθε οικονομική κρίση είναι ότι χάνουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας. Επέλεξα να γυρίσω , να συμβιβαστώ με δίμηνες συμβάσεις , με ελάχιστα χρήματα και να παλέψω για αυτό που ονειρεύομαι . Η οικογένεια μου , οι φίλοι μου και η αγάπη μου για το τόπο μου όταν τα έβαλα στη ζυγαριά κέρδισαν. Δεν μπορώ να κρύψω ότι νοιώθω πολλές φορές απογοήτευση και θυμό γιατί απλά καθημερινά πράγματα είναι αδύνατον να γίνουν. Αν είχα ένα μαγικό ραβδάκι θα έφτιαχνα διαβάσεις πεζών και πεζοδρόμια. Θα έφτιαχνα αθλητικά κέντρα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα  χωριά. Θα επένδυα στην παιδεία , φτιάχνοντας κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Θα πήγαινα στα χωριά και θα έφτιαχνα τα φώτα, το νερό και στα ερειπωμένα δημοτικά κτήρια θα έδινα ζωή. Θα διεκδικούσα να έρθει η νεολαία πίσω ! Θα έλεγα στους συντοπίτες μου να μην μένουν αδρανείς αλλά να διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν , αυτά που τους αξίζουν ! Δεν έχω δυστυχώς αυτό το μαγικό ραβδάκι και για αυτό είπα να συμμετέχω ενεργά για να προσπαθήσω να διεκδικήσω με τη ομάδα μου αυτά που σε άλλα μέση είναι απλά αυτονόητα.

Στην πρόσφατη συνομιλία μας Αγγελική  μου αναφέρατε  την αλογοδρομία του πανηγυριού της Αναλήψεως που οργανώνει κατ’ έτος ο πολιτιστικός Σύλλογος των Νενήτων  που κατά σύμπτωση διεξάγετε εκείνη την ημέρα.

-Κάθε χρόνο κ. Γαΐλα, την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος πλήθος κόσμου μεταφέρει νωρίς το πρωί  τις εικόνες από τα Νένητα στα Γρίδια στην Εκκλησία της Παναγίας Αγριδιώτισσας.

Στη συνέχεια γίνεται ένα λαϊκό γλέντι στον προαύλιο χώρο. Το απόγευμα αναχωρούν για την πλατεία του χωριού μαζί με την εικόνα της Αναλήψεως. Στη συνέχεια παρουσιάζονται  παραδοσιακοί  χοροί από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου  μας και δίνονται αναμνηστικά προς όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η βραδιά θα συνεχιστεί με ένα λαϊκό πανηγύρι.

Σημαντικό είναι να τονίσω ότι για να γίνει όλο αυτό συνεργαζόμαστε   το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Ιππικό Όμιλο Χίου που κάθε χρόνο μας τιμάει με την παρουσία του. Είναι ένα έθιμο χρόνων που το πήραμε από τους παππούδες μας και έχουμε ευθύνη να το διατηρήσουμε.

Η άποψη σας λοιπόν,  Αγγελική για τις παραδόσεις και τα έθιμα ενός τόπου; Νομίζετε ότι η τήρηση και συνέχιση  τους συμβάλει στην αντίσταση των λαών κατά της ‘σαλαμοποίησης’ τους και σε τι άλλο ωφελούν;

-Ο κάθε τόπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του έθιμα και τις δικές του παραδόσεις. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος δεν θα παλέψει για αυτά. Είναι η ιστορίας μας . Δυστυχώς δεν υπάρχει η πρέπουσα στήριξη και η αναβίωση τους γίνετε αποκλείστηκα από ομάδες εθελοντών . Θα ήθελα να γίνει μια πλήρης καταγραφή των εθίμων τόσο των χωριών μας όσο και του νησιού. Έτσι και εμείς θα τα μάθουμε καλύτερα και θα μπορέσουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι να παραμείνουν τα νησιά μας ζωντανά. Να δοθούν ευκαιρίες στους νέους να γυρίσουν πίσω, κίνητρα . Γνωρίζοντας το παρελθόν σου είμαι σίγουρη ότι μπορείς να πατήσεις καλά στο παρόν και να μπορέσεις να συνεχίσεις στο μέλλον. Η απάντηση σε όλους μας θέλουν μάζα είμαστε εμείς οι ίδιοι που γνωρίζουμε από πού ήρθαμε και ποια είναι η ιστορία μας.

