Δέσποινα Γεμέλου| Μετάγγιση

 

“Μετάγγιση”

Είναι κάτι χέρια

που κείτονται νεκρά

ασάλευτα

και παγωμένα

σαν σάπια νούφαρα

μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Λαχταράς να τα αγγίξεις

να τα ζεστάνεις

μα φοβάσαι

πως θα λιώσουν από τη θέρμη σου

το μολύβι θα χυθεί στις δικές σου φλέβες

θα φτάσει στην καρδιά σου και θα τη μουδιάσει.

Ο  φόβος ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο μπροστά στην αγάπη.

Απλώνεις το χέρι

και περιμένεις ν΄ακούσεις το κροτάλισμα στην πόρτα.

 

<Μετάγγιση>, το ποίημα της Δέσποινας Γεμέλου  καθηγήτριας της Δ/θμιας Εκπαίδευσης που  φιλοξενεί σήμερα η στήλη <Ποίηση> της σελίδας μας, όμως δεν έχω το δικαίωμα να αποκαλέσω την εκλεκτή Χία  Δ.Γ.,‘ποιήτρια’ εφόσον αυτό τον τίτλο η ιδία τον αποποιείται.

< Δεν είναι ότι γράφουμε ποίηση/Είναι ότι δεν ξέρουμε να μην γράφουμε/Όπως κάποιος φοβισμένα/ανοίγει την πόρτα του ή την καρδιά του/σ’ έναν τσακισμένο/όχι επειδή είναι καλός άνθρωπος/Από ανάγκη>.

Στίχοι μεταφρασμένοι και στην Αγγλική γλώσσα του γνωστού Κύπριου ποιητή Γιώργου Χριστοδουλίδη (είχαμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στην στήλη μας πρόσφατα), στίχοι που νομίζω αντιπροσωπεύουν την Δέσποινα Γεμέλου η οποία -αν την ψυχογραφώ σωστά -είναι ποιήτρια που ζει μέσα στην συνείδηση της την ποίηση σαν ένα πρόβλημα, που επιχειρεί να το λύσει.

Η ίδια δηλώνει: -Στους στίχους μου καταγράφω τις σκέψεις μου με αφορμή εικόνες και καθημερινές παραστάσεις κι είναι για εμένα ένας ακόμη τρόπος έκφρασης μιας και μου αρέσει να καταπιάνομαι με τις λέξεις.

Συνεχής , λοιπόν, πάλη για τη λύση του προβλήματος της ποίησης και στους στίχους της βλέπουμε η πάλη για τη λύση να είναι το ίδιο το περιεχόμενο της ποίησης της. Ανέλιξη, προχωρημένη αντίληψη των καθημερινών γεγονότων, και μια αδιάκοπη προσπάθεια για την τελειότητα. Αυτά βλέπω εγώ στους στίχους της Δέσποινας Γεμέλου , βλέπω δηλαδή ότι και οι λοιποί αναγνώστες των στίχων της, βλέπω ποίηση που υπηρετεί μια συγκεκριμένη αντίληψη του κόσμου, ένα προσωπικό όραμα  που το αποδίδει με αυθεντικότητα και που προφανώς λόγω αυτής της αυθεντικότητας ο αναγνώστης δεν προσπερνά τους στίχους της.

Στην εργογραφία της Δ.Γ., 2 τα βιβλία. Και τα 2 επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ποίηση; Ας  περιμένουμε. Προς το παρόν την ευχαριστούμε για την συμμετοχή της στη στήλη μας με το < Μετάγγιση> , ποίημα από την ποιοτική της σελίδα στο facebook.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.