Για πόσο ακόμα θα κλείνουν τα μάτια σε μια ανοιχτή πληγή; – Η τραγωδία στη Ζάκυνθο, ας μας προβληματίσει

Κάθε χρόνο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την μίσθωση της παραλίας των Γλάρων, και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή. Μιας παραλίας, ανάμεσα στο Βροντάδο και τη Συκιάδα στο δρόμο προς Καρδάμυλα, με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία δημιουργήθηκε μετά τη λήξη λειτουργίας νταμαριού στην περιοχή και βρίσκεται ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο τεράστιους βράχους.
Κανείς δεν έχει σκεφτεί μέχρι στιγμής τους κινδύνους που τρέφει η παραλία αυτή και τα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από τη συνεχόμενη πτώση βράχων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα πουν «σιγά μωρέ, τους καλοκαιρινούς μήνες πόσοι βράχοι να πέσουν;». Κι όμως, όπως είδαμε και φέτος οι συνθήκες όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ήταν πάντα καλοκαιρινές, με άπνοια. Υπήρξαν μέρες που, και έβρεξε, και ισχυρούς ανέμους είχαμε, και κατολισθήσεις βράχων είδαμε.
Τί θα γινόταν λοιπόν, αν κάποιος βράχος έπεφτε τη στιγμή που ένας λουόμενος απολάμβανε το μπάνιο του στην παραλία;

Παρακολουθήσατε τι έγινε στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Ναυάγιο;
Απαγορεύεται πλέον η προσέγγιση και η αγκυροβολία πλωτών μέσων. Από μακρινή απόσταση θα μπορούν, να δουν την όμορφη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, μετά την απόφαση του λιμενάρχη Ζακύνθου, Νικόλαου Κοκκάλα για απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας πλωτών μέσων. Η απόφαση αυτή, ήρθε μια ημέρα μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου και τον τραυματισμό συνολικά επτά ατόμων.
Εμείς πόσο πολύ απέχουμε από την τρομακτική περίπτωση της Ζακύνθου;
Όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί του Ιονίου, σίγουρα θα περιγράψουν μια φοβερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Το ίδιο θα πουν και όσοι έχουν επισκεφθεί την παραλία των Γλάρων στη Χίο. Όμως δεν παύει να παραμένει μια παραλία σε υψηλά επίπεδα κινδύνου αφού οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα για την ασφάλεια των διερχομένων και των λουόμενων.
Αν συμβεί παρόμοιο επεισόδιο με αυτό της Ζακύνθου με κατολίσθηση βράχων, οι άνθρωποι στην παραλία των Γλάρων δε θα βρουν κανένα σημείο διαφυγής.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, για παράδειγμα προστατευτικό σύρμα για την περιθωριοποίηση των βράχων ή την κατεδάφιση του βουνού, (που θα ήταν το καλύτερο και για τους κατοίκους που καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι περνούν από το σημείο και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες), τουλάχιστον ας πάρει κάποιος αρμόδιος την ευθύνη, έτσι ώστε να μην ξαναλειτουργήσει αυτή η παραλία.
Γενικά η διέλευση των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων από το Μερσινίδι μέχρι τον Μυλιγκά, είναι πολύ επικίνδυνη αφού με μία κατολίσθηση θα θρηνήσουμε θύματα. Ένα περίπου χρόνο πριν συγκεκριμένα, 1η Σεπτεμβρίου, μία μοτοσικλέτα και δύο οχήματα κατά τη διέλευσή τους από την Εθνική Χίου – Καρδαμύλων, λίγο μετά την παραλία των Γλάρων, έπεσαν πάνω σε κατολίσθηση βράχων με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές φθορές αλλά και να τραυματιστεί ο οδηγός της μοτοσικλέτας. Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει το αυτοκίνητο μετά την κατολίσθηση βράχων. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί και άλλες φορές κανείς όμως δεν ευαισθητοποιείται. Κανείς δεν ενεργεί.
Αν συμβεί όμως κάποιο σοβαρό επεισόδιο, τότε οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος υπήρχε και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τον αποτρέψουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.