Βροντάδος: Εκατό χρόνια ιστορίας σε εβδομήντα λεπτά

του Αριστείδη Ζαννίκου

 

Συμβαίνει Πανελλαδικά,άρα και στον Βροντάδο:

-Δεν γνωρίζουμε επαρκώς (ενίοτε και καθόλου), την τοπική ιστορία.

Περιοριζόμενος σήμερα στα του Βροντάδου, ως δημόσια εξομολόγηση και παραδοχή προσωπική, δηλώνω ότι, ελάχιστοι γνωρίζουμε “ψήγματα” της τοπικής μας ιστορίας και δη αυτής που καλύπτει την εκατονταετή πορεία του Βροντάδου, από την επανένωσή του το 1918 έως και σήμερα.

Ακόμη και τα βιβλία που, κατά καιρούς, έχουν συγγράψει φωτισμένοι συμπατριώτες για την ιστορία, λαογραφία κ.λ.π. του Βροντάδου, τα έχουν λίγοι και ακόμη λιγότεροι τα έχουν διαβάσει. Είναι, βλέπετε,κι αυτό (να μη διαβάζουμε γενικώς βιβλία), ένα από τα “κουσούρια” του νεοέλληνα. Ως “αντίδοτο”, έχουμε επιλέξει την εικόνα (την κάθε εικόνα, καλή και χρήσιμη ή κακή και βλαπτική) που προβάλουν στις οθόνες των τηλεοράσεών μας οι τηλεοπτικοί  σταθμοί του Κέντρου.

Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι τόση η δύναμη της εικόνας, που μπορεί να φέρει “τα πάνω κάτω” και αντίστροφα. Δεν είναι τυχαίο το παγκοσμίως, αποδεκτό αξίωμα ότι, “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”.

Σκεφθείτε λοιπόν πόσες λέξεις μπορεί να κρύβουν οι άπειρες εικόνες που περιλαμβάνονται στο DVD που δημιούργησε ο συνταξιούχος τυπογράφος, φίλος Νίκος Γεωργούλης, μετά από προτροπή της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων για τα εκατοντάχρονα από την επανένωση του, χωρισμένου στα δύο, Βροντάδου.(1918)

Ο Νίκος κόπιασε πάρα πολύ και επί μήνες, για να συλλέξει γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, να τις “κοσκινίσει” μιά και δυό φορές, να τις μοντάρει, να τις επενδύσει μουσικά και, τελικά, αν και ερασιτέχνης, να επιτύχει έναν άθλο:

“Να χωρέσει σε ένα DVD εβδομήντα λεπτών, ιστορία ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ. Είναι συναισθηματικός τύπος ο Νίκος και λεπτολόγος. Θα το διαπιστώσετε όσοι “τυχεροί” βρεθείτε στην ΠΕΚΕΒ το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής 10 Αυγούστου (ώρα 6.30) οπότε και θα προβληθεί το DVD στα πλαίσια της έναρξης του τριήμερου Παμβρονταδουσιακού Συνεδρίου. Προσωπικά νοιώθω τυχερός μιας και είχα την ευκαιρία να δω αυτό το DVD τρεις φορές μέχρι σήμερα. Και δεν σας κρύβω ότι, κάθε φορά, το παρακολούθησα με συγκίνηση ως “μαθητής” που διδάσκεται την τοπική ιστορία με τρόπο εύκολο, σύντομο και, κυρίως, ΑΚΟΠΙΑΣΤΟ.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Δημοτική Αρχή, μετά και από πρόταση της μικρής (αριθμητικά) Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αποφάσισε να αναπαραχθεί αυτό το DVD σε χίλια αντίτυπα και να διανεμηθεί ΔΩΡΕΑΝ σε μαθητές-τριες και σε όσους – όσες  παρακολουθήσουν το τριήμερο Συνέδριο. Το “ΔΩΡΕΑΝ” θέλω να το τονίσω μιας και αυτό έγινε κατορθωτό χάρη σε γενναιόδωρη χορηγία του συμπατριώτη μας εφοπλιστή κ. Σίμου Παληού, μέσω της οποίας καλύφθηκαν αρκετά έξοδα των όλων εκδηλώσεων, γι’ αυτό και του αξίζει δημόσια έπαινος όπως βέβαια και στους λοιπούς χορηγούς τους οποίους ο Δήμος μας και η Οργανωτική Επιτροπή ήδη έχουν κάνει γνωστούς.

Κλείνοντας τούτη την αναφορά μου στο DVD της προσεχούς Παρασκευής, θέλω να πω και δημόσια ένα μεγάλο “ΜΠΡΑΒΟ” στο φίλο Νίκο Γεωργούλη, ο οποίος, δούλεψε ερασιτεχνικά και τελείως ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ”, για να μας “προικίσει” με ένα σύγχρονο μέσο το οποίο, πανεύκολα και φθηνά, μπορεί (και πρέπει) να αναπαραχθεί από καθένα και καθεμιά και να φθάσει στα πέρατα του Κόσμου, ό,που υπάρχει Βρονταδούσικη παρουσία, ώστε όλοι και όλες (κυρίως οι νέοι μας), να μάθουν την πλούσια τοπική μας ιστορία.

Ραντεβού λοιπόν το τριήμερο 10,11 και 12 Αυγούστου στην ΠΕΚΕΒ η κλιματιζόμενη αίθουσα της οποίας (370 θέσεων), ελπίζω να μας χωρέσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.