………………………..

 

Χίος- Κλαίρη Γιoμέλου – Κωστάλα

 

Εκλεγμένη για πρώτη φορά με την παράταξη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Ομηρούπολης στο Βροντάδο, με υποψήφιο δήμαρχο το Μάρκο Σκούφαλο, προ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη  και την δημιουργία του Ενιαίου Δ. Χίου , εκλέχτηκε -σε αυτές τις εκλογές-  με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  Χίου και με υποψήφιο Δήμαρχο πάλι το Μάρκο Σκούφαλο ως δημοτική σύμβουλος. Η δεύτερη φορά που εκλέγετε με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Η Κλαίρη Γιόμελου- Κωστάλα γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου. Είναι παντρεμένη  με τον Σπύρο Κωστάλα και έχει δυο παιδιά ,την Ελένη  και τον Νικόλα.

Μας λέτε κ. Κωστάλα η ίδια δυο λόγια για εσάς;

-Ήμουν κ. Γαΐλα  υπάλληλος του δημοσίου και τελείωσα τον εργασιακό μου βίο πρόσφατα ως υπάλληλος της αιρετής Νομαρχιακής-Περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη Χίο.

 Η ενασχόληση μου με τα κοινά, είχε ξεκινήσει πριν χρόνια ,  μέσα στην υπηρεσία μου με το σωματείο  των υπαλλήλων και με την συμμετοχή μου στο ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Ήταν  αυτό που διδάχτηκα και κληρονόμησα από τον πατέρα μου , καπετάν Νικολα Γιόμελο, ναυτικό, κομμουνιστή και  αγωνιστή μια ζωή ,

Σήμερα αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα και το μέλλον ελπίζω τόσο  τα παιδιά μου και τα παιδιά όλων μας  να μπορούν  να ζήσουν στο τόπο μας και αυτός είναι ένας λόγος που μου δίνει το κουράγιο να αγωνιστώ  για  ένα μέλλον  που θα δίνει δουλειά και αξιοπρεπή ζωή στους νέους που αποφασίζουν να μείνουν στο νησί.

Μια γυναίκα δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Χίου Κλαίρη δεδομένου ότι πάντα ήταν ανδροκρατούμενος έχει πιθανότητες να ακουστεί; Να παράγει έργο;

-Πράγματι ο Δήμος Χίου ήταν και είναι,   μπορώ να πώ,  ανδροκρατούμενος, παρόλο που τις τελευταίες θητείες  και λόγω της ποσόστωσης έχουν εκλεγεί και γυναίκες στα Δημ.Συμβούλια.  Πάντα πίστευα ότι δεν χρειαζόταν η ποσόστωση  για να εμπλακούν οι γυναίκες στα κοινά.  Έπρεπε να είχαμε εδώ και χρόνια διεκδικήσει θέσεις μέσα στο Δήμο ή την Περιφέρεια.  Θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν το κριτήριο, και την ικανότητα  στο να αφουγκραστούν τα προβλήματα, της κοινωνίας μας και να δώσουν λύσεις σε σωστές κατευθύνσεις, και αυτό  γιατί  οι περισσότερες τουλάχιστον γυναίκες έχουν να ασχοληθούν με πολλά  στη καθημερινότητά τους, φροντίδα οικογένειας, παιδιά, δουλειά, πράγματα  που μπορεί μεν να θεωρούνται  τροχοπέδη αφενός, αφετέρου όμως μπορεί να αποτελέσουν  κίνητρο  για μια ενασχόληση με τα κοινά. Τώρα  αν μπορεί μια δημ.σύμβουλος  να ακουστεί  δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό. Φθάνει   να ΄χει  το θάρρος, να πάρει τον λόγο, να επιχειρηματολογήσει και να τεκμηριώσει το όποιο θέμα , να προτείνει  λύσεις και να πείσει  γι αυτά που υποστηρίζει.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο να κάνει να την ακούσουν, αλλά από ποια οπτική και ποια φιλοσοφία τεκμηριώνει κανείς απόψεις και θέσεις. Όπως καλά θα γνωρίζετε  οι θέσεις των  παρατάξεων, όσες και αν εκπροσωπούνται  σε ένα δημοτικό συμβούλιο,  περιορίζονται κατά τη γνώμη μου  σε δυο πολιτικές . Σε αυτή που η  δημ. αρχή  διαχειρίζεται τον δήμο ως μάνατζερ στη βάση κόστους – οφέλους κατ εφαρμογή των Νόμων Καλλικράτη, Κλεισθένη, κλπ, και σε αυτή που πρέπει να παλέψεις για ανατροπές,  να κινητοποιήσεις κόσμο και να διεκδικήσεις  για τα αυτονόητα και αυτό είναι για μας το δύσκολο, να πετύχουμε την ανατροπή.

