Για ένα βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον Τομέα της Υγείας. Για τη σύνταξη του προγράμματος αυτού εργάστηκαν επί δύο έτη πολλά στελέχη από τη Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος, ειδικοί φορέων του ΕΣΥ και εμπειρογνώμονες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ λόγω των ελλείψεων σε εξοπλισμό αλλά και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας της αδιαφορίας και των ιδεολογικών αγκυλώσεων που χαρακτηρίζουν τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Τομέας της Υγείας είναι αποφασιστικής σημασίας για τη χώρα γιατί αφορά  την καλή ποιότητα ζωής και την πρόοδο μιας εύρωστης κοινωνίας. Το πρόγραμμα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, θεωρεί σημαντικό στοιχείο τη συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και βασίζεται σε  τρεις άξονες: πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όλους και ιδιαίτερη φροντίδα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ στοχεύει με συνέπεια, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυστηρά κοστολογημένα μέτρα στην άρση των σημερινών αδιεξόδων και αδικιών.

Σχετικά με την πρόληψη που θεωρείται υψίστης σημασίας, τονίστηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών ενώ αντίθετα, διατίθενται υπέρογκα ποσά για θεραπείες εκ των υστέρων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής εκστρατείας που προτίθεται ως κυβέρνηση να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας η συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους, ο επονομαζόμενος «πεντάλογος» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σημαντικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η λειτουργία εθνικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια. Η πρόληψη ξεκινά από την παιδική ηλικία και αυτό θα επιτευχθεί με ειδικά προγράμματα στα σχολεία, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες καθώς και με την  προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Για τον δεύτερο άξονα, της ύπαρξης αξιοπρεπών συνθηκών στις μονάδες υγείας για όλους, η Νέα Δημοκρατία θέτει ως προτεραιότητα τα εξής μέτρα:

  • Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
  • Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
  • Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
  • Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, όπως νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.
  • Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας.

Σε σχέση με τις συνθήκες νοσηλείας των συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει:
● Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
● Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα, για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
● Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο.

Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για τη στήριξη όσων χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

  • Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
  • Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Προβλέπεται λοιπόν η δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών,  μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Επίσης, σημαντική πρόβλεψη είναι η διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού για κατ΄ οίκον νοσηλεία καθώς και η ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση). Ειδική αναφορά έγινε στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ως «στοίχημα» από όλους τους πολίτες καθώς και στην αξιοποίηση της ψηφιακής εμπειρίας για διευκόλυνση των πολιτών.

Η Υγεία που θέλει η Νέα Δημοκρατία είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία αποτελώντας ισχυρό δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Αιμιλιανός Ευαγγελινός

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.