Για τους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών

Στην εκκλησιαστική βιβλιογραφία περιλαμβάνεται ένα περίφημο βιβλίο, το «Γεροντικό».  Σ΄ αυτό εμπεριέχονται ο βίος και η πολιτεία (ζωή) αρκετών μεγάλων Γερόντων, δηλαδή Οσίων και Πατέρων της Εκκλησίας μας, που διέπρεψαν στην άσκηση, την αρετή και την αφιέρωσή τους στον Θεό.
Εκεί, λοιπόν, σκιαγραφείται η βιοτή ενός Αγιορείτη Γέροντα, ο οποίος χαριτώθηκε από τον Θεό να βλέπει οράματα, να διακρίνει τα γενόμενα και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.
Διηγήθηκε, κάποτε, ο Όσιος αυτός το εξής όραμα: Στο οστεοφυλάκιο της Μονής που διέμενε, είδε έναν άγγελο να παίρνει τα κιβώτια με τα οστά ορισμένων μοναχών και να τα μεταφέρει σε κάποιο οστεοφυλάκιο, πλησίον κεντρικής πόλης. Και από το ίδιο οστεοφυλάκιο να μεταφέρει άλλα κιβώτια με οστά λαϊκών (κοσμικών) ανθρώπων και να τα εναποθέτει στο οστεοφυλάκιο της Μονής. Ο μοναχός απόρησε και ρώτησε τον άγγελο: «Μα, γιατί μεταφέρεις τα οστά των μοναχών στο κοσμικό οστεοφυλάκιο και των λαϊκών σ΄εκείνο εντός της Μονής, που είναι για τους μοναχούς; Είναι σωστό αυτό;». Και ο άγγελος του απήντησε: «Αυτοί οι μοναχοί, αν και ζούσαν σε μοναστήρι, η καρδιά και η ψυχή τους ήταν παραδομένες στον κόσμο. Σωματικά μεν βρίσκονταν εδώ, αλλά ψυχικά, πνευματικά και ηθικά ζούσαν ως κοσμικοί. Οι δε κοσμικοί –που έφερα εδώ, στο οστεοφυλάκιο της Μονής– μπορεί να ζούσαν μέσα στην πόλη, αλλά και το μυαλό, και η καρδιά, και η ψυχή τους, ήταν εδώ στο μοναστήρι. Κι αν και ήσαν λαϊκοί και ζούσαν ανάμεσα σε κοσμικούς, η όλη βιοτή τους ήταν ισότιμη και όμοια με των μοναχών. Τοποθετώ, λοιπόν, με εντολή του Κυρίου, τον καθένα εκεί που ανήκει !».

Η διήγηση αυτή του «Γεροντικού» μου θύμισε τη φράση του Χριστού «όπου εστίν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών» (Ματθ. ΣΤ΄, 21).

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Θα αντιληφθείτε αμέσως.

Στις ημέρες μας πρυτάνευσε η υποκρισία, το ψεύδος, ο φαρισαϊσμός, ο «ωχαδελφισμός». Πολλοί «άσπροι» παρουσιάζονται ως «μαύροι» και το αντίστροφο ! Εξαπατούν, λοιδορούν και εν τέλει εξουθενώνουν τον απλό λαό.

Η ληστρική συγκυβέρνηση, που εξουσιάζει τη χώρα μας, μέσα σε τόσα άλλα αντίχριστα, απάνθρωπα, ανώμαλα και αντιδημοκρατικά –που έχει διαπράξει– έπραξε και τούτο: Τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας ! Άνθρωποι, με μανδύα δήθεν αριστερό (τρομάρα τους !), δήθεν «προοδευτικό», δήθεν δημοκρατικό, πέταξαν τη μάσκα της υποκρισίας μόλις κάθισαν σε μια καρέκλα εξουσίας και αποκάλυψαν εν πράξεσιν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ακόμη ηχούν στ΄αυτιά μου οι φράσεις του ψευτοαριστερού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «κανένα λαϊκό σπίτι-νοικοκυριό σε πλειστηριασμό» ή όσα έλεγε παλαιότερα (πριν λάβει εξουσία) «κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία- όχι στους πλειστηριασμούς».

Αλλά, το αγαπημένο παιδί της Ευρώπης και της Μέρκελ, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε κάθε μη Συριζαίο Έλληνα πολιτικό ως «γερμανοτσολιά» στις παρελάσεις και διαδηλώσεις, μετατράπηκε σήμερα στον πλέον οσφυοκάμπτη γραικύλο της εποχής ! (βλέπε και πρόσφατες ενέργειες ευρύτερα, για τη δέσμευση δημόσιας περιουσίας- ακινήτων στο υπερταμείο, προς ενδεχόμενη αξιοποίηση από τους δανειστές Ευρωπαίους…).

