Γαστρεκτομή με ακατάσχετη αιμορραγία στομάχου! – Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή

Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 14 Όλα στο φώς! 

 

Πολυσύνθετο και πολυδιάστατο είναι το σημερινό μου κείμενο με πτυχές και γεγονότα που έχουν αφήσει εποχή τόσο στην προσωπική και επαγγελματική μου πορεία όσο και διαδραματισθέντα ιατρικά επιτεύγματα μέσα στο χειρουργείο ! Ήταν ακριβώς μια εβδομάδα από τον αρραβώνα μου με την Ιουλία που έγινε το Σάββατο 7-9-1968 στο σπίτι της Ιουλίας παρόντος του δασκάλου μου Γιάννη Αυγουστή της θείας μου Μαρίας και του εξαδέλφου μου Στεφάνου Ψαλτάκη!

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1968 διακομίστηκε στην κλινική από συγγενείς της, κάτωχρη με ακατάσχετη γαστρορραγία η Πολυξένη Παγκάλου του Στεφάνου 38 ετών το γένος Κουφοπαντελή κατόπιν λήψεως από ασπιρίνες που πονούσε ο λαιμός της…. αμέσως θεραπεία αιμοστατικά και μεταγγίσεις αίματος αλλά η αιμορραγία δεν σταματούσε! Έπρεπε με την δεδομένη κατάσταση να γίνει άμεσα εγχείρηση στομάχου γιατί διαφορετικά μπορεί και να την χάναμε! Την παραμονή είχε φύγει ο Χειρουργός Κώστας Βαλαντάσης εκτός Χίου δεν θυμάμαι για ποιο λόγο…. αλλά η δυσκολία ήταν και στην μεταφορά για Αθήνα λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας . Δεν υπήρχε ακόμη αεροδρόμιο! Τότε κατασκευαζότανε…..  Οι συγγενείς επικοινώνησαν με τον διαπρεπή θείο τους Κωνσταντίνο Μαργαρώνη Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού και ζήτησαν την γνώμη του!

Αφού τηλεφωνήθηκε με τον Αυγουστή και του εξέθεσε την κατάσταση αποφάσισαν για την άμεση χειρουργική επέμβαση αφού τον ενημέρωσε ο Αυγουστής ότι δεν υπάρχει θέμα ναρκώσεως επειδή υπήρχε η δική μου παρουσία! Τότε ο Μαργαρώνης έστειλε το ίδιο βράδυ με το πλοίο ΑΔΟΝΙΣ τον ταλαντούχο χειρουργό Υφηγητή Νικόλαο Φερέτη αφού πρώτα μας τηλεφώνησε για οδηγίες και για εργαλεία και υλικά που χρειάζονται για την επέμβαση όπως και βοηθό χειρουργό ή Γυναικολόγο Χειρουργό! Φυσικά ο Αυγουστής κάλεσε τον Επαμεινώνδα Κάργατζη που ήταν φίλοι! Αφού έφθασε ξημερώματα της 14 Σεπτεμβρίου 1968 ημέρα Σάββατο εορτή του Σταυρού με το ΑΔΟΝΙΣ εξέτασε την Πολυξένη που την είχαμε σε καλή κατάσταση με συνεχόμενες μεταγγίσεις αίματος μου έδωσε οδηγίες και σε μια ώρα περίπου ξεκίνησε η εγχείρηση! Το περιστατικό σε περίληψη το αναφέρω στο βιβλίο μου “Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία ” .

Τώρα γιατί αναφέρω και την Ιουλία επειδή πλέον ερχόταν καθημερινά στην κλινική για προετοιμασία της που θα πήγαινε στην Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων στην Παμμακάριστο! Αφού την νάρκωσα και ξεκίνησε η επέμβαση μου λέει ο Φερέτης μπορείς να της βάλεις Levain; γιατί ήθελε να ελέγξει στο στομάχι από ποιο σημείο αιμορραγούσε! Πάνω στα νιάτα μου όσπου να πεις κίμινο και με μεγάλη ταχύτητα και επιτυχία της πέρασα το Levain και όσοι ήταν παρόντες στο χειρουργείο έμειναν άναυδοι! Ήταν πολύ γρήγορος Χειρουργός με μεγάλη εμπειρία και μαεστρία πραγματοποίησε υφολική γαστρεκτομή…εντεροαναστόμωση και όλα πήγαν καλά και από την στιγμή που είχε σταματήσει η αιμορραγία…. υπό πίεση της χορήγησα δύο φιάλες αίματος και επανήλθε το χρώμα και η πίεση της! Αμέσως την ξύπνησα και μετά από μισή ώρα θα την μεταφέραμε στο δωμάτιο της αφού ήταν σε αρίστη κατάσταση! Μου είπε όταν τελειώσω με την Πολυξένη να κατέβω στο γραφείο να μου δώσει μετεγχειρητικές οδηγίες και συμβουλές για την συνέχεια της πορείας της! Κατάλαβα ότι με εμπιστευόταν και αποδεικνύεται….. την ώρα που πήγαινα στο γραφείο τον άκουσα να λέει στον Αυγουστή και τον Κάργατζη που το βρήκατε αυτό το διαμάντι; Θα του κάνω πρόταση να τον πάρω μαζί μου εάν θέλει…. φυσικά και αρνήθηκα γιατί την Χίο δεν την αλλάζω με τίποτα.

