Δήλωση – αιτιολόγηση ψήφου Χιακής Συμπολιτείας

Ο νόμος-έκτρωμα 4329/19 που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι ακυρώνει στην πράξη την απλή αναλογική, φαλκιδεύει τη βούληση των πολιτών, καθιστά το Δημ. Συμβούλιο καθαρά διακοσμητικό όργανο.

Έτσι και κατά την εκλογή του προεδρείου του ΔΣ και των αιρετών επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) επιβάλλονται εκ των προτέρων φτιαγμένες πλειοψηφίες χωρίς να αναζητούνται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις.

Τα πρόσωπα που προτείνονται προκύπτουν από ενδοπαραταξιακές διαδικασίες, χωρίς καθολική ψηφοφορία, χωρίς την απαιτούμενη για το ρόλο τους ευρεία συναίνεση και νομιμοποίηση.

Ως Χιακή Συμπολιτεία έχουμε από την πρώτη στιγμή εκφράσει την αντίθεσή μας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στην υποβάθμιση των εκλεγμένων από τους πολίτες συλλογικών οργάνων. Δεν αποδεχόμαστε το διακοσμητικό ρόλο που εμπεριέχεται στις αμφίβολης συνταγματικότητας ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, τοποθετηθήκαμε  αρνητικά στις ψηφοφορίες για προεδρείο ΔΣ και σύνθεση των επιτροπών ψηφίζοντας ΛΕΥΚΟ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με το θεσμικό μας ρόλο και εν τέλει με την εντολή που έχουμε λάβει από τους πολίτες της Χίου.

Αν η δημοτική αρχή πιστεύει πράγματι στις συνεργασίες και στις συνθέσεις ας μην περιχαρακώνεται στο «γράμμα του νόμου» και ας φέρει σε επόμενες ψηφοφορίες (όπως για τα ΔΣ των νομικών προσώπων του Δήμου) συνθετικές προτάσεις με πλουραλισμό και εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Σε διαφορετική  περίπτωση απλώς αξιοποιεί το νόμο-έκτρωμα για δικό της όφελος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.