Πόση απήχηση έχουν τα λόγια του Χριστού και του «Γεροντικού» ! Οι υποτιθέμενοι αριστεροί εφαρμόζουν πολιτική δεξιότερη της δεξιάς. Κάποιος έγραψε για την «δεξιά τσέπη του ράσου». Να δούμε εάν θα βρεθεί κάποιος να γράψει για την «δεξιά τσέπη της αριστεράς», διαχρονικά εν Ελλάδι – και όχι μόνο – αλλά και ειδικότερα επί άθλιας συγκυβέρνησης αριστεροδεξιών πολιτικάντηδων.

Μοναδική εξαίρεση σε τούτο τον Αρμαγεδδόνα των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας απετέλεσε η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη της ΛΑΕ, τον οποίον και εδίωξαν ποινικά η πολιτική και οι διατάξεις του Τσίπρα !

Μπορεί να διαφωνώ με την ΛΑΕ σε θέματα ιδεολογικής, εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, όμως οφείλω να του αναγνωρίσω ότι δεν θυσίασε τις αρχές του για την καρέκλα, όπως έκαναν οι λοιποί, σήμερον κυβερνόντες…

Μόνος του σήκωσε το βάρος της αντίστασης σε μια αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική που, στην εφαρμογή της (πολιτικής αυτής), δεν διστάζει να βγάλει σε δημοπρασία και πλειστηριασμό λαϊκές κατοικίες, δηλαδή κατοικίες των βιοπαλαιστών εκείνων που –επί το πλείστον– δανείστηκαν χρήματα, αλλά σταδιακά το κράτος αφαίμασσε οικονομικά με τα μνημονιακά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν να πληρώσουν για τα χρέη τους.

Στον κοινό αγώνα για τους αδύναμους –κοινωνικά– συμπολίτες μας πρέπει να συμβάλλει καθένας από το δικό του μετερίζι, ανεξάρτητα από ποιες πολιτικές ή ιδεολογικές απόψεις έχει.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Αλλά δεν μας εξήγησε, αφού βγήκαμε, γιατί εφαρμόζονται οι μνημονιακοί Νόμοι; Γιατί εφηύρε την μέθοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όταν είδε την κατακραυγή του κόσμου για όσα έκανε; Πως θα προστατευθεί ο άπορος, ο άνεργος, ο αγράμματος άνθρωπος;

«Φωνή λαού, οργή Θεού» !

Δυστυχώς, ακόμη και η επίσημη Εκκλησία (Ιεραρχία) είναι άφωνη στο ζήτημα αυτό. Με μικροπαρεμβάσεις, δίχως δυναμική αντίσταση, σωτηρία δεν υπάρχει στους κοινωνικούς αγώνες.  Βοηθά σε μεγάλο βαθμό η Εκκλησία μας τον εμπερίστατο πένητα, αλλά δεν τολμά να ορθώσει το ανάστημά Της απέναντι στον …Καίσαρα, εκείνον που οδηγεί τον λαό στην πενία και την εξαθλίωση. Χρειάζεται πνευματικός -θεοκίνητος και λαοκίνητος- λόγος παρηγοριάς μα και αφύπνισης.

Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις Ιεραρχών, που αντίκεινται στις κάθε λογής ορέξεις και ανοησίες του …σύγχρονου Καίσαρα… ! Όπως, επί παραδείγματι, στο ζήτημα των πλειστηριασμών, δηλώσεις συμπαράστασης και αρωγής σε όσους πλήττονται έκαμε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. «Εφόσον ο κ. Λαφαζάνης αγωνίζεται για να διασωθεί η κατοικία φτωχών ανθρώπων, είμαι στο πλευρό του», δήλωσε (Εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», Αρ. Φύλλου 1018, 04/10/2018, σελ. 5).

Στο πλευρό του Προέδρου της ΛΑΕ βρίσκεται και το Κίνημα της «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» (με ιδρυτή του, τον αείμνηστο αγωνιστή Νικόλαο Ψαρουδάκη, δικηγόρο, γνωστό για τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς του αγώνες), το οποίο και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης στον Π. Λαφαζάνη και γενικότερα κατά των πλειστηριασμών. –

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.