Από την μέχρι τώρα πορεία σας στο Δήμο κ. Γιόμελου τι νομίζετε ότι του χρειάζεται για να μην έχει εξάρτηση από την κεντρική πολιτική σκηνή και να δρα αυτόνομα με στόχο το καλό και μόνο το καλό της Χίου;

Σήμερα , όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα , όπου κατά τη γνώμη μου η έννοια της αυτοδιοίκησης έχει χαθεί  και απλά μιλάμε  για διοίκηση  στο  Δήμο ή στις δομές  του, είτε αυτά είναι νομικά πρόσωπα είτε ανώνυμες εταιρείες,  είναι δύσκολο  να μην έχεις εξάρτηση από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όλες οι  χρηματοδοτήσεις  ξεκινούν  από την  κυβέρνηση ή από την ΕΕ  και ελάχιστα είναι αυτά  που ένας δήμος μπορεί  να  διαχειριστεί μόνος του( πχ ανταποδοτικά τέλη)  , χωρίς να ξεχνάμε ότι  κάθε τι περνά από  ελέγχους επί ελέγχων.

Δυστυχώς είναι μια εικόνα που όταν τη σκεφτεί κανείς  απογοητεύεται.

Παρ’ όλα αυτά όμως  εγώ νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες και ελπίδες ο Δήμος να σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες του  , τις ανάγκες των δημοτών που αποτελούν τον κόσμο της Χίου , και πάνω σε αυτές τις ανάγκες να διεκδικεί   χρηματοδοτήσεις και κονδύλια που θα του επιτρέψουν  να  υλοποιήσει τα σχέδια του.

 Μας επέβαλαν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο  έντονα  την εξάρτηση  μέσα από τα μνημόνια και τις περικοπές,  τι και πότε θα είναι επιλέξιμα  προγράμματα για την υλοποίηση έργων  για το νησί  και για τους ανθρώπους , πολλά δε από αυτά απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. ( π.χ. νερό,  σχολεία, υγεία , δημιουργία θέσεων εργασίας, ήπια τουριστική ανάπτυξη, (αναφέρομαι γενικόλογα  σε αυτούς τους στόχους) . Για μένα επιτυχία  θα ήταν  να διεκδικήσουμε  γι αυτά που εμείς θέλουμε και όχι γι αυτά  που μας επιβάλλουν.

Δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για συντηρήσεις υποδομών δρόμων, εκατομμύρια για καθαρισμούς χειμάρρων, καλό  σίγουρα , και δεν βρέθηκε κονδύλι τέτοιο να ολοκληρωθεί το φράγμα  Κόρης γεφύρι. Δεν έχει σημασία αν αυτό  ήταν αρμοδιότητα του Δήμου ή όχι , απλά το αναφέρω ως παράδειγμα.

Για μας,  την Λαϊκή Συσπείρωση  , παράταξη με την οποία έχω εκλεγεί,  είναι δεδομένο  ότι στο δήμο πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο δημότης, και  συλλογικά  να διεκδικηθούν  λύσεις για  τα προβλήματα όλων , είτε αφορούν τα παιδιά στους Π.Σ., είτε τα άτομα  με ειδικές ανάγκες , είτε προβλήματα νερού (ύδρευσης, άρδευσης,) κυκλοφοριακά, πρόνοιας  και πολιτισμού-αθλητισμού.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της Χίου Κλαίρη που σας ταλανίζει και θα θέλατε να ρυθμιστεί άσχετα αν είναι θέμα του Δήμου ή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ποιο είναι;

-Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί κ. Γαΐλα,  είναι το θέμα της υγείας και κυρίως του Νοσοκομείου Χίου, στη λειτουργία του οποίου κατατάσσω και τη λειτουργία  των Κέντρων υγείας,  των αγροτικών ιατρείων, τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Δεν έχει σημασία  ποιος είναι ο αρμόδιος για να αναλάβει τις ευθύνες , η κυβέρνηση το υπουργείο, η Περιφέρεια ή  ο Δήμος.