Τελικά η Πολυξένη Παγκάλου πήγε σε λίγες μέρες σπίτι της πάντα με δική μου φροντίδα….. και πήγα μερικές φορές μαζί με την Ιουλία σπίτι της για αλλαγή της εγχείρησης! Τότε έμενε στην οδό Κύριλλου Τρεχάκη. Τώρα ποια; είναι η Πολυξένη Παγκάλου σύζυγος του Στέφανου μηχανικού εμπορικού Ναυτικού τότε ταξίδευε….. θυγατέρα του Στέλιου και της Κατερίνας Κουφοπαντελή ….ο πατέρας της για 35 χρόνια στην Αμερική δάσκαλος ακόμη και του Σπύρου ‘Αγκνιου…. πρωτοστατούσε ντυμένος Τσολιάς στις παρελάσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου! Από δεκαεπτά χρονών η Πολυξένη ήταν εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τα δύσκολα χρόνια της φυματίωσης έκανε ενέσεις πενικιλλίνης και στρεπτομυκίνης στην γειτονιά της στο Λιμανάκι της Δασκαλόπετρας με τις οδηγίες των γιατρών Παντελή Φαράκλα… Γιάννη Καλογριά και Επαμεινώνδα Καστάνια! Αδελφή της η Μαρία Κωστάλα με τρεις γιους που αργότερα τους έδωσα νάρκωση για οξεία σκωληκοειδίτιδα στην κλινική Ζαφείρη παρούσης και της Πολυξένης που μου είχε απόλυτη εμπιστοσύνη!

Η Μαρία έφυγε πρόσφατα από την ζωή όπως και η κόρη της μέσα σε ένα χρόνο θεία και ανιψιά μεγάλο πλήγμα για την ενενηντάχρονη σήμερα Πολυξένη που έχασε και τον μοναδικό της αδελφό το Γιωργάκι από φυματιώδη μηνιγγίτιδα σε ηλικία μόλις πέντε χρόνων την δεκαετία του 1940 . Είναι μια λεβεντογυναίκα ηρωίδα της ζωής!  Τώρα για τον χειρουργό Νικόλαο Αθανασίου Φερέτη γεννήθηκε το 1915 στο Μεσολόγγι όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές και αμέσως την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα Χειρουργού μετεκπαίδευση στο Παρίσι και την Μεγάλη Βρετανία… Επιμελητής στον Ευαγγελισμό για αρκετά χρόνια…. Υφηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία μέχρι της συνταξιοδότησης Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ” Παπαδημητρίου ” Εξελέγη το 1983 πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας . Ακούραστος στην προσφορά στην Ιατρική Επιστήμη και στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας!

Προέρχεται από οικογένεια με πολλούς γιατρούς ονόματι Φερέτης συγγενείς…. Παντρεύτηκε το 1953 την Μαργαρίτα Βελόπουλου από την Αταλάντη και απέκτησε δύο κόρες! Απεβίωσε το 1990! Άλλο γεγονός που συμβαίνει στην πορεία της ζωής μου όταν συνταξιοδοτήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαδημητρίου τον αντικατέστησε ο άλλος γνωστός χειρουργός Νικόλαος Δορκοφίκης που βρέθηκα μέσα στο χειρουργείο μαζί του στις 26 Ιουλίου 1988 στην μεγάλη οκτάωρη εγχείρηση του πατέρα μου! Κισμέτ! Η μοίρα με κυνηγάει κατά πόδας! Εύχομαι στην Πολυξένη να είναι καλά γερή και δυνατή για όσα χρόνια θέλει ο μεγαλοδύναμος… και ένα μεγάλο ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη σ’ όλους όσους έχουν φύγει για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας!

Χίος, 2 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.