Για μας , την Λαϊκή Συσπείρωση , είναι όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μα όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα. Δεν  είναι δυνατόν το νοσοκομείο, να λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό , ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό.

Δεν μπορεί στον 21ο αι.. να μην υπάρχουν υποδομές τέτοιες  που ο ασθενής μέσα στο νοσοκομείο να μην αισθάνεται πεταμένος, να μην συνωστίζεται ο κόσμος στις κλινικές και να μην μπορεί να έχει την απαιτούμενη φροντίδα είτε από έλλειψη  προσωπικού, είτε από έλλειψη φαρμάκων και υλικών .

Να μην μπορεί ο καρκινοπαθής να  λάβει θεραπεία σε χώρους που θα αισθάνεται άνετα   παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Σήμερα υπάρχουν πολυδύναμα ιατρεία  μόνο κατ όνομα, και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, λειτουργούν με μια βάρδια.

Ένα θέμα που όλοι, κυβερνήσεις, τοπικοί άρχοντες, διοικήσεις νοσοκομείου,  χρόνια ολόκληρα κλείνουν τα μάτια, για τις υποδομές, για τις ελλείψεις σε ειδικότητες, για κάθε είδους έλλειψη,  σε ένα νησί που βρίσκεται μακριά από το κέντρο (Αθήνα κλπ)  και για πολλούς η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας δεν μπορεί παρά να παρασχεθεί  στη Χίο , γιατί κάθε μετακίνηση κοστίζει  υπέρογκα.

Γιατί  μέσα στα χρόνια των μνημονίων περικόπηκαν και από την  υγεία κονδύλια, μετρώντας  το προσδόκιμο ζωής, εξαθλιώνοντας   τους ανθρώπους, θεωρώντας  τους αντικείμενα  και αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους  στην υγεία σαν εκείνους  που είναι υπεύθυνοι για το σημερινό κατάντημα της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση , προσπάθησε για μια ακόμη φορά  προεκλογικά να αναδείξει αυτό το πρόβλημα που αντανακλά σε όλους μας στο νησί και όλοι οι  απλοί  άνθρωποι  αποβαίνουν αποδέκτες-θύματα  των μέχρι σήμερα εφαρμοζομένων πολιτικών .

Αυτό που για μας είναι ζητούμενο και γι αυτό παλεύουμε είναι αποκλειστικά δημόσιο  και δωρεάν σύστημα υγείας με υψηλές υπηρεσίες και κάλυψη των αναγκών  από τον κρατικό προϋπολογισμό . Προσλήψεις  που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν τον πλήρη εξοπλισμό  και θα παρέχουν πλήρη  ιατρική φροντίδα.

Τι εύχεστε κ. Γιόμελου – Κωστάλα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

-Να μπορέσει να λειτουργήσει  ως δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή να παράγει πολιτική  τέτοια για το καλό των ανθρώπων  του νησιού  από άκρη σε άκρη, χωρίς διακρίσεις, και  αυτή την πολιτική να έχει τη δύναμη να την περνά στην κεντρική πολιτική σκηνή  ανοίγοντας δρόμους που θα βοηθήσουν τον κόσμο να ζήσει στον τόπο μας και να μεγαλώσει τα παιδιά  του εδώ στο νησί .

Αγγελική ΠαμπάλουΒιβή ΠοταμούσηΚλαίρη Γιόμελου- Κωστάλα: οι τρείς από τις τέσσερις εξαιρετικές Χιώτισσες νεοεκλεγείσες Δημοτικοί Σύμβουλοι Χίου. Καλή Επιτυχία στο έργο τους. Ευχαριστώ θερμά και τις τρεις κυρίες για την συμμετοχή τους στο ρεπορτάζ. Τιμή μου.

Σημείωση: Το άρθρο μετά την ανάρτηση του στην ηλεκτρονική diafaneia.eu θα αναδημοσιευτεί και στην έντυπη Χιώτικη Διαφάνεια της επόμενης Πέμπτης.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.